Autor Wątek: Toyota corolla e12 2.0 D4D 2005r.  (Przeczytany 1587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Patryk221

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota corolla e12 2.0 D4D 2005r.
« dnia: 16 Grudnia 2022, 17:46:05 »
Witam, 5 msc temu kupiłem toyote corolle e12 2.0 d4d 116km 2005r. Problem polega na tym, ze po rozgrzaniu silnika kiedy obroty spadną na luzie do 800-850 (bądz poprostu spadną) samochód wchodzi w drgania, czuć je na kierownicy i na całym samochodzie tak jakby po całej karoserii przechodziły, dla przykładu moge podać, ze miałem luzna tablice rejestracyjna no i ją też było słychac jak drga po spadnięciu obrotow. W momencie gdy na dodam gazu na luzie do np do 900 drgania są mniejsze, ale kierownica dalej delikatnie drga, gdy dodam do 1000 obrotow drgań brak, ale na kierownicy dalej odczuwalne, problem jest od początku zakupu samochodu czy zima czy lato, moge dodac, ze jezeli to ma znaczenie teraz przy takich temperaturach jak ostatnio samochod odpala bez problemu, czasami musi pomyslec doslownie sekunde zanim odpali ale przewaznie odpala od razu. Błędów na kompie brak (podlączany tydzien temu) jedyne co bylo wymieniane to EGR na nowy jakis miesiąc temu, ale to ze względu, ze był zapchany i po wyczyszczeniu nawet nie chciał wystartowac.

Proszę o pomoc z góry dziekuje.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota corolla e12 2.0 D4D 2005r.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:24:22 »
Zawieszenie silnika już ktoś sprawdzał?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:26:14 »
To samo pomyślałem.
Czy przy zmianach biegu nie ma stuknięć? Lub przy wciśnięciu i puszczeniu sprzęgła podczas jazdy?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2022, 13:06:20 »
Jak Koledzy podpowiadaja, sprawdź poduszki pod silnikiem/skrzynią. Jak drga też kierownica to wszystko wskazuje na którąś z poduszek  i wcale nie muszą być zerwane. wystarczy że któraś jest "naprężona" przez złe ustawienie śruby i też takie kwiatki mogą die dziać.

Offline Patryk221

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2022, 13:37:51 »
zawieszenie silnika bylo sprawdzane, poduszka silnika byla wyciągana, wygląda trochę na zuzytą ale mechanik stwierdzil ze dla niego jest jeszcze okej, w skrzyni nic nie uderza i drązek od zmiany biegow tez nie drga, bardzo sporadycznie jakis bieg ma problem zeby wejsc najczęsciej to 1 bądz 3, jak dzownilem i pytalem w typowo serwisach japonczykow to duzo mechanikow mowila, ze to dwumasa, ale wolalem tutaj jeszcze podpytac

Mogę dodac, ze sprzęgło trochę skrzypi i po wciśnięsciu sprzęgla jak otworze drzwi słychac takie jakby swierszcze, nie wiem do czego ten odglos porownac, no i przy początku jak wcisne sprzegło to czuc te drgania na sprzegle, jak docisne bardziej to juz nie czuć
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 13:41:22 wysłana przez Patryk221 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudnia 2022, 20:32:07 »
bardzo sporadycznie jakis bieg ma problem zeby wejsc najczęsciej to 1 bądz 3, jak dzownilem i pytalem w typowo serwisach japonczykow to duzo mechanikow mowila, ze to dwumasa, ale wolalem tutaj jeszcze podpytac
A Twój mechanik który wykręcał Ci poduszkę < przód, tył ?> nie wskazał że to wina sprzęgła? Może tak być że sprzęgło do wymiany jak masz problemy z wrzucaniem biegów i przy okazji te wibracje. Ale to każdy mechanik powinien zdiagnozować, ten  Twój od poduszki jest piekarzem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl