Autor Wątek: Dziwny dźwięk silnika  (Przeczytany 5306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Dziwny dźwięk silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Grudnia 2022, 22:55:53 »
Proponuję wrócić do głównego tematu wątku
Sorry i oczywiście jak zawsze masz rację. Jesze tylko odpowiem i się zamykam (ja).
Skrzyni CVT - oprócz hałasu - troszeczkę się obawiam choć z drugiej strony jest to jakaś wygoda.
Jeśli te kilka(?) kpln nie robi Ci różnicy, to się nie zastanawiaj na wyborem skrzyni (wiem co piszę), a hałas? ogarniesz tą skrzynię w kilka dni i uwierz, jazda to przyjemność (no, może poza kick down - wtedy masz efekt "uślizgu sprzęgła" - obroty na max, a przyspiesza liniowo) Każda inna sytuacja to super płynna praca. To nie jest CVT z poprzedniej generacji, to zupełnie inna skrzynia https://motofocus.pl/czesci-samochodowe/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt 
10 biegów (w tym 1 prawdziwy mechaniczny, reszta wirtualna - pic na wodę - obniża przy zadanej prędkości obroty z 4krpm na 3krpm, co ma symulować zmianę biegów (10) ale przy kick i Sport chyba (bo nie pamiętam) nie ma zmian poza jedynką, jest max.
Podłokietnik jest tak duży, że patent z Japonii który tu wstawiłem jest nie potrzebny, o ile nie jesteś niski (wtedy się przyda)
Zagłówki - tu miałem obawy, poprzedni suv miał regulację w obu płaszczyznach (Tucson) tu nie. Są super i tyle w temacie. Zero problemów, a jestem na to wrażliwy.
Co do innych modeli, to przejedź się CX5 z 2.5 AT (mieliśmy szóstkę w tym zestawie) też fajne auto i świetny, aczkolwiek stary napęd. Spalanie podobne.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:43:24 »
Nie zawsze mam rację.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:36:52 »
Nie zawsze mam rację.
;) No i znowu masz rację  :grin:

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Grudnia 2022, 07:52:14 »
Jak komuś nie przeszkadza jazda tramwajem to Ok. Moja żona jeździ z cvt i jest bardzo zadowolona ja średnio lubię jezdzic jej autem, choc w hondzie jest dobrze zestrojona i nie wyje. Kto co lubi
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2022, 07:55:22 wysłana przez marcin_online »

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Grudnia 2022, 07:53:08 »
Coś mi się złe wkleiło  :-(
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2022, 07:54:45 wysłana przez marcin_online »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Grudnia 2022, 13:00:42 »
Coś mi się złe wkleiło  :-(
Ale co ?
Bo nie widać załącznika.

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2022, 17:22:29 »
W którymś z poprzednich postów opisałem już moje wrażenia z posiadania RAVki, ale to były początki.
Mam 2.0 manual, C+S, 2019, 36 kkm. Na początku miałem jakieś dziwne odgłosy w silniku, tak jakby coć rezonowało. Pojechałem nawet do serwisu innego niż normalnie jeżdżę (bo u nich oczywiście zawsze wszystko w normie), mechanik odpalił taką samą i była cichsza. Teraz jakoś to ustąpiło. Przez marne wygłuszenie generalnie trochę za głośno, szczególnie przy przyspieszaniu i na niższych biegach. CVT odbyłem jazdę testową, ale jakoś nie polubiłem.
Co do spalania to nie ściema. W 2021 - 7,3 l w tym roku 7,2 l (rozliczam dokładnie). Aplikacja pokazuje to samo. Gdybym jeździł zawsze zgodnie z przepisami, to pewnie dałoby się zejść do 6,8-6,9 l.
Biegi wchodzą bardzo dobrze, może teraz na zimnym trochę ciężej jedynka. Siłownik sprzęgła wymieniony dwa razy. Działał bez zarzutu, ale "skrzypiał". Była akcja serwisowa. Teraz nie skrzypi, ale coś tam jest luźne i słychać lekkie stuknięcie czasami przy wysprzęgleniu.
Lakier raczej niezbyt trwały. 4X4 bardzo dobrze się sprawdza w lekkim terenie i w zimie. Dywaniki wymieniłem na gumowe, bo te filcowe, chłoną wodę, szczególnie teraz. Siedziska mogłyby być trochę dłuższe.
Ogólnie fajne, pojemne auto, z dużym prześwitem (dla mnie duża zaleta w porównaniu z poprzednim, niskim) wystarczająco komfortowe, no i przyzwoicie wyglądające (rzecz gustu).

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Grudnia 2022, 22:48:54 »
Siłownik sprzęgła wymieniony dwa razy
Dwa razy? To nie wymienili na inny patent, tylko na to samo i za kilka tysięcy kilometrów możesz spodziewać się znów skrzypienia?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Grudnia 2022, 22:58:44 »
Norma wszedzie. Dopóki nie ma nowej poprawionej części, wymieniają na to co mają. W nissanie 2×belka zawieszenia, w Hyundaiu dopiero za 3 razem poprawione 3 światło stop...taka praktyka.
Zobacz ile Toyocie zajęło opracowanie nowego ramienia wycieraczki, a i tak skutek marny jsk piszą userzy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2022, 18:22:18 »
Z pierwszym razem nie było jeszcze akcji i wymienili na dokładnie taki sam. Później, jak było więcej przypadków dostawca poprawił część i wymienili znowu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl