Autor Wątek: Automatyczne parkowanie  (Przeczytany 7849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Automatyczne parkowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Stycznia 2023, 12:48:52 »
Nadal nie rozumiem. Można przecież zrezygnować z najbogatszej wersji i z pakietu z automatycznym parkowaniem.
Jak chcesz mieć np. wentylowane fotele to nie możesz, teraz kumasz?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2023, 13:05:39 »
Kumam, kumam. Trza rozważyć, czy wentylowane fotele są niezbędne na tle automatycznego parkowania. Każdemu wedle potrzeb. Chce ktoś, niech bierze cały pakiet, inny zrezygnuje i każdy będzie chyba zadowolony ;) Ja właśnie zrezygnowałem z pakietu style + tech za dodatkowe 5000 zł, bo były w nim zbędne dla mnie rzeczy. Chciałem tylko cyfrowe zegary, no ale niestety...
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Automatyczne parkowanie
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Stycznia 2023, 16:39:59 »
W czym problem? Bo nie rozumiem. Masz funkcje ale nikt nie karze Ci z niej korzystać. Ja wychodzę z założenia że lepiej mieć jak nie mieć… wtedy jak masz to możesz skorzystać jak Ci się zechce ale jak nie masz to nawet jak zechcesz to nie skorzystasz ;)

Kolejna rzecz że jak masz ten system to masz czujniki które działają do 1.5m do około auta. Mało tego - masz kamerę z przodu która pomaga mimo ze z automatycznego parkowania nie musisz korzystać aby widzieć co się dzieje z przodu pojazdu…

W niższym pakiecie masz najwyżej czujniki parkowania.

I szczerze jak bym miał te wszystkie czujniki i kamery do okola pojazdu to chciałbym mieć w cenie system automatycznego parkowania… mało tego

Wkurzył bym się jak by TOYOTA kazała mi za niego dopłacać gdyby osprzęt do działania systemu był.

Rozumiem że nie którzy wolą za wszystko dopłacać extra…

Są takie marki np BMW tam mimo że masz super hiper system multimedialny to nie masz Apple CarPlay - to nie działa chyba ze kupisz subskrypcje miesięczną wtedy działa ;) ale czekaj czekaj czy wtedy auto które całościowo jest i tak drogie nie jest droższe i uboższe?

Toyota pakietuje bo dzięki temu za „mniej” może zaoferować „więcej” dzieki opryymalizacji produkcji i mimo obecnie chorych cen to ja to rozumiem bo
Gdyby nie to wierzcie - było by drożej…

Masz system który Ci nie odpowiada - proste

Wyłącz lub nie używaj…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 16:48:58 wysłana przez KLP89 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Stycznia 2023, 16:54:56 »
W Mercedesie masz pakiety - w dobrej cenie, niezależnie od tego większość dodatków masz jako pojedyncze opcje - drożej rzecz jasna.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Stycznia 2023, 17:17:25 »
W czym problem? Bo nie rozumiem. Masz funkcje ale nikt nie karze Ci z niej korzystać.

Może moje podejście jest dla niektórych dziwne, ale nie lubię mieć dodatkowych funkcji, z których nie będę korzystał, ponieważ uważam, że im mniej zbędnych funkcji, to prostsze auto, prostsze oprogramowanie i mniej przez to ewentualnych awarii.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Automatyczne parkowanie
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Stycznia 2023, 17:26:33 »
Ten świat się kończy o którym mowisz (a może go nie było) poczytaj o BMW będą pakować wszystko do aut co możliwe - ale nie bedzie aktywne do momentu aż klient nie zdecyduje się miesięcznie za daną funkcje płacić. I o ile kiedyś mogło to oznaczać mniej elektroniki to dzisiaj nie ma juz przełożenia.

Kiedyś miałem Astre G czyli Dwójkę - miałem
Jakaś wersje comfort z Włoch 1.7 DTI - nie miałem tempomatu ale chciałem go - co się okazało? Cała elektronika była w aucie - wystarczyło wymienic manetkę  na taką z guzikami od tempomatu - ktorej koszt to było 20zł. Oraz 40zł za podłączenie do komputera którym włączono odpowiednią funkcje i tempomat działał…

Wiec to że czegoś nie masz aktywnego nie znaczy że całej elektroniki nie masz zainstalowanej…

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Stycznia 2023, 18:49:11 »
Po części masz rację KLP89. Może i mam zainstalowaną pełną elektronikę, ale na pewno mam prostsze i skromniejsze oprogramowanie. No dobra, nie będę już się spierał. Sam nie wiem dokładnie jak to jest z tymi współczesnymi autami. To tylko takie moje przypuszczenia dla lepszego samopoczucia, że wziąłem skromniejszą wersję i będzie się mniej psuła ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Stycznia 2023, 19:28:14 »
Kolejny z kompleksem BMW :).
Tak jak napisałem wyżej, większość z nas wolałaby inne wyposażenie niż automatyczne parkowanie.
Nie każdy wierzy, że Toyota daje mu coś za darmo…

Ps. Temat dotyczy TOYOTY, a nie innych marek, a subskrypcję na wyposażenie wymyślił E. Musk w Tesli.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 19:35:43 wysłana przez KubaCamry »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Automatyczne parkowanie
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Stycznia 2023, 20:21:27 »
Kolejny z kompleksem BMW :).
Tak jak napisałem wyżej, większość z nas wolałaby inne wyposażenie niż automatyczne parkowanie.
Nie każdy wierzy, że Toyota daje mu coś za darmo…

Ps. Temat dotyczy TOYOTY, a nie innych marek, a subskrypcję na wyposażenie wymyślił E. Musk w Tesli.
Wcale nie kompleks - sam o mało co bym nie kupił bmw :) po prostu to marka która się interesowałem jakiś czas temu i dlatego wiem że coś takiego praktykują. O Tesli wręcz zapomniałem, ale faktycznie słyszałem że za dopłatą bez wizyty w serwisie podnoszą moc.

Ale Jest Ciekawa prawidłowość z Tobą KubaCamry bo też o oplu wspomniałem i o nim nic nie napisałeś - ale widziałem za to w nie w jednym wątku że na te magiczne 3 litery zwykle bardzo reagujesz - niczym rzecznik wspomnianej marki

Swoją drogą tak jak w smartfonach Apple wyznacza nowe niechlubne standardy (jiphone jako pierwszy smartfon zaczął byc sprzedawany bez ładowarki) i wszyscy pozostali ich naśladują (nawet Samsung który początkowo wyśmiewał te koncepcje) tak samo powoli Tesla zaczyna wyznaczać je w motoryzacji - sprzedaż aut przez internet oraz płatna aktualizacja mocy.

Tylko to w BMW mam wrażenie ze poszli dalej niż tesla… a takie zachowanie które powodują większe wyciąganie od klientów kasy trzeba piętnować moim zdaniem.

Wracając do tematu - to właśnie dzięki pakietom auta nie są tak drogie jak by mogły być - bo to usprawnia proces produkcji i optymalizuje koszty producenta - ot i cała tajemnica poliszynela. I podtrzymuje swoje zdanie że lepiej jak ten system jest niż miało by go nie być w tej samej cenie - tym bardziej że jest widok 360 stopni

Co do działania się nie wypowiem bo jeszcze czekam na auto - ale może pod koniec tygodnia odbiorę i napisze coś więcej

« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 20:23:21 wysłana przez KLP89 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Stycznia 2023, 20:33:40 »
A co Ci miałem o Oplu napisać, że podniecasz się możliwością dołożenia tempomatu…
W każdej Toyocie z tamtych lat działa to dokładnie tak samo, wystarczy dołożyć manetkę pod kierownicą.
Sam tak zrobiłem w E15 :).

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Stycznia 2023, 20:39:20 »
A co Ci miałem o Oplu napisać, że podniecasz się możliwością dołożenia tempomatu…
W każdej Toyocie z tamtych lat działa to dokładnie tak samo, wystarczy dołożyć manetkę pod kierownicą.
Sam tak zrobiłem w E15 :).
I Brawo Ty

Ale temat o asystencie parkowania a nie o tym co kogo podnieca

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Stycznia 2023, 21:27:31 »
Asystenta parkowania w Priusie użyłem raz dla sprawdzenia. Żona nie używa bo nie ma problemów z parkowaniem.
Wyposażenie zbędne. Ma światła matrycowe w technologii LED z systemem adaptacyjnych świateł drogowych.
Więc zamiast niepotrzebnego automatycznego parkowania wolałaby wentylowane fotele. Zdalne uruchamianie klimatyzacji też jest. Toyota jak chce to potrafi, tylko po co skoro klienci niewymagający… łykają co im się tam rzuci :).

Ps. jak byś nie zauważył to do czasu Twojej genialnej wypowiedzi, że jak coś się nie podoba to się tego nie używa, wszyscy rozmawiali nt. automatycznego parkowania.
A ja poczytasz forum, to sam dojdziesz do wniosku, że większość zamiast zbędnego wyposażenia wolałaby trochę wosku w profilach i/lub mat wyciszających :)
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 21:34:27 wysłana przez KubaCamry »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl