Autor Wątek: Dwie sprawy dot. Camry '20  (Przeczytany 6293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Ciemny
Dwie sprawy dot. Camry '20
« dnia: 14 Grudnia 2022, 21:48:41 »
Cześć :)
To moja pierwsza wiadomość na forum, tak więc: dobry wieczór :)
Kupiłem Camry z '20 roku z dużym ekranem i od jakiegoś czasu irytują mnie dwie rzeczy:
1. Jak zmieniam zaprogramowane/ulubione stacje na FM to od dłuższego czasu przy zmianie z tej, która jest jako 3. na 4. nie znika komunikat o zmianie stacji z ekranu przy prędkościomierzu a od jakiegoś czasu i przy innych stacjach również czasem nie znika. Żeby go schować muszę ma kierownicy wcisnąć zawiniętą strzałkę lub zmienić głośność. W ASO byli tym zaskoczeni a później poinformowali mnie, że w ich nowym samochodzie jest tak samo  :shock: Serio??
2. DAB-któregoś razu stwierdziłem, że sprawdzę, jak to gra. Faktycznie: cyfrowa transmisja robi robotę, ale... radio gubi zasięg, w Warszawie np w okolicach Kauflandu na Modlińskiej. Po prostu robi się cisza i już. Jak włączyłem alternatywne częstotliwości w DAB to zrobiło się jeszcze ciekawiej: włączyłem Radio Kierowców i jakież było moje zdziwienie, gdy nagle z głośników zaczęły dobiegać dźwięki... PR1 a na ekranie wciąż wyświetlało się Radio Kierowców. W tym przypadku ASO również nie wiedziało co z tym zrobić.
Czy w Waszych samochodach również występują te problemy?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dwie sprawy dot. Camry '20
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2022, 21:57:00 »
Camry jest mega syfem elektronicznym. Potwierdzam obie przypadłości. Rozwiązania tematu przez producenta narazie brak.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:24:56 »
Camry jest mega syfem elektronicznym
Ciekawe, tydzień temu słyszałem podobną (bardziej dobitną) opinię o Highlanderze od znajomego, który zamienił Land Cruisera na Highlandera.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2022, 08:16:22 »
I pare bledow w tlumaczeczeniu:

On / Off powinno byc wlacz/wylacz.

A jest NA i PO ZA

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2022, 14:51:50 »
Dziś przetestowałem, bo normalnie między zegarami nie podglądam radia. Wszystko się wyświetla jak trzeba. Nadajnik DAB w Warszawie jest na Pałacu Kultury, a mnie zaczyna mocniej przerywać ok 50km na północ od wspomnianego Kauflandu. Z tym małym zasięgiem to bez wątpienia coś masz uwalone. Albo ktoś kombinował z radiem lub anteną, albo jeszcze inne niechciane rzeczy.

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2022, 18:40:21 »
Dziś przetestowałem, bo normalnie między zegarami nie podglądam radia. Wszystko się wyświetla jak trzeba. Nadajnik DAB w Warszawie jest na Pałacu Kultury, a mnie zaczyna mocniej przerywać ok 50km na północ od wspomnianego Kauflandu. Z tym małym zasięgiem to bez wątpienia coś masz uwalone. Albo ktoś kombinował z radiem lub anteną, albo jeszcze inne niechciane rzeczy.
Czyli jest nadzieja, że to może normalnie działać  :grin:
Możesz sprawdzić, jaką masz wersję oprogramowania radia? Jak byłem w ASO, to stwierdzili, że mam najnowszą wersję. Odnoszę wrażenie, że to działało lepiej przed przeglądem, kiedy pewnie wgrali mi aktualizację.
Przyszło mi na myśl, że firma na "T" mogłaby opublikować kody źródłowe do oprogramowania, jakie instaluje w multimediach to szybko okazałoby się, że to może działać sprawnie i bez dziwnych zachowań  :grin: :grin:

I pare bledow w tlumaczeczeniu:

On / Off powinno byc wlacz/wylacz.

A jest NA i PO ZA
Na szczęście tam się rzadko zagląda, a nawet jeśli muszę, to staram się nie tego nie zauważać, bo mi żołądek ściska jak to widzę  :|
Przyszło mi na myśl, że przełączę język na angielski i zobaczę, czy może te głupie komunikaty koło prędkościomierza zaczną znikać. Skoro tak się przyłożyli do tłumaczenia, to kto wie, co jeszcze sp... zepsuli przy okazji.
Wiem, że to mało prawdopodobne, aby zmiana języka cokolwiek zmieniła, ale jak przypomnę sobie cyrk z wgrywaniem wiosennej aktualizacji map to chyba już niewiele mnie tu zaskoczy ;)

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2022, 21:22:57 »
Zgodnie z tym, czego należałoby oczekiwać-zaskoczenia nie było i zmiana języka na angielski nie pomogła-tzn komunikaty nadal nie chowają się automatycznie.
Za to zauważyłem, że w cudowny sposób poprawiła się czułość radia i w miejscu, w którym miałem magiczne podkładanie PR1-teraz tego nie ma. Na jak długo ta autonaprawa będzie?  :grin:
@surrender: możesz sprawdzić, jaką masz wersję oprogramowania od radia?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2022, 21:39:06 »
1245 jest najwyższa dostępna.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2023, 21:08:50 »
1245 jest najwyższa dostępna.
Ale może surrender ma starszą wersję i dlatego jemu to działa normalnie? Odnoszę wrażenie graniczące z pewnością, że przed serwisem, kiedy najprawdopodobniej podniesiono mi wersję softu-wyświetlacz zachowywał się niemal normalnie tzn-komunikaty prawie zawsze znikały po kilku sekundach.
Jak byłem w ASO i mówiłem o tym, to chyba padło stwierdzenie, że podczas serwisu miałem aktualizację softu radia.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2023, 21:20:35 »
Może tak być

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2023, 22:50:46 »
Audio mam 1011, a nawigację 1530

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2023, 22:59:30 »
Audio mam 1011, a nawigację 1530
Czyli to może być poprzednia wersja?
Przypomni ktoś, jak sprawdzić wersję oprogramowania? Ale skoro w ASO mówili mi, że mam aktualną wersję to z pewnością mam najnowszą. I to chyba nie jest dobra wiadomość.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2023, 23:03:46 »
Ale zasięg radia to czysta fizyka, czyli antena, czułość obwodów wejściowych itp. Samo radio raczej nie podlega modyfikacji softu, aktualizacja mogła dotyczyć działania jako stacji multimedialnej czy sterowania funkcjami samochodu czy ewentualne błędy wyświetlania między zegarami.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2023, 23:06:01 wysłana przez surrender »

Offline KoJacek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2023, 23:15:49 »
Ale zasięg radia to czysta fizyka, czyli antena, czułość obwodów wejściowych itp. Samo radio raczej nie podlega modyfikacji softu, aktualizacja mogła dotyczyć działania jako stacji multimedialnej czy sterowania funkcjami samochodu czy ewentualne błędy wyświetlania między zegarami.
Oczywiście i o tym wspomnę jak będę w ASO a problemy z odbiorem sygnały radiowego to-jak mówisz-fizyka, coś mogło się stać z kablem antenowym i część sygnału może nie trafiać do radia a np odbijać się z powrotem do anteny itp itd...
Pytałem o wersję bo pisałeś, że nie masz problemów z pozostającymi komunikatami na ekranie obok prędkościomierza po zmianie stacji.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2023, 23:51:53 »
Sygnał może być odbierany cały czas tak samo tylko przy okazji aktualizacji mógł zostać spaprany soft radia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl