Autor Wątek: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota  (Przeczytany 25453 razy)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Przegląd gwarancyjny poza ASO Toyota
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Stycznia 2023, 19:53:04 »
Owszem tylko pozostaje duży problem jeśli coś spotka awaria i zgłaszasz do ASO albo TCE to ciężko będzie negocjować i zawsze oni będą górą. Taka każda polityka firmy.
Tylko czy coś w tym złego/dziwnego?

Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że ktoś 3 lata nie robi nic przy samochodzie, a po awarii udaje się z załącznikiem do znajomego mechanika Janusza albo Sebastiana i prosi o pieczątkę z gotową checklista "wykonanych" czynności

Możesz nawet do Grażynki milutkiej że ci wpisze ile chcesz checklistów to ci zrobi z uśmiechem. TCE czy ASO ma to w d... z Grażynką bo oczywiście dalej niby trwa gwarancja , ale chcesz wymienić jakąś część i doznajesz szoku cenowego i prosisz łaskawie o upust czy za darmo to marne szanse.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Stycznia 2023, 21:19:17 »
jeśli coś spotka awaria i zgłaszasz do ASO albo TCE to ciężko będzie negocjować

A co mam negocjować? Jeśli auto na gwarancji to gwarant usuwa usterkę gwarancyjną na własny koszt.
Jeśli wymaga dokumentów z przeglądów to je okazujesz. I to cała filozofia.

Jeśli odmawia naprawy to musi udowodnić ze nieprawidłowa obsługa okresowa przyczyniła się do powstania owej usterki lub że użytkownik się do tego przyczynił poprzez nieprawidłową eksploatację.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 21:21:20 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Stycznia 2023, 21:24:51 »
Owszem tylko pozostaje duży problem jeśli coś spotka awaria i zgłaszasz do ASO albo TCE to ciężko będzie negocjować i zawsze oni będą górą. Taka każda polityka firmy.
Tylko czy coś w tym złego/dziwnego?

Nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że ktoś 3 lata nie robi nic przy samochodzie, a po awarii udaje się z załącznikiem do znajomego mechanika Janusza albo Sebastiana i prosi o pieczątkę z gotową checklista "wykonanych" czynności
Ale masz fantazję :). Te wpisy są na serwerze z datą IP itd.
A gesty dobrej woli skończyły się po aferach z padającymi dieslami.
Dziś ciężko wymusić naprawę w ramach gwarancji.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Stycznia 2023, 22:15:26 »
W RAV4 awdi hybrydzie kupionej w 2022r. kiedy przegląd gwarancyjny?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Stycznia 2023, 02:20:48 »
Ale masz fantazję . Te wpisy są na serwerze z datą IP itd.
Przecież rozmawiamy o przeglądzie poza ASO

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Stycznia 2023, 11:37:35 »
Ale masz fantazję . Te wpisy są na serwerze z datą IP itd.
Przecież rozmawiamy o przeglądzie poza ASO
No właśnie serwisy niezależne mają również prawo umieszczać wpisy w książce serwisowej.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Stycznia 2023, 11:51:30 »
Ja myślę że wszystko jest dobrze, jak jest dobrze.
A jak potem w ASO będą chcieli psa pogonić, to kij się zawsze znajdzie. I bez tego bywają problemy ze zgłaszaniem usterki, bo albo są na siłę bagatelizowane w stylu ten typ tak ma, albo jakieś rozwiązania w stylu odciągniemy nadwyżkę oleju i będzie dobrze :grin:.
Pewnie też wiele zależy od zwykłej interpersonalnej komunikacji z pracownikiem w momencie zgłaszania gwarancyjnej usterki.
Potem w razie W okaże się, że jednak internet nie chodził i ktoś tam czegoś nie dopełnił, bo w ASO również to się zdarza, albo celowo nie zaśmiecają swoich statystyk. A tak to stoi jak wół że byłem a ASO i sprawiedliwość jest po mojej stronie :laugh:
Jak te 2 -3 stówki kogoś ratują, to niech rozważa.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Stycznia 2023, 12:14:49 »
Ja jak najbardziej rozumiem osoby, które nie chcą naprawiać czy serwisować samochodów w ASO, ponieważ ASO nauczyły się przez wiele lat golić klientów z kasy i to grubo. Zapisy typu : wizualna ocena stanu nadwozia za 300 zł, czy usługa serwisowa za 200 zł bez opisu to częste przypadki. Czy sama cena materiałów i roboczogodziny. A teraz, przy mniejszej sprzedaży salony głównie zarabiają na serwisie, więc ceny jeszcze windują. Ale z drugiej strony, jeżeli znajdziesz dobre ASO, gdzie mają wiedzę techniczną i zawsze zrobią to, o co prosisz, oraz pozwalają na jakieś negocjacje ceny, czy też udzielają rabatu, to lepiej czasem przepłacić 200 zł raz na rok i mieć z nimi dobre stosunki. Już kiedyś pisałem, że znajoma miała feralny silnik 2,2 d4d D-Cat i wydmuchało jej uszczelkę pod głowicą. Naprawa 14 tys po gwarancji w ASO. Aso wykonało to w "geście dobrej woli" za 3 tysiące, ponieważ miała pełną historię przeglądów i na poprzednim przeglądzie serwis nie stwierdził żadnego problemu z silnikiem.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Stycznia 2023, 12:15:07 »
Jak te 2 -3 stówki kogoś ratują, to niech rozważa.

Jeśli sądzisz że to tylko 2, 3 stówki to może dlatego jesteś w takim błędzie myślowym :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Stycznia 2023, 12:47:33 »
na poprzednim przeglądzie serwis nie stwierdził żadnego problemu
To wg mnie jest słowo klucz. Jest cała masa pospolitych usterek, gdzie można być posądzonym o brak reakcji w odpowiednim czasie.
A jak pojawią się problemy, to zaczyna się spychologia.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2023, 13:09:42 wysłana przez surrender »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Stycznia 2023, 15:55:56 »
Są też inne argumenty serwisowania poza ASO, choćby duża odległość do najbliższego ASO.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Stycznia 2023, 16:17:49 »
jeśli coś spotka awaria i zgłaszasz do ASO albo TCE to ciężko będzie negocjować

A co mam negocjować? Jeśli auto na gwarancji to gwarant usuwa usterkę gwarancyjną na własny koszt.
Jeśli wymaga dokumentów z przeglądów to je okazujesz. I to cała filozofia.

Jeśli odmawia naprawy to musi udowodnić ze nieprawidłowa obsługa okresowa przyczyniła się do powstania owej usterki lub że użytkownik się do tego przyczynił poprzez nieprawidłową eksploatację.

Myślisz że TCE czy ASO zgodzi się z takim dowodem? Co jeśli po drugiej stronie będzie inna opinia? Będzie ciągnęło latami , no cóż jak ktoś ma cierpliwość to niech lecą do adwokatów.

Są też inne argumenty serwisowania poza ASO, choćby duża odległość do najbliższego ASO.

??? Podaj gdzie jest najdłuższa odległość? Ich to nie interesuje. Ja jestem z Kielc ASO życzy co 15 tys.km 2300zł , Nowy S... 1000zł to wolę przejechać w weekend i pięknie odpocząć za darmo w tej samej cenie .

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Stycznia 2023, 17:04:58 »
W razie W Gwarant i tak może się wywinąć od odpowiedzialności. Przy zewnętrznym serwisie łatwiej, przy ASO trudniej ale i tak mogą.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Stycznia 2023, 17:36:34 »
Czcza dyskusja. Są ludzie którzy "dla świętego spokoju" zapłacą i są tacy; co będą jeździć ze swoimi gratami nawet do garażowego mechanika.
W Mazdzie zrobili sobie taki myk, że jak masz swoje graty to usługa jest 50% droższa (w pewnym ASO na Pomorzu, nie wiem czy wszędzie)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Stycznia 2023, 17:44:43 »
Żaden porządny mechanik nie przyjmuje części klienta. Nie chodzi nawet o zarobek na częściach (choć to też nie kokosy) ale odpowiedzialność. Jak ma udzielić gwarancji jak nie wie jakiej jakości części klient przyniósł?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl