Autor Wątek: Aplikacja MyT Toyota  (Przeczytany 21215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
Aplikacja MyT Toyota
« dnia: 24 Stycznia 2023, 05:42:35 »
U mnie w aplikacji nie działają wszystkie funkcje. Nie działa np. możliwość wyboru załączania wskazanych funkcjonalności np. tylko ogrzewania kierownicy. Pojawia się wówczas komunikat o błędzie. Jak uruchomię wszystko bez wyboru to i tak nie działają wszystkie funkcje. Mam wrażenie, że chodzi tylko wentylacja . No i druga kwestia. Aplikacja nie zapisuje także wszystkich tras przejazdu auta, choć zawsze poprawnie wskazuje ostatnią lokalizacje auta, czyli wiem gdzie auto jest ale nie wiem jak się tam znalazło  :-). Dziś napisałem z poziomu aplikacji do Serwisu i zobaczymy jak będzie reakcja. Swoją droga ciekawe czy wysyłanie maili z poziomu aplikacji działa poprawnie ?. Dam znać jaka będzie reakcja Serwisu na zgłoszone przeze mnie problemy.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 05:44:35 wysłana przez Gilmur »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Aplikacja MyT Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2023, 08:46:27 »
Bło juz na wątku ogólnym. W skrócie. Ffunkcje ogrzewania i podgrzewania nie działają i to raczej jest bug.
Jeżeli masz zainstalowany dodatkowy immobilizer(nie fabryczny z kluczyka)  i nie masz wersji "przpuszczajacej" możliwośc zdalnego uruchomienia silnika to jedyna z działajacuych poprawnie funkcji czyli klimatyzacja zdalna nie będzie Ci działała.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2023, 09:04:54 »
"Aplikacja nie zapisuje także wszystkich tras przejazdu auta, choć zawsze poprawnie wskazuje ostatnią lokalizacje auta, czyli wiem gdzie auto jest ale nie wiem jak się tam znalazło"

Mam dokładnie to samo. Z tymi trasami to jakaś kompletna loteria

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:20:21 »
"Aplikacja nie zapisuje także wszystkich tras przejazdu auta, choć zawsze poprawnie wskazuje ostatnią lokalizacje auta, czyli wiem gdzie auto jest ale nie wiem jak się tam znalazło"

Mam dokładnie to samo. Z tymi trasami to jakaś kompletna loteria
To tez bug ponieważ trasy masz poprawnie zapisane na swoim koncie.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:37:04 »
No nie do końca chyba tak jest. Jesli Ci chodzi o toyota.pl i "historia podroży: nie mam np. wczorajszego powrotu do domu z pracy. Jestem pewien, że wcześniej tez tak bywało może nie za często, ale jednak. Ja z samochodem jestem rozpoznawany po kluczyka więc jak mi się wydaje trasa powinna zawsze być zapisywana. Chyba że o czymś nie wiem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:38:33 »
Na marginesie, moja nie tylko nie zapisuje wszystkich tras od jakiegoś czasu, ale dziś "zgubiła" cały maj

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:44:07 »
Na marginesie, moja nie tylko nie zapisuje wszystkich tras od jakiegoś czasu, ale dziś "zgubiła" cały maj

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
OK. Może . Ja tak często nie wchodze. W każdym razie Centrala wezwała mnie na 2 juz akcję serwisową wgrywania oprogramowania do modułu i mam tez wymienic oprogramowanie sterownika immo zeby móc korzystac ze zdalnej klimy. Troche dużo zachodu

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:31:02 »
Wysyłanie zgłoszeń do serwisu w ramach MyT działa. Dziś rano wysłałem maila i jest odpowiedź. Zostałem zaproszony na akcją serwisową zmiany oprogramowania modułu DCM, która ma na celu przywrócenie poprawności działania funkcji odpowiedzialnych za działanie systemu connected. Zobaczymy czy operacja się powiedzie. Czy ktoś może już miał taki zabieg ?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:34:42 »
Wysyłanie zgłoszeń do serwisu w ramach MyT działa. Dziś rano wysłałem maila i jest odpowiedź. Zostałem zaproszony na akcją serwisową zmiany oprogramowania modułu DCM, która ma na celu przywrócenie poprawności działania funkcji odpowiedzialnych za działanie systemu connected. Zobaczymy czy operacja się powiedzie. Czy ktoś może już miał taki zabieg ?
według mnie to ja to miałem 30 grudnia i teraz przez pomyłke mnie wezwali drugi raz. Nie rozwiązało to niczego.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:38:20 »
No to se w kulki delikatnie pisząc lecą   :shock:

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Stycznia 2023, 21:44:54 »
No to se w kulki delikatnie pisząc lecą   :shock:
To jeszcze raz precyzyjnie.
Akcja seriwsowa dotyczyła z tego co ustaliłem usług connected ale połaczenia SOS. NIe etsteowałem wiec moze to coś zmieniło. Nie zmieniło nic w zakresie obsługi klimy i foteli podgrzewanych oraz kierownicy. Wezwali mnie drugi raz ale kiedy zapytałem czy napewno to jest druga NOWA akcja czy przez przypadek wzywają mnie na ta samą to odpisali ze weryfikują :). W międzyczasie sam odkryłem, ze jeżeli masz dodatkowy immobilizer to jeżeli wcześniej nie sprawdzisz czy ma on funkcję "omijania" blokady uruchamiania silnika to w żaden sposób nie skorzystasz z usług connected nieważne ile akcji serwisowych zrobią.  W dużym skrócie albo , zapewne w jakiejś częsci zrezygnujesz z pełnego bezpieczeństwa tego rozwiazania, albo będziesz miał dodatkowy komfort.
Niezależnie od tego czy masz czy nie masz immo i jeżeli działają CI usługi zdalnego włączania klimy to póki co Centrala nie ma odpowiedzi dlaczego nie działa zdalne podgrzewaniei kiery i foteli. To w moim przypadku w 100% zwraca błąd. Tyle w temacie.

P.S. Temat klimy odkryłem zostawiajac pastylkę immo w samochodzie. Od razu zdalna klima ale jak wyżej bez foteli i kiery zaczeła działać. Podobno część z tych firm które oferują ominięcie tej blokady w ramach własnych rozwiazań o drazu włącza to dal toyoty ale inzynier z którym rozmawiałem z firmy z której ja korzystam powiedział ze porzygotowali takie rozwiazanie ale musze mieć świadomopsc obniżenia stopnia ochrony. Nie pytaj co miał na mysli bo =ja si enie znam i nie chce sie znać.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 21:48:38 wysłana przez EMJOT »

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:31:20 »
Nie kwestionuje twoich doświadczeń w zakresie przeprowadzenia aktualizacji oprogramowania modułu DCM i braku jej skuteczności na poprawne działanie aplikacji MyT. Ale z drugiej strony moje zgłoszenie do Centrali Toyoty dotyczyło złego działania aplikacji MyT a nie połączenia SOS. Osoba z Centrali odpisała, że rozwiązaniem zgłoszonych przez mnie problemów będzie aktualizacja oprogramowania modułu DCM, która ma na celu przywrócenie poprawności działania funkcji odpowiedzialnych za działanie systemu connected. Nie mam wiedzy w tym zakresie ale ufam, że osoba która mi odpisała wiedziała o czym piszę. Oczywiście finalnym testem będzie odbiór auta po aktualizacji i sprawdzenie czy coś się zmieniło na lepsze. Korespondowałem tez z użytkownikiem CC, który miał podobne problemy jak ja i ty i w jego przypadku aktualizacja oprogramowania modułu DCM przywróciła poprawne działanie aplikacji, przy czym dodał, ze na nowo musiał dodać do aplikacji swoją CC. Jak fachmani z serwisu zrobią swoją robotę, to pewnością dam znać na forum. Sam jestem ciekaw czy skończy sie to tak jak u ciebie czy będzie bardziej optymistycznie.

PS. mam alarm, który nie jest z typu "meta system" więc może u mnie problemy z aplikacją MyT ustąpią po aktualizacji oprogramowania.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 22:35:12 wysłana przez Gilmur »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:40:41 »
Nie kwestionuje twoich doświadczeń w zakresie przeprowadzenia aktualizacji oprogramowania modułu DCM i braku jej skuteczności na poprawne działanie aplikacji MyT. Ale z drugiej strony moje zgłoszenie do Centrali Toyoty dotyczyło złego działania aplikacji MyT a nie połączenia SOS. Osoba z Centrali odpisała, że rozwiązaniem zgłoszonych przez mnie problemów będzie aktualizacja oprogramowania modułu DCM, która ma na celu przywrócenie poprawności działania funkcji odpowiedzialnych za działanie systemu connected. Nie mam wiedzy w tym zakresie ale ufam, że osoba która mi odpisała wiedziała o czym piszę. Oczywiście finalnym testem będzie odbiór auta po aktualizacji i sprawdzenie czy coś się zmieniło na lepsze. Korespondowałem tez z użytkownikiem CC, który miał podobne problemy jak ja i ty i w jego przypadku aktualizacja oprogramowania modułu DCM przywróciła poprawne działanie aplikacji, przy czym dodał, ze na nowo musiał dodać do aplikacji swoją CC. Jak fachmani z serwisu zrobią swoją robotę, to pewnością dam znać na forum. Sam jestem ciekaw czy skończy sie to tak jak u ciebie czy będzie bardziej optymistycznie.

PS. mam alarm, który nie jest z typu "meta system" więc może u mnie problemy z aplikacją MyT ustąpią po aktualizacji oprogramowania.
a czy kolega weryfikował działanie klimy oraz koniecznie kiery i foteli? Bo to sa elementy connected app które nie działają poprawnie lub ni edziałają w ogóle. Mapy to tylko mały element.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:51:31 »
OK. Zapytam go bardziej precyzyjnie.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:55:27 »
OK. Zapytam go bardziej precyzyjnie.
jak bęe coś wiedział czy mam udac się na ta aktualizację (drugą) czy nie i jaki będzi efekt też dam znać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl