Autor Wątek: Kwoty ubezpieczeń  (Przeczytany 12943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Kwoty ubezpieczeń
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Stycznia 2023, 11:26:18 »
Akurat moim hobby nie jest wyższa płynność / ocena w NE czy MyT, a nawet niższe spalanie (tak - wiem, już się wstydzę) i nikt mi też za to nie zwraca ;)
Lecz przyjemność jazdy, przy uwzględnieniu jednak znacznych obecnie utrudnień w tym zakresie ;)

Też wole przyjemniej jeździć, stąd tylko 2% gorszą płynność ode mnie. Najlepiej jak dużo gumy zostaje na asfalcie, wtedy jest przyjemnie ;).

Co do danych i gromadzenia. Trzeba pamiętać, że jak coś jest za darmo, to samemu jest się produktem. To samo z Google, to samo z wszelkimi innymi danymi gromadzonymi przy okazji.

Dlatego nie korzystam z gromadzenia danych i obniżania ubezpieczenia, bo wiem jednak, że bym tylko tracił...

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Stycznia 2023, 12:19:18 »
Dane (czy też informacja) to bardzo cenna rzecz. Z jednej strony w zasadzie nie ma możliwości uchronić się przed wypływem danych i mogą być użyte przeciwko nam, z drugiej strony bez tego nie zaoferujemy i nie otrzymamy lepszego produktu. Ja np udostępniam jakieś swoje dane (poufne ale nie osobiste) i jeszcze za to płacę. Ale dzięki temu tworzy się baza, z której korzystam i która jest niezbędna do mojego funkcjonowania (zarabiania).
Jeśli podajecie np. cenę zapłaconych polis, to też jest rodzaj udostępniania danych i to darmowych :-). Ale to jest niezbędne, bo bez tego np nie dowiemy się czy 10kzł za polisę to dobra czy zła cena :cheesy: A Alianz wyliczył mi polisę na 18kzł, więc... :cool:
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2023, 12:57:46 wysłana przez surrender »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Stycznia 2023, 16:06:49 »
bez tego np nie dowiemy się czy 10kzł za polisę to dobra czy zła cena  A Alianz wyliczył mi polisę na 18kzł, więc...
10..18k za polisę na Camry Exe ?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Stycznia 2023, 16:51:31 »
18k za polisę na Camry Exe ?
No tak :shock:. Niestety "normalna" oferta z Warty choć najlepsza to i tak wysoka. No ale pośrednikiem jest T.Leasing, więc dy...ają mnie jak chcą :|

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Stycznia 2023, 18:30:42 »
A Alianz wyliczył mi polisę na 18kzł, więc...
To już chyba wiem czemu do mnie w ogóle nie wrócili z ofertą....:P

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Stycznia 2023, 23:02:19 »
Ja na przedłużenie na kolejny rok corolla comfort tech style pełen pamięć AC OC szyby opony holowanie Europa powypadkowe Europa auto zastępcze na czas naprawy wartość wyższa niż kupiłem 2 lata temu bo na 139 podniesiona to warta wylicz mi na 2730 rok temu było 2450.

Wysłane z mojego One+ 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Stycznia 2023, 16:28:55 »
Mały update, bo w końcu dostałem finalne oferty od wszystkich.

OC, AC, NNW, Szyby, ochrona zniżek, Assistance na PL(no limit)+EU(1000-1200km).

PZU 128000 składka 3340
Warta 141700 (fakturowa) składka 3490 (warta dawała wartosc nawet 155000)
Hestia 151000 składka 3560

Finalnie wzialem Warte z ciut nizszym assistance (400km EU) i wyszło ok 3260 ze znizka systemowa 140pln.

PS. Jak dostalem linka z systemu Warty, to sie okazało, że zniżka była jeszcze wyższa i przy wartosci 154600 finalna składka wyszła 3087pln.

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2023, 17:23:58 wysłana przez krzychook »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Stycznia 2023, 20:04:32 »
Skoro zacząłem wątek, to też powinienem wpisać. Ostatecznie udało się znaleźć ofertę zbliżoną cenowo do tej sprzed roku (3800+-50). Musiałem jednak do tego zrezygnować z ochrony 100% wartości pojazdu przez cały okres, która to opcja kosztuje w różnych ubezpieczalniach blisko 1000zl (a w niektórych wręcz przekracza tą kwotę). Jak dla mnie to jakieś nieporozumienie biorąc pod uwagę co się dzieje z cenami.

Jako ciekawostkę napiszę, że auto, za które rok temu w salonie dałem 177.500, po roku i 16k km zostało wycenione na blisko 187. Dobiłem sobie wartość do 200k - pewnie aż za dużo, ale kosztowało to niewiele, a kto wie - może jeszcze zdrożeje?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Stycznia 2023, 09:14:48 »
Dobiłem sobie wartość do 200k - pewnie aż za dużo, ale kosztowało to niewiele, a kto wie - może jeszcze zdrożeje?
Nad ubezpieczenie nic nie daje w momencie wystąpienia szkody.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Stycznia 2023, 12:19:44 »
Dobiłem sobie wartość do 200k - pewnie aż za dużo, ale kosztowało to niewiele, a kto wie - może jeszcze zdrożeje?
Tylko, że firma musi wykazać nad ubezpieczenie, realnie jak agent ma możliwość wbicia takiej wartości auta i nie robi tego poprzez np. wybranie innej wersji wyposażenia, to z reguły przy wypłacie i tak nie będą robić problemu. Oczywiście, jeśli mamy stałą wartość auta przez okres trwania polisy. Mogą robić problem np. jak auto miało kilka stłuczek i ktoś naprawił je poza autoryzowanym serwisem (a są tacy co 2 letnie auta naprawiają u znajomego w warsztacie, bo wynegocjowali duża wypłatę i im się to opłaciło).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Stycznia 2023, 12:32:38 »
Oczywiście, jeśli mamy stałą wartość auta przez okres trwania polisy
Ale kolega napisał
Musiałem jednak do tego zrezygnować z ochrony 100% wartości pojazdu przez cały okres,
Dlatego napisałem
Przynajmniej tak mi się wydaje i tak mnie informowano
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 12:35:31 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Stycznia 2023, 12:38:15 »
Oczywiście, jeśli mamy stałą wartość auta przez okres trwania polisy
Ale kolega napisał
Musiałem jednak do tego zrezygnować z ochrony 100% wartości pojazdu przez cały okres,
No to faktycznie, z drugiej strony, lepiej mieć zawsze trochę wyższą wartość, bo teraz eurotax i inne agencje reagują powoli na rosnące ceny aut używanych, a jak wartość przez nich proponowana będzie wyższa niż polisa, to dostaniesz tyle co na polisie.

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Stycznia 2023, 13:31:19 »
Wczoraj w salonie dostałem info ze Gap dla osoby prywatnej jest teraz na 120% procent wartości, noe wiem jak dla firm ale brzmi fajnie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Stycznia 2023, 13:38:31 »
To ładnie z ich strony.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Stycznia 2023, 13:41:09 »