Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37943 razy)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:17:54 »
Nieduża szkoda to nie problem, ale już sam sposób naprawy może być problemem. Nie ma dokumentacji fachowej naprawy a sam fakt jest zatajony, to skąd mam mieć pewność że za pół roku nie zakwitnie ruda albo nie popęka szpachla? Co jeszcze zostało zatajone? Mówimy tu o prawie nowym samochodzie, gdzie kupujący planuje długoletnie dojazdy do kościoła i jest gotów zapłacić za idealny stan.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:22:31 »
Nieduża szkoda to nie problem, ale już sam sposób naprawy może być problemem. Nie ma dokumentacji fachowej naprawy a sam fakt jest zatajony, to skąd mam mieć pewność że za pół roku nie zakwitnie ruda albo nie popęka szpachla? Co jeszcze zostało zatajone? Mówimy tu o prawie nowym samochodzie, gdzie kupujący planuje długoletnie dojazdy do kościoła i jest gotów zapłacić za idealny stan.
zgadzam się w 100%, dlatego nie naprawiam obcierki (plastik, nie skoroduje)

Online topoll

• Toyot Spamer
Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Stycznia 2023, 09:24:08 »
zgadzam się w 100%, dlatego nie naprawiam obcierki (plastik, nie skoroduje)
Znaczy nie dbasz o samochód, bo nie zrobiłeś …

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Stycznia 2023, 11:53:13 »
Wracając do wątku głównego, jak już ktoś wcześniej wspomniał, nie warto doktoryzować się na forum i zniechęcać się przez wady, które ktoś wypisuje. Opinie musisz wyrobić sobie sam. To co dla jednego jest wielkim problemem, dla ciebie może nie mieć wcale znaczenia. Sam przed zakupem naczytałem się o różnych mankamentach, które okazało się ze w ogóle mi nie przeszkadzają. Przykładowa klapa bagażnika - jaka to różnica czy chwycę sobie za uchwyt, czy bez uchwytu - nie zwracam już na to uwagi. Chalas od nadkoli? Zależy kto jaką ma tolerancję. Albo ze głośno powyżej 130 - no fakt głośno, ale czego możesz spodziewac się po sumie (ze będzie opływowy jak f1?). Że wyje? Jestem zwykłym zjadaczem chleba i dla mnie to zwykły dźwięk silnika. Falująca maska? U mnie nie faluje. Przestrzegam przed wyrobieniem sobie uprzedzeń po słowach innych użytkowników.  Zalecam samemu pojeździć autem na próbę i wyrobić sobie opinię.  Ja ogólnie bardzo polecam! ps technologia hybrydowa Toyoty to majstersztyk

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Stycznia 2023, 11:57:39 »
W mojej opinii RAV4 ma najlepszy stosunek ceny do jakości.
Chciałem suva z napędem 4x4 i żeby mało palił :-)  Tylko hybryda zapewnia niskie spalanie w tak dużym aucie: do 6l po mieście i około 8-8,5 na autostradzie.
Suvy innych marek w benzynie palą znacząco więcej, może dizle porównywalnie. Przy czym osiągi są bardzo zadowalające.
Jest to duże pakowne i wygodne auto. Wszyscy piszą o niezawodności. Na razie mam auto kilka m-cy, więc zbyt krótko żeby oceniać.
Nie zauważyłem minusów opisywanych powyżej. Auto jest głośne powyżej 120km/h, ale akceptowalnie. Tak samo jest markach z podobnej półki cenowej. W premium jest lepiej. Ponadto odgłosy silnika średnio zależą od tego, co kierowca robi na pedale gazu. Silnik sam się włącza , wyłącza, wchodzi i schodzi z obrotów. Ale mnie to nie przeszkadza.
RAV4 nie jest premium, ale tej wielkości auto premium z takimi osiągami i takim wyposażeniem to teraz koszt minimum 300tys.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Stycznia 2023, 12:03:34 »
W mojej opinii RAV4 ma najlepszy stosunek ceny do jakości.
Chciałem suva z napędem 4x4 i żeby mało palił :-)  Tylko hybryda zapewnia niskie spalanie w tak dużym aucie: do 6l po mieście i około 8-8,5 na autostradzie.
Suvy innych marek w benzynie palą znacząco więcej, może dizle porównywalnie. Przy czym osiągi są bardzo zadowalające.
Jest to duże pakowne i wygodne auto. Wszyscy piszą o niezawodności. Na razie mam auto kilka m-cy, więc zbyt krótko żeby oceniać.
Nie zauważyłem minusów opisywanych powyżej. Auto jest głośne powyżej 120km/h, ale akceptowalnie. Tak samo jest markach z podobnej półki cenowej. W premium jest lepiej. Ponadto odgłosy silnika średnio zależą od tego, co kierowca robi na pedale gazu. Silnik sam się włącza , wyłącza, wchodzi i schodzi z obrotów. Ale mnie to nie przeszkadza.
RAV4 nie jest premium, ale tej wielkości auto premium z takimi osiągami i takim wyposażeniem to teraz koszt minimum 300tys.
Mój Jeep ma gabaryty porównywalne z RAV4. Nieznacznie mocniejszy i cięższy. Po mieście min 18l, trasa do 120km/h 14-15l/100km. Powyżej 130-140 hałas jest uciążliwy, ale tutaj swoje dokładają ATki. I to nie jest pojazd premium.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pireus

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Stycznia 2023, 12:25:10 »
Tylko hybryda zapewnia niskie spalanie w tak dużym aucie: do 6l po mieście i około 8-8,5 na autostradzie.
Z tym niskim spalaniem to bym tak nie przesadzał (co do miasta to pełna zgoda), u mnie po ponad 10 tys. km jest 8,4l, a jeżdżę zarówno w korkach warszawskich jak i trasie, a moc samochodu o wiele wyższa. Współczesne samochody nawet bez hybrydy nie są już tak paliwożerne.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Stycznia 2023, 12:36:50 »
Tylko hybryda zapewnia niskie spalanie w tak dużym aucie: do 6l po mieście i około 8-8,5 na autostradzie.
Z tym niskim spalaniem to bym tak nie przesadzał (co do miasta to pełna zgoda), u mnie po ponad 10 tys. km jest 8,4l, a jeżdżę zarówno w korkach warszawskich jak i trasie, a moc samochodu o wiele wyższa. Współczesne samochody nawet bez hybrydy nie są już tak paliwożerne.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Stycznia 2023, 13:41:29 »

Tyle masz średnio? A jaki procent miasto a jaki trasa?
8,4 to i tak dobrze. Porównaj tak duże suvy innych marek, u których takie spalanie to marzenie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Stycznia 2023, 13:54:36 »
Spalanie rav4 na autostradzie/ekspresówce nie jest bardzo wysokie, ale niskim to go nie można nazwać.
Niektóre benzyny (oczywiście mówimy o autach o podobnych osiągach) robią wyniki nieznacznie niższe, a diesle potrafią się zamknąć się poniżej 7l przy jezdzie 140kmh na autostradzie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Stycznia 2023, 13:55:17 »
Tyle masz średnio? A jaki procent miasto a jaki trasa?
50/50, w trasie do 120km/h ok 7,5l przy 140km/h ok 8,5l.
Z apki MB wynika, że średnia dla wszystkich samochodów tego modelu to 10,4l. Tak wiec nie jest źle. Z ostatnich 30 dni mam równe 8l

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 30 Stycznia 2023, 17:00:29 »
u mnie po ponad 10 tys. km jest 8,4l,
Na 300 koni przy dobrym depnięciu to ze 25 litrów, a i samochód ze 250kg lżejszy. Kolega jeździ jak dziadek i cała tajemnica małego spalania ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Stycznia 2023, 17:33:04 »
Kolega jeździ jak dziadek i cała tajemnica małego spalania ;)
Niezupełnie. Jeżdżę przepisowo. Jak do tej pory to 220km/h najszybciej (w Niemczech) Przy tych samych prędkościach pali mniej niż RAV4. A średnia dla tego modelu udowadnia, że nie jest to auto paliwożerne.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Stycznia 2023, 17:55:22 »
u mnie po ponad 10 tys. km jest 8,4l,
Na 300 koni przy dobrym depnięciu to ze 25 litrów, a i samochód ze 250kg lżejszy. Kolega jeździ jak dziadek i cała tajemnica małego spalania ;)
Czyli zupełnie tak jak kierowcy hybryd Toyoty  :shock:

Z mojej najbliższej rodziny to teściowa miała corolle tnga 1.8 i przy 70% łojenia na autostradzie z prędkościami bliskimi maksymalnej (no ja tego nie pochwalam) i 20% to jazda drogami krajowymi do 90kmh - praktycznie nic w mieście i miała spalanie 5,4 z całego przebiegu 180kkm. Jak zajrzysz na dział Corolli to ludzie mają średnie spalanie w okolicach 4,5.
Teraz ma audi a3 sedan 1.0tsi mhev i przy tych samych trasach (tylko ze audi jedzie licznikowo 200km/h a nie 185 jak Corolla) ma spalanie 6.4. Audi ma zdecydowanie lepsze osiągi.
Oczywiście jak ja jeździłem po Warszawie jednym i drugim, to corolla robiła 5.0 a audi 7.0 (ten mhev działa tam świetnie pod względem spalania).

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Stycznia 2023, 17:55:51 »
Jeżdżę przepisowo.
Ja ogólnie również. Tym bardziej że moje główne trasy to nie te szybkiego ruchu. Tyle że do tej przepisowej prędkości lubię dojść szybciej i mimo to zimą średnia aktualna niecałe 6, co przy masie Camry i na silniku z turbiną byłoby pewnie razy 2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl