Autor Wątek: Ciśnienie w baku  (Przeczytany 3790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Verso
Ciśnienie w baku
« dnia: 19 Grudnia 2022, 15:56:06 »
Witam jak w temacie mam pytanie kiedy jadę tankować nieważne czy po przejechaniu kilometra czy stu, kiedy odkręcam korek wlewu słychać syczenie jak by ciśnienie uciekało. W innych autach tego nigdy nie zaobserwowałem stąd moje pytanie czy to normalne silnik to 1.8vvti 129km

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Ciśnienie w baku
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2022, 16:19:36 »
Normalny zdrowy obiaw. Podciśnienie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2022, 17:35:49 »
W lato to i może zdrowy objaw, ale w zimę to chyba nie bardzo, jak się leje pod korek to można wlać w odpowietrzanie i robi się problem, ktoś tak miał i mechanik musiał mu z kompresora dmuchnąć w wlew by problem znikł, może być też problem z zaworkiem evap  czy filtrem oparów paliwa, więc nie zawsze to jest normą to syczenie.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2022, 07:10:30 »
U mnie było mocne/głośne syczenie przy odkręcaniu korka wlewu, nawet po przejechaniu krótkiego dystansu. Z czasem słychać było odgłosy coś jakby pykającej blachy, jakby blacha baku paliwa zapadała się do środka od podciśnienia. Podejrzewam być może zatkany filtr oparów paliwa i w czasie jazdy w baku powstawała próżnia.
Rozwiązałem to tak, że po każdym tankowaniu, korek wlewu paliwa dokręcam dość lekko (a nie mocno/szczelnie jak poprzednio) i syczenie zniknęło całkowicie.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2022, 08:30:38 »
No właśnie o tym zaworki evap czy tych oparów wspominał mi kolega w innym temacie z nierówna praca silnika więc może coś w tym będzie, a go normalnie można czyścić czy tylko wymiana ?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2022, 13:31:47 »
Czyszczą i to wd by go sprzesmarować, ale może być padnięty, puszczać lub nie otwierać się tu  https://youtu.be/3fY7oLzO_t4 w innym aucie opis działania.

Nie można nie dokręcać korka wlewu paliwa tylko trzeba usunąć usterkę zapchanego odpowietrzenia czy innych, rzeczy o których pisałem, nieraz wystarczy dmuchnąć z kompresora w dolot paliwa by odetkać odpowietrzenie i tankować zawsze do pierwszego odbicia, a nie pod sam korek! W nowszych modelach trzeba wymienić korek paliwa bo ma tam odpowietrzenie, które może się uszkodzić czy zapchać.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2022, 13:35:24 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2022, 22:35:21 »
Zarabiaszczy filmik teraz juz mam wyobrażenie o co z tym chodzi a ogólnie chcem przed zakupem zaworka pcv wykluczyć inne możliwe zawirowania w dolocie No i ten bak mi się przypomniał. Ja do pełna raczej nie leję częściej z pół baku ale kto wie kto wcześniej co robił. A rura odpowietrzenia baku jest chyba obok wlewu jeśli się nie mylę? Może tam coś spróbuję dmuchnąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl