Autor Wątek: Automatyczne parkowanie  (Przeczytany 7858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Automatyczne parkowanie
« dnia: 09 Stycznia 2023, 01:27:37 »
Cześć,

Dzisiaj krótko potestowałem system automatycznego parkowania. I muszę przyznać, że bardzo się zawiodłem. Warunki testowe były owszem trudne - noc, droga bez wyraźnej krawędzi i brak oznakowania poziomego. Pierwsza próba - przejeżdżam obok luki dobrej na samochód (parkowanie równoległe) do miejsca, z którego zacząłbym wjazd tyłem i wciskam guzik. Odpowiedź "brak miejsc". No to cofam, żeby ustawić samochód obok "dziury". Teraz miejsce wykrył, ale zdecydował na parkowanie prostopadłe (!). To zdaje się jest w ustawieniach, ale oczekuję, by system domyślnie dobierał właściwy sposób, a nie kazał sobie klikać. Inna próba - na początku nie zauważył (?) ciemnego samochodu i zaczął parkowanie na jego miejscu. Dopiero po chwili radary wykryły (dość wcześnie, nie musiałem reagować) i przerwał manewr. Na kamerkach auto było widoczne, oczywiście dużo słabiej niż sąsiednie białe.

Sam interfejs wymaga sporo treningu i opatrzenia, żeby z niego poprawnie skorzystać. Nie udało mi się intuicyjnie go używać tak od strzału.

Last but not least - system mocno kręci kierownicą przy zatrzymanym samochodzie i wciśniętym (zgodnie z poleceniami) hamulcu. Za moich czasów za takie coś oblewało się egzamin na placu...

Tak więc ocena 1/5. Na szczęście przy tych wielkich lusterkach i świetnie działających kamerach 360 autoparkowanie można spokojnie sobie odpuścić.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Automatyczne parkowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2023, 14:16:43 »
Last but not least - system mocno kręci kierownicą przy zatrzymanym samochodzie i wciśniętym (zgodnie z poleceniami) hamulcu. Za moich czasów za takie coś oblewało się egzamin na placu...
Też mi się to nie spodobało, ale poza tym parkuje ok
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2023, 14:42:33 wysłana przez Arnie »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2023, 14:39:54 »
Te mi się to nie spodobało, ale poza tym parkuje ok
jak  juz pisałem ja uzywam wyłącznie do wyjeżdżania. bardzo przydatne ale faktycznie ilośc ustawień jest tak duża, ze trzeba chwilę na jakimś w miare mało uczęszczanym parkingu pobawić się zeby działał "pod uzytkownika" No i taaaaak kazdy średnio zaawansowany kierowca bez względu na to z jakiej marki ten system jest szybciej zaparkuje ręcznie. System jest tez "zbyt ostrozny" zbyt wiele razy sie zatrzymuje i sprawdza co powoduje raczej nerwowe reakcje u innych kierowców. Tym niemniej, jeszcze raz, to jeden z bardziej zaawansowanych, o ile nie najbardziej zawwansowany system w segmencie popularnym.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2023, 17:13:59 »
Tak czy siak, dodatek z gatunku "sprawdź, pobaw się, i zapomnij" ;) Ba, większość posiadaczy nawet nie sprawdza działania :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2023, 17:30:06 »
Jedyny kto korzysta z automatycznego parkowania to aktorzy w reklamie.

Wy naprawdę kupujecie auta żeby same za was parkowały?? To idiotyczny system z którego 99.9% osób nie korzysta.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2023, 17:49:00 »
w PL z połowy systemów nigdy si enie skorzysta bo tu jeżdza same buce. Taka jest prawda. Mój znajomy mnie przekonywał, ze nic go tak nie cieszy jak system aktywnego radaru i półautonomiczna jazda w merolu  po mieście. No może tyle, ze w Hamburgu czy gdzie on tam mieszka dokłądnie czy w Drtmnundzie. W Wawie system zostawia 2 metry do pojazdu i powolutku hamuje a tu zawsze znajdzie sie debil który uzna ze jak sa dwa metry to wolno sie wpieprzyć i ze właczenie kierunku oznacza pierwszeństwo do zmiany pasa. wiec co do zasady zgadzam sie. Aaa i jeszcze Ci debile uzasadniają to że dynamicznie jeżdżą, Tak więc wiekszosc systemów trzeba najpierw powyłączac a dopiero później jeździć.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2023, 18:31:20 wysłana przez EMJOT »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2023, 17:59:05 »
Odległość w Ravce można zmienić ( o ile pamiętam, to trzy wartości, więc i w CC powinno być). Ja korzystam w korkach i jest git.

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2023, 19:20:42 »
Odległość w Ravce można zmienić

W CC jest dokładnie tak samo

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2023, 19:39:10 »
Odległość w Ravce można zmienić

W CC jest dokładnie tak samo
wiem doskonale jak jest w CC ale to bez znaczenia. Samochód zwalnia kilka metrów od poprzedzajcego (tylko dużo wolniej niż kierowca) i zostawia od 2,5 do połtora metra a to wystarczy zeby uber w prisuie wrył Ci sie przed maske. Jechałem tak kilka razy i dałem sobie spokój. Jedynie uzywam na ekspresowkach przy małym ruchu. MOzna podziwiac widoki i troche odpocząc.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2023, 11:49:32 »
. W Wawie system zostawia 2 metry do pojazdu i powolutku
Wszystkie ustawienia w MB można zmienić, zarówno dotyczące odległości jak i intensywności hamowania. W mieście taka pół autonomiczna jazda to super sprawa. Chyba bardziej przydatna niż na autostradach czy drogach szybkiego ruchu.
Też jestem z Warszawy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2023, 12:18:29 »
Ja korzystam w korkach i jest git.
Ale Ty jeździsz po Szczecinie, ja po Kielcach, ... itd., a kolega EMJOT pewnie po Warszawie, a w stolicy występuje jakiś odmienny gatunek kierowcy ;)
Wiem, bo kilka lat mieszkałem i pracowałem w stolicy, ... na koniec podziękowałem (raczej nie ze względu na kierowców ale całokształt pracy / życia w korpo) i wróciłem na swoje, w końcu żyje się raz ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2023, 18:54:19 »
Tak czy siak, dodatek z gatunku "sprawdź, pobaw się, i zapomnij"  Ba, większość posiadaczy nawet nie sprawdza działania

Wy naprawdę kupujecie auta żeby same za was parkowały?? To idiotyczny system z którego 99.9% osób nie korzysta.

To po co to w ogóle brać? Można przecież wziąć auto bez tego pakietu, co tylko komplikuje elektronikę i oprogramowanie. Skromniejsze wyposażenie jest mniej podatne na awarie. Ten system to pewnie tylko wabik producenta na kupujących nowe auta. Też się zgadzam, że to głupota.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 18:56:00 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2023, 19:30:30 »
Tak czy siak, dodatek z gatunku "sprawdź, pobaw się, i zapomnij"  Ba, większość posiadaczy nawet nie sprawdza działania

To po co to w ogóle brać? Można przecież wziąć auto bez tego pakietu, co tylko komplikuje elektronikę i oprogramowanie. Skromniejsze wyposażenie jest mniej podatne na awarie. Ten system to pewnie tylko wabik producenta na kupujących nowe auta. Też się zgadzam, że to głupota.
Przekaż swoje złote myśli do TCE.
Bo to oni w najbogatszych wersjach wyposażenia wciskają ten system.
Jak poczytasz forum to zobaczysz, że użytkownicy woleliby np. Wireless AA/AC, parę mat wyciszających, trochę wosku na podwoziu :), wentylowane fotele, adaptacyjne ledy itp.
Ale co poradzisz na taką strategię i procedury w TCE.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 19:36:42 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2023, 23:10:42 »
Dokładnie tak, a biorą dlatego, że nie mają wyboru - pakiety.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2023, 12:42:28 »
Bo to oni w najbogatszych wersjach wyposażenia wciskają ten system.

Dokładnie tak, a biorą dlatego, że nie mają wyboru - pakiety.

Nadal nie rozumiem. Można przecież zrezygnować z najbogatszej wersji i z pakietu z automatycznym parkowaniem.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl