Autor Wątek: Jak dostać się do pompy paliwa?  (Przeczytany 6055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .wide

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I
Jak dostać się do pompy paliwa?
« dnia: 02 Stycznia 2023, 19:56:00 »
Cześć,

Gdzie znajduje się pompa paliwa w Auris I 1.6 2010?
Wstępnie rozkręciłem tylną kanapę i delikatnie uniosłem wykładzinę bagażnika, ale dekla nie widzę.
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana, a nie mogę jej zlokalizować.

Pozdrawiam

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Jak dostać się do pompy paliwa?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:14:10 »
Też witamy na forum.
Pod ową wykładziną pod kanapą
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline .wide

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2023, 10:38:03 »
Cześć,

Czy te samochody cierpią na jakieś szczególne usterki układu paliwowego?
W następującej kolejności sprawdziłem: napięcia na pompie, wypływ paliwa z pompy, napięcie na wtryskiwaczach, cewki i iskrę. Odkręciłem listwę paliwową i uniosłem ją z wtryskiwaczami na ile było to możliwe, ze względu na sztywny przewód zasilający listwę - niezbyt wiele, ale na tyle by widać było, że 3 dawkują. Wtryskiwacz nr 4 był zbyt głęboko w gnieździe by coś powiedzieć. Po skręceniu wszystkiego w całość samochód zapalił. Przewody elektryczne wokół listwy, które mogłem poruszyć wyglądają ok; ruszanie nimi nie wnosiło nic w kwestii pracy silnika. Mimo, że przy każdym badaniu próbowałem uruchomić silnik, ożył dopiero po ponownym zmontowaniu wtryskiwaczy i listwy.

?

Pozdrawiam

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2023, 13:01:40 »
Nie napisałeś nic konkretnego jaki masz problem?
Wiem, że uszczelki na wtryskiwaczach potrafią puszczać widać zaolejenie przy nich, na youtube Araby często wyciągają pompę paliwa, wtryski itp. i wszystko czyszczą lub wymieniają, ale czy to nie wina jakości paliwa u nich? https://www.youtube.com/@mansoorauto u nas dodają bioetanol E5 teraz nawet E10 co chyba nie jest zdrowe dla wtrysków no i brak filtra paliwa jedynie w pompie i tam też regulator ciśnienia. Lanie czegoś do paliwa raczej wskazane lub paliwa premium, ja leje 2 razy w roku Xeramic do czyszczenia wtryskiwaczy czerwony tu był temat poruszany ostatnio https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53360.msg764385.html#msg764385
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline .wide

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2023, 07:22:10 »
Nie napisałeś nic konkretnego jaki masz problem?
No tak, racja. Samochód po kilku dniach postoju rzucił palenie, nawet nie łapał. Tak, jakby rozruch odbywał się całkowicie bez paliwa albo iskry.
Nie był podpinany do testera i nie wiadomo czy zarejestrował jakieś błędy do tego czasu.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2023, 20:40:13 »
No to może być wiele różnych przyczyn bez odczytu błędu, jak się problem powrócił to można diagnozować, w innych autach to padający czujnik położenia wału dawał podobny objaw, czy problem z masą, ale powodów może być wiele innych.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2023, 21:17:37 »
Jakie dodatkowe odcięcia są założone? Alarm? Blokada na przycisk etc?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl