Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 446625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« dnia: 20 Stycznia 2023, 11:33:13 »
Otwieram wątek analogiczny do "ubiegłorocznego" aby nie mieszać informacji o różnych rocznikach.

RAV4 C+S AWDi Pure White. Zamówiona w grudniu 2022- MY'23, rok produkcji 2023. Miała być przełom października/listopada.

Dzisiaj dostałem informację z TCE, że zamówienie jeszcze nie jest potwierdzone - co oznacza, iż nie jest  jeszcze wyznaczony terminu produkcji. Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia produkcji zamówienia przypada na wrzesień bieżącego roku, natomiast planowana data dostarczenia samochodu to przełom listopada/grudnia 2023 r..

Znaczy już jest poślizg około miesiąca. Jeszcze trochę i może będzie MY'24...
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 12:11:35 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2023, 13:40:59 »
Witam wszystkich Forumowiczów.
W czerwcu '22 zamówiłem RAV4 C+S FWD MY'23 z terminem na koniec marca 2023, po czym po wielokrotnym biczowaniu się, we wrześniu zmieniłem na AWD-I. Oczywiście o korozji złącza tylnego napędu doczytałem po fakcie :-). Teraz jak pewnie i inni czekam na pierwsze zdjęcia rzekomego nowego typu złącza.
Kontaktuję się tylko z salonem. Póki co nic w statusie zamówienia w aplikacji nie drgnęło. Pewnie będzie obsuwa z tytułu zmiany w zamówieniu (w apce mam nawet 2 numery) ale nie mam żadnych konkretów dot. dat.

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2023, 14:00:24 »
Witam, to teraz moja historia.

Selection Hybrid FWD zamówiona 22.07.2022. Przewidywany, podczas zamówienia, termin odbioru kwiecień/maj '23. Do tej pory status w apce ani drgnął ;)

Na zamówieniu kwota 187k zł, hak w gratisie... ;)

Na razie czekam do końca lutego. W razie braku potwierdzenia produkcji obawiam się, że przejdę na ciemną stronę mocy. X1, X3, Q5 w zależności czy ostaną się jeszcze obecne rabaty na te auta. Oczywiście do kieszeni trzeba będzie głębiej zajrzeć.

Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2023, 14:59:30 »
Ja tez zmieniłem FWD (czerwiec/lipiec) na AWDi (miała być październik/listopad). O cabelgate też dowiedziałem się po zmianie zamówienia. Ale jak to mawiali starożytni Polacy: no risk, no fun :D

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2023, 15:15:07 »
Ha ha. Dobre. Jedziemy na jednym wózku :-)

. W razie braku potwierdzenia produkcji obawiam się, że przejdę na ciemną stronę mocy. X1, X3, Q5 w zależności czy ostaną się jeszcze obecne rabaty na te auta. Oczywiście do kieszeni trzeba będzie głębiej zajrzeć.
A na te auta nie trzeba będzie poczekać?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2023, 15:31:09 »
Na GLB do 6 miesięcy. XC40 5 miesięcy,

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2023, 17:37:39 »

. W razie braku potwierdzenia produkcji obawiam się, że przejdę na ciemną stronę mocy. X1, X3, Q5 w zależności czy ostaną się jeszcze obecne rabaty na te auta. Oczywiście do kieszeni trzeba będzie głębiej zajrzeć.
X1 da się wyrwać slot do produkcji za 2-3 miesiące (fwd), x3 w październiku mówili mi ponad rok i to z bardzo dużą szansą na obostrzenia w produkcji. Q5 można mieć nawet do pół roku w zależności od konfiguracji. Z tym, że x1 z awd i wszystkimi systemami (jak ma rav4) to minimum 245 tysięcy (po rabacie), a q5 to przynajmniej 280 tysięcy. Oczywiście, jeśli kogoś rajcuje jazda autem za ponad 250k na 18" felgach, podstawowych fotelach bez regulacji, czy przyciemnianych okien. X1 23i które ja miałem odebrać, katalogowo 280, po rabacie 258 i to dopiero miało porównywalne wyposażenie co rav4 executive + skyview +jbl.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:03:05 »

Od kilkunastu lat jeżdżę samochodami 4x4 i uznałem, że rezygnacja z tego na rzecz FWD w mocnej hybrydzie to kiepski pomysł. W dodatku wymagałby totalnej zmiany nawyków. W Jeepie ratunek jest w dodaniu gazu (dopina przód) a w RAV4 stosowniejsze jest jego ujęcie. PESEL mówi, że nie jestem już najlepszy w przyswajaniu nowych rzeczy, zatem bezpieczniej jest przyoszczędzić na czym inne niż bezpieczeństwo, jakie daje AWDi.

NieToyota

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2023, 22:24:03 »
Ja do tej pory jeździłem tylko na FWD i dlatego stwierdziłem, że po co mam płacić 10 tys. za coś co mi do tej pory nie było potrzebne. Jednak hybryda to nie to samo co średnio mocne benzyniaki, więc internet mnie przekonał do wyboru napędu na 4 koła. Właśnie wróciłem z przejażdżki po świeżym śniegu i tylko mnie to utwierdziło w przekonaniu, że dokonałem dobrego wyboru.
Dodam, że w trakcie poszukiwania auta miałem na tapecie Tucsona i prawie klepniętego Karoqa z dostępnością w 3 miesiące. Jednak stwierdziłem, że DSG nie pasuje do specyfiki mojej jazdy, a zaufanie do Toyoty ostatecznie przechyliło szalę.
Nie wiem jak Wy ale przez cablegate, kiepsko zabezpieczone podwozie, warszawskie kradzieże, hałas w kabinie mam coś w rodzaju dysonansu pozakupowego :shock:
Jedyny ratunek to w końcu odebrać auto i cieszyć się jazdą.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2023, 22:28:14 »
Pamiętać trzeba, że na każdym forum dominują problemy a nie zachwyty nad każdym samochodem, niezależnie od marki i modelu. Jak ktoś jest zadowolony nie wypisuje pochwalnych peanów tylko jeździ, jak jest niezadowolony to będzie o tym pisał

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 22:43:41 wysłana przez topoll »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2023, 22:56:57 »
Będzie super, bo to w rzeczywistości świetny wóz. Z każdym kilometrem gdzie zapominam o brakach, widzę coraz więcej zalet.
Wady są to fakt, ale gdzie ich nie ma?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2023, 22:58:44 »
Będzie super, bo to w rzeczywistości świetny wóz. Z każdym kilometrem gdzie zapominam o brakach, widzę coraz więcej zalet.
Wady są to fakt, ale gdzie ich nie ma?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Dokładnie. Wady często bywają wyolbrzymiane. Zwłaszcza przez wiecznych krytykantów.

NieToyota

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2023, 01:06:31 »
Nie wiem jak Wy ale przez cablegate, kiepsko zabezpieczone podwozie, warszawskie kradzieże, hałas w kabinie mam coś w rodzaju dysonansu pozakupowego
Jedyny ratunek to w końcu odebrać auto i cieszyć się jazdą.
Miałem dokładnie te same obawy i bardzo miło się zaskoczyłem po odbiorze. Z opinii kilku osób na forum wygląda jakby niektóre wady były dramatem, a tak naprawdę jest to ledwo zauważalne . Będzie Pan zadowolony.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2023, 06:55:48 »
Czyli warto czasem chlapnąć co człowiekowi na sercu leży. Dzięki Wam od razu lepiej...  :-)

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2023, 10:53:43 »
Nowe auto w rodzinie C+S AWDi 22/23 zamówione 14 maja 22, odbiór umówiony na przyszły tydzień.
Wyszło 8mcy i jeden tydzień.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl