Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482258 razy)

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #675 dnia: 17 Maja 2023, 13:48:06 »
Czołem.
Jakie akcie doświadczenia odnośnie transportu do zeeburge? Ja miałem mieć pdorukcje na 19.05.
Natomiast w MYT pokazuje już że wyprodukowany, oraz że opuścił fabrykę, zapewne czeka na transport.

Jest jakaś opcja żeby w ogóle zerknąć którym Starkiem będzie płynął?

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #676 dnia: 17 Maja 2023, 14:38:35 »
Czołem.
Jakie akcie doświadczenia odnośnie transportu do zeeburge? Ja miałem mieć pdorukcje na 19.05.
Natomiast w MYT pokazuje już że wyprodukowany, oraz że opuścił fabrykę, zapewne czeka na transport.

Jest jakaś opcja żeby w ogóle zerknąć którym Starkiem będzie płynął?

Jak zdarzyli zaladowac dzisiaj to bedzie plynac GEORGIA HIGHWAY, ktory dzisiaj wyplynal z Nagoya.
A jak nie zdarzyli to nie wiem jakim nastepnym moze plynac. Mozliwe ze COLUMBIA HIGHWAY, FLORIDA HIGHWAY albo DALIAN HIGHWAY, ale to nie wiem kiedy w Nagoya beda.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: 17 Maja 2023, 14:44:57 »
Zakładam że to sprawdzasz sobie na jakiejś ogólnodostępnej stronce.
Możesz się podzielić?

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #678 dnia: 17 Maja 2023, 15:21:04 »
Zakładam że to sprawdzasz sobie na jakiejś ogólnodostępnej stronce.
Możesz się podzielić?

To nie moje pomysly, wiec kudos tutaj dla kolegi ktory to opracowal, przepraszam ze nie pamietam nicku (poszukaj w postach szczegolow). W skrocie mozesz sledzic ten lub inny interesujacy Cie statek tu: https://www.vesselfinder.com/
A skad wziac taki statek? Ano z tej strony https://www.bristolport.co.uk/shipping/forward-movements, mozesz zobaczyc ktory statek przybywa do portu Bristol okolo 30-35 dni od daty kiedy spodziewasz sie auta zaladowanego na Statek w Nagoya (teraz to bedzie przybycie do Bristol okolo 17-22 czerwca...), ten statek tez musi przez Nagoya plynac i z reguly to sa statki plynace z Livorno do Zeebruge (operatorami OS-K, DEPS), ale zdarzaja sie tez statki bez informacji skad-dokad plyna, oraz majacy tylko Zeebruge w opisie (Warto je sprawdzic czy nie znajduja sie gdzies blisko Nagoya. Zazwyczaj taki statek tez zahacza o Toyohasi (Lexus chyba).
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Online grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #679 dnia: 17 Maja 2023, 19:16:25 »
Status "opuścił fabrykę" oznacza że już jest na statku i płynie. Statusy są najczęściej opóźnione o dzień. Czyli szukaj statku, który wypłynął dzień przed zmianą statusu. Tak przynajmniej było pół roku temu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #680 dnia: 17 Maja 2023, 19:44:40 »
Przy odbiorze polecacie zwrócić na coś szczególną uwage ?. Czy brać klucze i "endżojować" się jazdą ?
Zawsze warto auto sprawdzić pod kątem uszkodzeń lakierniczych, czy uszkodzeń tapicerki. Kompletności wyposażenia nie ma co sprawdzać, chyba, że np. nie ma dywaników, czy innych elementów "ruchomych".
Ja tam teraz mam już na odbiór umówionego rzeczoznawcę, ale głównie dlatego, że biorę auto z placu, a już miałem osobiście 2 przypadki, gdzie moje auto miało 25 mikronów lakieru na masce (wyglądało jakby nie było bezbarwnego ), a moi rodzice po 2 latach od odbioru auta dowiedzieli się, że auto miało ponownie malowany błotnik, a po 5 latach lakier zaczął odchodzić. Oczywiście salon się do niczego nie przyznał.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #681 dnia: 18 Maja 2023, 09:06:44 »
Moja C S FWD zamówiona 20.06.2022 dzisiaj w aplikacji pojawiła się w salonie.
Cóż,  czekam dalej na AWD- i.

Offline NeoV

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #682 dnia: 18 Maja 2023, 09:07:21 »
Witam    według umowy odbiór miałem na 15.05.23 taką otrzymałem wiadomość od TCE /   Szanowny Panie,

dziękujemy za kontakt.

W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, iż zamówienie (transakcja nr ) zostało przyjęte jako zamówienie z produkcji niepotwierdzonej, co oznacza, że jego realizacja wymagała odrębnego potwierdzenia przez fabrykę. Z otrzymanych informacji wynika, iż Pana zamówienie w chwili obecnej znajduje się w trakcie produkcji. Aktualnie szacowany termin dostarczenia samochodu do Polski (skład celny) to 7 lipca bieżącego roku.

Chcielibyśmy zapewnić Pana, że zarówno my, jak i Autoryzowana Stacja Dealerska Toyota , dokładamy wszelkich starań, aby proces zakupu samochodu przebiegał zgodnie z Pana oczekiwaniami. Wydarzenia ostatnich miesięcy zmieniły jednak sytuację nie tylko na rynku motoryzacyjnym, ale w całej globalnej gospodarce. Zerwane łańcuchy dostaw, wciąż niska dostępność mikroprocesorów, a także kłopoty w globalnej logistyce spowodowały, że także my musieliśmy zrewidować kalendarz produkcji i dostaw samochodów.

O wszelkich zmianach w statusie zamówienia oraz o konkretnym terminie realizacji zostanie Pan poinformowany przez właściwą Autoryzowaną Stację Dilerską.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.
-------------------------------------
Z poważaniem,

Biuro Obsługi Klienta Toyota Central Europe
------------------------------------

Offline NeoV

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #683 dnia: 18 Maja 2023, 09:11:38 »
oczywiście w aplikacji    MT   widnieje    / Trwa obsługa Twojego zamówienia /

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 18 Maja 2023, 09:14:51 »
Wcześniej zamawiałeś ode mnie...
Bierz moją  :grin:

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #685 dnia: 18 Maja 2023, 11:32:19 »
Status "opuścił fabrykę" oznacza że już jest na statku i płynie. Statusy są najczęściej opóźnione o dzień. Czyli szukaj statku, który wypłynął dzień przed zmianą statusu. Tak przynajmniej było pół roku temu.
Mój zmienił status 12.05, przejrzałem "przyjazdy" oraz "odjazdy" w porcie Nagoya, i nic wcześniej nie znalazłem zgodnie z twoja teorią, ale to zakładam że nic nie było jeszcze żeby auto zapakować w podróż.
Auto wyjechało z fabryki i czekało pewnie na statek, ponieważ już 15.05 pojawił się Georgia Highway jak pisał arsam2000. Z portu wypłynął 17.05 i wygląda że zachaczył o port w Toyohashi i teraz zmierza na kanał sueski .
Jeżeli wierzyć oczekiwanią i że status się zmieni dopiero jak auto bedzie w Zeebrugge. To pozostaje zaufać sobie że, dobrze to sprawdziłem, i auto będzie w okolicach lipca gotowe do odbioru  :-)

Online grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #686 dnia: 18 Maja 2023, 12:00:22 »
To nie moja teoria, tylko tak było do tej pory  :-) (od czerwca 22 śledzę to forum i nie pamiętam innego postu, żeby było inaczej, ale oczywiście mogę się mylić): status "opuścił fabrykę" oznacza, że jest na statku, a "w transporcie" pojawi się dopiero w Zeebrugge (ok 28 do 35 dni od wypłynięcia z JP, chyba że jakieś trudności). W każdym razie już na pewno płynie (może wcześniej niż dzień przed zmianą statusu wypłynął?).

Offline Baldus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #687 dnia: 18 Maja 2023, 12:09:21 »
To nie moja teoria, tylko tak było do tej pory  :-) (od czerwca 22 śledzę to forum i nie pamiętam innego postu, żeby było inaczej, ale oczywiście mogę się mylić): status "opuścił fabrykę" oznacza, że jest na statku, a "w transporcie" pojawi się dopiero w Zeebrugge (ok 28 do 35 dni od wypłynięcia z JP, chyba że jakieś trudności). W każdym razie już na pewno płynie (może wcześniej niż dzień przed zmianą statusu wypłynął?).
Ja sprawdzałem od 9.05, a status 12.05 więc raczej nie załapał się na nic innego. Bo po prostu nic innego nie było. Chyba że popłynął jakimś no name. Ale jeżeli mamy potwierdzenie że to może być georgia highway, to wydaje mi się to prawdziwsze i bardziej prawdopodobnie. Musiał ochłonąć w porcie po produkcji :-)

W Bristolu ma być 15 czerwca, zobaczymy co dalej. Jeżeli wierzyć salonowi to na ten moment wszystko by się zgadzało.  Mało tego nawet idzie szybciej ponieważ produkcja miała być 19.05

« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2023, 12:11:43 wysłana przez Baldus »

Online grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #688 dnia: 18 Maja 2023, 12:12:11 »
Dzięki za wyjaśnienie, już bliżej niż dalej! Ja się "załapałem" na prawie miesięczną przerwę w kursowaniu statków  :cry: . W każdym razie jeszcze w wakacje pojeździsz. Trzymam kciuki za jak najszybszy odbiór.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #689 dnia: 19 Maja 2023, 09:10:53 »
Ja sprawdzałem od 9.05, a status 12.05 więc raczej nie załapał się na nic innego. Bo po prostu nic innego nie było. Chyba że popłynął jakimś no name. Ale jeżeli mamy potwierdzenie że to może być georgia highway, to wydaje mi się to prawdziwsze i bardziej prawdopodobnie. Musiał ochłonąć w porcie po produkcji :-)

W Bristolu ma być 15 czerwca, zobaczymy co dalej. Jeżeli wierzyć salonowi to na ten moment wszystko by się zgadzało.  Mało tego nawet idzie szybciej ponieważ produkcja miała być 19.05

Wbrew pozorom to logistyka z Japoni naprawde sporo zajmuje. Mysle ze do konca lipca odbior auta jest realny. Ja osobiscie licze ze w Polsce bedzie do konca maja i do 15go czerwca odbiore. Czekam az diler sie odezwie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl