Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482019 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #1680 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:02:30 »
Statki płynęły przez Sagunto do Portbury. Co ciekawe, OH był ostatni, który tak płynął. Teraz płyną przez Livorno.
Durban płynąl przez Livorno.
Czekaj, ja już się pogubiłem.

Którym statkiem płynęła Twoja i Kazimira?
Byłem przekonany, że będzie płynąć Durban Highway, bo jak zmienił mi się status, że wyjazd z fabryki (3 lipca) to taki statek czekał na wpłynięcie do portu Nagoya zacumowany. Wpłynął tam bodajże 6 lipca i myślałem że to będzie ten. Natomiast status mi się zmienił szybciej, że auto jest w Belgii 7 sierpnia, podczas gdy Durban Highway w Belgii był chyba 12 sierpnia (mogę się mylić, bo przestałem to obserwować). Jak Widzisz, kolega Polo, który miał: 12.07.23 - wyjazd z fabryki/16.08.23 Belgia/ 29.08.23 Mszczonów mógł mieć auto transportowane Durbanem. My zapewne mieliśmy czymś innym co nie było ujęte na stronie portu w Bristolu. Nie było żadnego innego statku przed Durban Highway, który by płynął do Zeebrugge przez Bristol w okolicy tego terminu, jedynie Durban. Było to więc dla mnie zaskoczeniem, gdy widziałem, że Durban wciąż jest w drodze do Bristolu a moje auto już w Zeebrugge. Stąd zakładam, iż moje auto wcale w Belgii nie było, w założeniu miało być ale nie było, bo trafiło na inny statek, którego destynacją była Hiszpania i dlatego też nie mogłem tego zidentyfikować na stronie portu Bristol, bo widocznie później płynął gdzie indziej. Bardzo bym chciał poznać prawdę o tym. Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś zawiódł, coś spieprzyli ale chciałbym wiedzieć co a czuję się, że jestem dymany każdą kolejną informacją od toyoty. Z tym UK gdzieś tam się w końcu dilerzy przyznali, że wypakowali auta nie tam gdzie powinni. Tu wygląda jakby spakowali na niewłaściwy statek. I spoko, niech sobie jakiś Hiszpan jeździ tym autem, natomiast niech dowiozą w miarę sprawnie kolejne z Japonii następnym transportem i takie auto powinno płynąć czy Durbanem czy Oregonem, bo powinno to być wcześniej wyłapane, że coś jest nie tak. Nie wierzę, że po zawinięciu do portu w Walencji dowiedzieli się, że w Zeebrugge nie będzie miejsca by przyjąć kolejne auta i zostawili je tam a jeśli tak zrobili a z tego co zrozumiałem oregon tam zawijał, to powinni je tam dopakować, bo coś na pewno w Sagunto wypakowali. Tylko jak widać toyota się orientuje, że coś jest nie tak dopiero 2 tygodnie po tym jak zaczną do nich pisać klienci, że w aplikacji coś dziwnego się zadziało.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #1681 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:07:39 »
Był Leader Price i Tarifa.
LP był w Zeerbrugge w okolicach 5.08 a T koło 10.08. Jeżeli mnie pamięć nie myli.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 16:12:58 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1682 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:11:54 »
Na Bristolu nie widziałem by były takie statki, które płyną później do zeebrugge w tym czasie ale nie będę się spierał. Nie wiem czy za darmo to można gdzieś wstecz sprawdzić, choć teraz pewnie nie ma to większego znaczenia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1683 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:16:57 »
Na Bristolu nie widziałem by były takie statki, które płyną później do zeebrugge w tym czasie ale nie będę się spierał. Nie wiem czy za darmo to można gdzieś wstecz sprawdzić, choć teraz pewnie nie ma to większego znaczenia.
Też nie wiem, w sumie tak naprawdę nikt do końca nie wie którym statkiem jedzie, tylko supozycje i zgadywanki…

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1684 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:06:40 »
No to mnie pocieszyli...
Napisałem do BOK co dzieje się z moją i dostałem odpowiedź: " ... Aktualnie szacowany termin dostawy do Polski (do składu celnego) to pierwsza połowa września br. ..."

:embarassed: :shock:

Nosz kurła...

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1685 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:13:02 »
Prawdę napisali, którą wszyscy sobie sami potrafimy oszacować   :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1686 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:19:17 »

Poprzednio podali konkretną datę to jest 31.08 "samochód w chwili obecnej znajduje się w transporcie do Polski. Aktualnie szacowany termin dostawy do Polski (do składu celnego) to 31 sierpnia bieżącego roku. O konkretnym terminie dostawy samochodu do stacji zostanie Pani poinformowana bezpośrednio przez Autoryzowaną Stacje Dealerską Toyota Warszawa Okęcie, która również udzieli Pani wszelkich informacji dotyczących finalizacji procesu zakupu samochodu.:

A teraz: "samochód nadal znajduje się poza Polską i oczekuje na realizację dostawy. Aktualnie szacowany termin dostawy do Polski (do składu celnego) to pierwsza połowa września br.
O wszelkich zmianach w statusie zamówienia oraz o konkretnym terminie realizacji zostanie Pani poinformowana przez właściwą Autoryzowaną Stację Dilerską.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji."

Czyli wtedy był w dostawie a teraz czeka na realizację dostawy?

Za chwilę znajdzie się może w Livorno czy innej Antwerpii czy Bóg wie gdzie...

Gdyby nie Kenny i Kazimiro pewnie bym tak tematu nie drążył...
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 17:21:35 wysłana przez topoll »

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1687 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:29:21 »
Za często ich pytasz stąd prawda w ich wydaniu jest ulotna.  :-)
Mi w salonie powiedziano, że do połowy września będzie Mszczonów, to mi się wydaje logiczne. A czy tak będzie to inna sprawa.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1688 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:32:16 »
O wszelkich zmianach w statusie zamówienia oraz o konkretnym terminie realizacji zostanie Pani poinformowana
W końcu się ujawniła ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1689 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:34:18 »
Za często ich pytasz stąd prawda w ich wydaniu jest ulotna.  :-)
Mi w salonie powiedziano, że do połowy września będzie Mszczonów, to mi się wydaje logiczne. A czy tak będzie to inna sprawa.

Możliwe, pytam się raz w miesiącu...

Tylko skoro ogarnęli logistykę kompletnego zaopatrzenia tylu fabryk nioemal na 100% JIT a nie potrafią ogarnąć logistyki samochodów z dokładnością do kilkunastu dni? Ja rpzumiem, statek może płynąć czasem 2-3 dni dłużej, ale to jest do ogarnięcia w węzłach przeładunkowych. Moim zdaniem. Pół życia przepracowałem w logistyce i co nieco orientuję się w tematyce...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1690 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:37:27 »
O wszelkich zmianach w statusie zamówienia oraz o konkretnym terminie realizacji zostanie Pani poinformowana
W końcu się ujawniła ;)

Faktycznie literówka, za szybko przepisywałem maila.  :-P

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1691 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:41:56 »

Tylko skoro ogarnęli logistykę kompletnego zaopatrzenia tylu fabryk nioemal na 100% JIT a nie potrafią ogarnąć logistyki samochodów z dokładnością do kilkunastu dni? Ja rpzumiem, statek może płynąć czasem 2-3 dni dłużej, ale to jest do ogarnięcia w węzłach przeładunkowych. Moim zdaniem. Pół życia przepracowałem w logistyce i co nieco orientuję się w tematyce...
Nie wiem jak to było kilka lat temu z Toyotą,, ale po covidzie logistyka wciąż ma czkawkę. Wiem to od ludzi zajmujących się transportem w mojej firmie. Być może z tego to wynika.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1692 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:44:03 »

Nie wiem jak to było kilka lat temu z Toyotą,, ale po covidzie logistyka wciąż ma czkawkę. Wiem to od ludzi zajmujących się transportem w mojej firmie. Być może z tego to wynika.

W sumie też prawda. Od wczoraj wszystkie fabryki Toyoty i Hino w Japonii stoją. Nie do końca wiadomo dlaczego...

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1693 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:57:53 »
Niby już wznowili produkcję. Awaria systemu zamawiania części.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1694 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:58:33 »
Niby już wznowili produkcję. Awaria systemu zamawiania części.
Tak, dokładnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl