Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482391 razy)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #1620 dnia: 25 Sierpnia 2023, 22:24:50 »
Być może korporacyjna kultura informacyjna w Toyocie nie pozwala im napisać "nie wiem"

Zdarzało mi się nieraz pisać z Toyota Motor Europe (Belgia) apropo problemów z oprogramowaniem czy bugów w dokumentacji technicznej. Odpowiedź otrzymywalem do godziny max.
Często nie było rozwiązania problemu dostępnego na już, ale jeżeli nie wiedzieli co i jak to na moje pytanie padało "nie wiemy, wrócimy z odpowiedzia niebawem".

Nie było ciszy w eterze. Rzeczą ludzka jest czasem nie wiedzieć.

Na dole każdej wiadomości zawsze była ankieta satysfakcji od 0 do 5, także był to dla nich feedback z jakości obsługi.
I teraz co najważniejsze - gdy przyznawali się, że błąd leży po ich stronie - otrzymywalem podziękowania za znalezienie tego oraz miły prezent np. tydzień przedłużenia licencji na dane oprogramowanie/abonament czy dostęp do konkretnych danych za free.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1621 dnia: 25 Sierpnia 2023, 22:26:59 »
OK, może Toyota Central Europe ma z tym problem.

Poza tym Ty działasz na innej płaszczyźnie. To też może mieć znaczenie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1622 dnia: 25 Sierpnia 2023, 23:04:34 »
A tymczasem o 23:00 otrzymałem smsa.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1623 dnia: 26 Sierpnia 2023, 00:43:10 »
A tymczasem o 23:00 otrzymałem smsa.

No widzisz, człowieku małej wiary :P
Toyota voluntas Dei!
;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1624 dnia: 26 Sierpnia 2023, 05:07:06 »
Być może korporacyjna kultura informacyjna w Toyocie nie pozwala im napisać "nie wiem"

Zdarzało mi się nieraz pisać z Toyota Motor Europe (Belgia) apropo problemów z oprogramowaniem czy bugów w dokumentacji technicznej. Odpowiedź otrzymywalem do godziny max.
Często nie było rozwiązania problemu dostępnego na już, ale jeżeli nie wiedzieli co i jak to na moje pytanie padało "nie wiemy, wrócimy z odpowiedzia niebawem".

I o tym mówię. Odpowiedź po 4 dniach bez konkretnej informacji sugeruje jakby przez te 4 dni nikt nawet na wiadomość nie spojrzał. Do tej odpowiedzi, którą otrzymałem za pierwszym razem, nie trzeba było nic sprawdzić, można takiej udzielić każdemu, kogo status zmienił się na wyjazd z fabryki - auto jest w transporcie poza Polską - no i mają spokój...

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1625 dnia: 26 Sierpnia 2023, 08:04:40 »
Dla tego właśnie jest podział na TME i TCE.
Jak widać z postów wyżej większość klientów TCE po prostu się cieszy i jest wdzięczna, że będzie mogła jeździć Toyotą, czy za pół roku, czy za rok, to już mniej istotne…
Na zachodzie Europy klienta traktuje się poważnie.
I dajcie już spokój z tą krytyką TCE i infolinii bo się zaraz fanboy’e marki zlecą i Was ustawią do pionu :).

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1626 dnia: 26 Sierpnia 2023, 08:58:40 »
Dla tego właśnie jest podział na TME i TCE.
Jak widać z postów wyżej większość klientów TCE po prostu się cieszy i jest wdzięczna, że będzie mogła jeździć Toyotą, czy za pół roku, czy za rok, to już mniej istotne…
Na zachodzie Europy klienta traktuje się poważnie.
I dajcie już spokój z tą krytyką TCE i infolinii bo się zaraz fanboy’e marki zlecą i Was ustawią do pionu .

Kubusiu sądzę że jesteś  młodziutki więc każdy kto ma doświadczenie i jest realistą w obcowaniu z korporacją albo co więcej z korporacjami jest dla Ciebie fanbojem  :-)

Na tą chwilę powiedz nam gdzie była Twoja wiedza jak kuoowaleś największy szit ostatnich lat toyoty w kategorii auto użytkowe ?

Bo widzisz ja jako fanboj toyoty nie dałem się zrobić w cztery litery a Ty ?

Kolejna sprawa taki jesteś hardy chłopczyk tu na forum to powiedz jak walczysz z tce ? Jedni czekają na auta, inni mają jakieś problemy a Ty masz śmiecia którego nie używasz i co robisz z tce ?

Pokaż nam coś co uczyniłeś w kierunku tce. Może jakieś pisma może coś ?

Bo ja jako fanboj marki w jednym ze swoich toyot wywalczyłem darmową bardzo poważną naprawę silnika (celics 7ts walnięty rozrząd)  a w drugim aucie miałem wymieniałem 2 razy!!! silnik (pierwsze zz-ty).

Do tego skąd wiesz jak się traktuje klienta na zachodzie Europy? Byłeś tam, sprawdzałeś ? Nie sądzę bo w Pl jesteś uległy Arturek z gnijącą Toyotą w garażu udzielający się na forum T.to tym bardziej chyba w zachodniej Europie nie jesteś jakoś zaangażowany.

Reasumując co zrobiłeś na froncie walki z tce skoro nie jesteś fanbojem ? (Tylko nie pisz że zmieniłeś markę koncernu bo Cię obśmiejemy)

I napisz nam o Twoich doświadczeniach z Toyotą w Europie.

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #1627 dnia: 26 Sierpnia 2023, 09:15:03 »
Cytat: TCE
Szanowny Panie,

Dziękujemy za kontakt i przekazane nam uwagi.

W odpowiedzi na Pana zapytanie pragniemy wyjaśnić, że ze względu na aktualnie zwiększoną liczbę dostaw samochodów do Europy, część z nich została przez Producenta skierowana do innego punktu przeładunkowego. Informujemy również, że w przypadku zamówionego przez Pana samochodu, aktualnie przewidywany termin jego dostawy do Polski (do składu celnego) to 18 września br.

O konkretnym terminie i możliwości odbioru samochodu, zostanie Pan poinformowany przez Autoryzowaną Stację Dealerską Toyota ANWA w Krakowie (Sprzedawca).

W przypadku dalszych pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt ze Stacją.

No i miesiąc w d*** :( żałosne to jest, szczególnie to przekładanie terminu, raz 15 sierpień, raz 1 wrzesień, teraz 18 wrzesień...

W przypadku mojej sytuacji z kluczykami też przewidywany termin był przekładany, aż zsumowało się to do 3 miesięcy opóźnienia. Mam wrażenie, że w przypadku problemów w dostawie, ten termin ma działać trochę jako uspokojenie dla klienta a nie ma nic wspólnego z prawdą :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1628 dnia: 26 Sierpnia 2023, 09:18:53 »

I o tym mówię. Odpowiedź po 4 dniach bez konkretnej informacji sugeruje jakby przez te 4 dni nikt nawet na wiadomość nie spojrzał. Do tej odpowiedzi, którą otrzymałem za pierwszym razem, nie trzeba było nic sprawdzić, można takiej udzielić każdemu, kogo status zmienił się na wyjazd z fabryki - auto jest w transporcie poza Polską - no i mają spokój...
Tutaj bardziej jednak widzę kwestię innej płaszczyzny współpracy. W przypadki Colina merytoryka na płaszczyźnie technicznej w zakresie ich własnych procesów, w Twoim płaszczyzna obsługi klienta na styku procesów w kilku organizacjach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1629 dnia: 26 Sierpnia 2023, 09:55:55 »
Kubusiu sądzę że jesteś  młodziutki więc każdy kto ma doświadczenie i jest realistą w obcowaniu z korporacją albo co więcej z korporacjami jest dla Ciebie fanbojem
Ledziusiu, w sposób tak protekcjonalny i arogancki to możesz się zwracać do swoich znajomych i najbliższych jeżeli sobie na to pozwalają. Rozumiem, że Twoje obcowanie z korporacjami polega na wożeniu na lawecie ich popsutych BMW, bo nic innego nam nie zdradziłeś.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1630 dnia: 26 Sierpnia 2023, 10:51:58 »
No i stało się tak jak napisałem… fanboy wrócił bronić honoru TCE.

Ja kupiłem Proace z pełną świadomością, że jest to produkt Stellantis…
Ty wielki znawca motoryzacji łączyłeś kropki i co Ci z nich wyszło? Fiat. No i teraz sprawdź sobie kto jest właścicielem i kto produkuje Fiata. Napisałem Ci już, że jakbyś poczekał chwilę, to byś sobie kupił Ducato z logo Toyoty…
Naucz się czytać ze zrozumieniem… ja się nie wypłakuje nad Proace, wiedziałem co to będzie i dla tego kupuje tyle aut, aby przynajmniej jedno mogło stać bezczynnie. A ja żebym się nie stresował, że na chłodnice klimatyzacji trzeba czekać 2 m-ce.
Swoją opinię nt. tego auta wrzuciłem jako przestrogę, bo jak ktoś sobie kupi jako jedyne auto, to może się mocno zdziwić.
Z TCE nie walczę bo:
- w moim przypadku nigdy nie było cyrków z terminem dostawy, więcej, na początku roku odebrałem dwa Yarisy 3 m-ce przed terminem w umowie,
- na gwarancji naprawiają wszystko, umiem czytać warunki gwarancji i wiem, że gówno mogę jak nie mają części zamiennych… godzę się na to w momencie zakupu i akceptacji warunków…
- wiem jak wygląda obsługa w ASO w Niemczech i gdy nie ich podejście do TME, to wszystkie Toyoty kupowałby w DE. Oni nie robią tak jak ASO w PL, które sprzedają za parę groszy taniej klientom DE, a potem płacą kary TCE.

Rozumiem, że należysz do ludzi co kupują akceptują warunki sprzedaży, a potem po gwarancji lecą do sprzedawcy i wymagają naprawy… współczuje.

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1631 dnia: 26 Sierpnia 2023, 12:10:06 »

Na dole każdej wiadomości zawsze była ankieta satysfakcji od 0 do 5, także był to dla nich feedback z jakości obsługi.
I teraz co najważniejsze - gdy przyznawali się, że błąd leży po ich stronie - otrzymywalem podziękowania za znalezienie tego oraz miły prezent np. tydzień przedłużenia licencji na dane oprogramowanie/abonament czy dostęp do konkretnych danych za free.

Według mnie to Ty piszesz o trochę innej sytuacji  tak jak topoll wspominał czyli  inny rodzaj łączności/styku Twój a przeciętnego Kowalskiego.
Równie dobrze mogę napisać że wszystkie części do Lex/Toj zamawiam internetowo i mam odp. w ciągu godziny a jak było coś bardziej zwariowanego to z centrali mieliśmy odp. z dnia na dzień. Dla odmiany jak kupowałem toyotę dosyć "nietypową" nie oferowaną w PL i miałem pytania do TME to niestety mnie olano a biorąc pod uwagę jakość obsługi którą doświadczyłem w ASO np. Szwajcaria to jest delikatnie mówiąc średnio.

Ja kupiłem Proace z pełną świadomością, że jest to produkt Stellantis…
Ty poważnie to piszesz ?! Proszę Cię  :shock:

Ty wielki znawca motoryzacji łączyłeś kropki i co Ci z nich wyszło?
Łączę kropki od około 98r. kiedy toyota miał dziwne pomysły na diesle 1,9 z cytrynek i pugów, potem kropka wielkości lokomotywy i silniki ZZ a potem sławne clean power i silniki AD. W między czasie było ostrzeżenie i Fiaty scudo ze znaczkiem Toyoty co było końcem Hiacy jakie znamy.  Teraz doszła współpraca z BMW i obraz nędzy i rozpaczy.

Z TCE nie walczę bo:

Ja nie walczysz to po co udzielasz się podpowiadając walkę ?

Sam wiesz gdzie trzeba patrzeć żeby czegoś wymagać a innym co podpowiadasz ? Nic, kompletnie nic !!!

Rozumiem, że należysz do ludzi co kupują akceptują warunki sprzedaży, a potem po gwarancji lecą do sprzedawcy i wymagają naprawy… współczuje.

To źle rozumujesz tak samo jak zakup proace.
I Ci to napisałem że potrafiłem sobie wywalczyć sporo przeliczając na $$$.

Więc przejdźmy do konkretów co proponujesz przy opóźnieniach odbiorów tak żeby to miało jakieś odzwierciedlenie w wydarzeniach lub $$$ ?
ja się nie wypłakuje nad Proace, wiedziałem co to będzie i dla tego kupuje tyle aut, aby przynajmniej jedno mogło stać bezczynnie

Chłopie o czym Ty piszesz ? Kupujesz auto za worek sina i tak zostawiasz sprawę odłogiem ? Tu się mądrzysz co maja zrobić forumowicze przy opóźnieniu odbiorów a teraz nam mówisz luzik bo jedno auto może stać bezczynnie hmm to może zapytajmy u kogo auto może stać bezczynnie ?

Z TCE nie walczę bo:
- w moim przypadku nigdy nie było cyrków z terminem dostawy, więcej, na początku roku odebrałem dwa Yarisy 3 m-ce przed terminem w umowie,
- na gwarancji naprawiają wszystko, umiem czytać warunki gwarancji i wiem, że gówno mogę jak nie mają części zamiennych… godzę się na to w momencie zakupu i akceptacji warunków

Zobacz jaki jesteś świadomiutki  :grin:

Widzisz chłopie jak pociągnąc Cię za język i gdzie ten spryt i profesjonalizm  :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1632 dnia: 26 Sierpnia 2023, 14:04:22 »
Widzę, że nadal nie potrafisz czytać ze zrozumieniem…
Jak mnie oszukano lata temu w ASO Inter Car Nowak i policzono mi za regulacje zaworów w aucie w którym były już samoregulatory, napisałem do TMP (jeszcze nie było TCE) i kasa została mi zwrócona…
Widać nie tylko ja na nich narzekałem bo koniec końców odebrano im autoryzację, dla tego pisze, że trzeba działać bo jak się nic nie robi to zmiany nie będzie.
Oczywiście idioty z siebie nie będę robił i nie będę się rzucał tam gdzie wyraźnie w momencie zakupu zaakceptowałem warunki gwarancji.
Potrzebowałem „busa” i miałem do wyboru: Fiat, Opel, Peugeot, Citroen, Ford, VW, Toyota…
Forda i VW nie dało się już zamówić więc do wyboru została mi słynna K9 wiec wybrałem z logo Toyoty. Dla mnie nie jest to worek pieniędzy i z pełną świadomością wziąłem o 1 więcej żeby mogła sobie czekać na części…
Wiedziałem od początku, że łatwo nie będzie.

Na miejscu tych co mają opóźnienia nie pisałbym do TCE tylko bezpośrednio do Japonii, bo według mnie zarząd nie zdaje sobie sprawy z tego co się dzieje i jak działa TCE.
Uświadamianie innych np. poprzez forum, że Toyota nie dotrzymuje terminów dostawy, tez jest ważne.
A nie, czekasz rok czasu i dowiadujesz się, że jeszcze pół roku masz czekać… U konkurencji mogłeś już dawno odebrać w dodatku w innej cenie…

Jak dla Ciebie sprytem i profesjonalizmem jest najpierw zaakceptowanie warunków, a potem wymaganie czegoś więcej… to nie mam więcej pytań.

A w ASO jak na naprawie gwarancyjnej z jednego zrobiły się dwa, bez problemu upomniałem się o auto zastępcze bez limitu kilometrów. Jak potrzebuje to wymagam, bez sensu piany nie biję.

Kończąc fajne to jest, że gdziekolwiek napiszę „TCE” i/lub „fanboy” to zjawia się Ledziu.
Jak na zawołanie :).

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1633 dnia: 26 Sierpnia 2023, 14:41:37 »
Zrób sobie swój wątek i tam się pałuj a nie znowu gnój robisz.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1634 dnia: 26 Sierpnia 2023, 17:08:05 »
Zrób sobie swój wątek i tam się pałuj a nie znowu gnój robisz.

I pisze to ten co 10 pierdów na dzień puszcza… :).
Zresztą nie wiem czy to było do mnie czy do Ledzia?
Napisałbym Ci dosadniej ale nie będę się zniżał do Twojego poziomu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl