Autor Wątek: Kwoty ubezpieczeń  (Przeczytany 12937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kwoty ubezpieczeń
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Stycznia 2023, 14:18:35 »
Przy okazji ubezpieczenia innego auta, poprosiłem o kalkulacje rav, za pięć tygodni będzie miała rok. W hestii( w sumie najkorzystniejsza oferta dla mnie) wartość pojazdu jest wyższa o 10% niż w dniu odbioru ,na fakturze.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Stycznia 2023, 17:21:08 »
No to faktycznie, z drugiej strony, lepiej mieć zawsze trochę wyższą wartość, bo teraz eurotax i inne agencje reagują powoli na rosnące ceny aut używanych, a jak wartość przez nich proponowana będzie wyższa niż polisa, to dostaniesz tyle co na polisie.
Dokładnie tak. Realna cena, za którą powinien wystawić samochód, gdybym chciał go teraz sprzedać, to 195k (jest kilka podobnych na otomoto i wszystkie w tej cenie). Ale co będzie za pół roku? Może będzie to 185, a może 205. Nie mając stałej kwoty ubezpieczenia, auto będzie wyceniane według wartości z chwili szkody, oczywiście maksymalnie do wartości na polisie

PS: maksymalnie mogłem podnieść do 206k.z hakiem, więc i tak wziąłem na mniej
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 17:23:26 wysłana przez firek »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Stycznia 2023, 17:29:37 »
Wczoraj w salonie dostałem info ze Gap dla osoby prywatnej jest teraz na 120% procent wartości, noe wiem jak dla firm ale brzmi fajnie

Podejrzewam, że dla firm podobnie... Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje teraz Gap, więc muszą coś zrobić, żeby nie splajtować

A pamiętam jak rok temu tu na forum przekonywano mnie, że nie wzięcie GAP to głupota i że nie ma możliwości, żeby auta drożały po roku, czy 2:P

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Stycznia 2023, 17:37:39 »
Jest opcja gap na pięć lat,  wątpię, że co by się nie działo auto cztero- czy piecio- letnie będzie wyżej wyceniane niż w dniu zakupu. Także ciesz się chwilą.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Stycznia 2023, 18:02:45 »

Pewnie tak, ale czy jest sens dopłacać 5k, a później modlić się, żeby ukradli w piątym roku, bo jak nie ukradną, to będziesz musiał wystawić po cenie rynkowej?

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Stycznia 2023, 18:16:00 »
W moim przypadku wystarczająca jest suma ubezpieczenia 80 tys, składka 3,2tys/5lat. I nie modlę się by mieć z tego zysk, tak jak nie biorę AC z nadzieją, że ukradną albo się rozstrzaskam na drzewie.

« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2023, 18:20:56 wysłana przez pustynny lis »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Stycznia 2023, 17:38:00 »
A ja obserwując ceny używanych w "naszym" stanie, zaczynam mocno wątpić, że  nawet po pięciu latach się przyda GAP. Prognozowana inflacja '21-'25...48%.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Stycznia 2023, 18:30:10 »
A ja obserwując ceny używanych w "naszym" stanie, zaczynam mocno wątpić, że  nawet po pięciu latach się przyda GAP. Prognozowana inflacja '21-'25...48%.

To za trzy lata nowa rav 300tys?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Stycznia 2023, 18:53:52 »

Do tego prawdopodobnie złotówka w dół....

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Stycznia 2023, 19:34:28 »

To za trzy lata nowa rav 300tys?

Tego tak się nie da przeliczyć 1:1.
Na premierę hybryda executive kosztowała 169k, teraz 199k po rabacie ekobonus. Nawet bez rabatu na premierę (a zapewne, były) to jest minimum 18% podwyżki w 3 lata, a pamietajmy, że przez pierwszy rok cena nie podskoczyła w ogóle, więc to tak na prawdę przez 2 lata tak podrożała.
Do tego dolicz sobie koszty leasingu (pewnie jakieś od 1/3 do 50% zamówień)  - z tego co pamiętam, to oferowali chyba 105%. Obecnie jakieś 130%.
Mnie wychodzi, że od premiery w 2019r, dla rav4 w leasingu (40% rynku ogółem, przy czym im droższe auto, tym statystycznie częściej jest w leasingu) całkowity koszt auta wzrósł o 46%.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Stycznia 2023, 19:43:47 »
Leasingu nie wliczaj. Mówimy tu o kwotach ubezpieczeń i wartości ravki - ubezpieczalnia ci kosztów leasingu nie zwróci

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Stycznia 2023, 11:14:12 »
Jest jakaś masakra z cenami ubezpieczeń, ja po roku bezkolizyjnej jazdy (nie miałem wcześniej pełnych zniżek więc teraz powinienem mieć -10%) i podniesieniu wartości samochodu w eurotax +10%, liczyłem, że zapłacę podobnie jak rok temu. Tymczasem mam +20%, a i tak jest to najkorzystniejsza oferta. Choć z drugiej strony te +20% to inflacja, tylko ciężko to czasem zaakceptować.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 11:17:02 wysłana przez michalc »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Stycznia 2023, 11:30:37 »
Chyba już od dawna nie ma tego systemu 10% za rok (max do 70%), ubezpieczalnie mają wspólną bazę danych ubezpieczonych (i szkód) i same wyliczają swoje ryzyko. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli się mylę.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Stycznia 2023, 12:36:54 »
nie mogę edytować postu już, przepraszam za drugi pod własnym- tu są zniżki:
https://rankomat.pl/samochod/znizki-w-towarzystwach-ubezpieczeniowych

choć artykuł zaczyna się od "jeden rok bezszkodowej jazdy to 10% zniżki" to z treści już tak wcale nie wynika chyba...
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 12:39:20 wysłana przez grubar »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Stycznia 2023, 17:15:02 »
Chyba już od dawna nie ma tego systemu 10% za rok (max do 70%), ubezpieczalnie mają wspólną bazę danych ubezpieczonych (i szkód) i same wyliczają swoje ryzyko. Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, jeśli się mylę.
To się nazywało bonus malus i niby mało kto z tego korzysta, ale nadal jakąś wariacja na temat nagradzania za bez szkodową jazdę istnieje w każdym towarzystwie.

A baza danych, to baza Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl