Autor Wątek: Rav4 - kupić czy omijać?  (Przeczytany 37927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 - kupić czy omijać?
« Odpowiedź #105 dnia: 02 Lutego 2023, 08:53:26 »
Nie dokładaj/montuj tych Toyotowskich zabezpieczeń, nie będziesz mieć problemu z akumulatorem :).
po co takie bzdury siejesz??
Ile jest takich przypadków na forum? 1 na 50?

Oba zabepzieczenia, a zwłaszcza Cobra są teraz w nowych wersjach. Pozbawione wielu wad.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #106 dnia: 02 Lutego 2023, 08:56:57 »
U mnie 2 lata temu ubezpieczenie wymagało 2 zabezpieczeń: immo fabryczne + BLE / COBRA. Nie wiem czy z 1 by było drożej, nie pytałem.
BLE dawali chyba za 100 PLN, czy za 1 PLN więc się nie zastanawiałem długo. Handlowiec w salonie mówił, że BLE mniej problematyczne w użytkowaniu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 02 Lutego 2023, 10:17:18 »
Nie wiem czy z 1 by było drożej, nie pytałem.
No właśnie i to mnie najbardziej ciekawi. Bo przez kilkadziesiąt lat, a miałem już w tym czasie wiele samochodów, nigdy się nie dowiedziałem jaką będę miał zniżkę jeżeli zamontuję jakieś dodatkowe zabezpieczenie, oprócz tego fabrycznego. (pomijam lata PRL gdzie samochód nie miał żadnych zabezpieczeń ) I ostatnio nic takiego nie montuję, a i żaden ubezpieczyciel się nawet o to nie pyta. A ubezpieczam nowy samochód w ASO, bo pakiet dealerski jest dla mnie najbardziej opłacalny , mimo posiadania maksymalnych zniżek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #108 dnia: 02 Lutego 2023, 10:25:10 »
Jak odbieraliśmy Yarisa Cross (grudzień 2021), to pytam gdzie alarm - a oni, że nie ma. Podobno granica wartości samochodu była 100tys, od której jest wymagane drugie zabezpieczenie. I się nawet ucieszyłem, do mam negatywne doświadczenia z alarmami. Czy to prawda, czy kit, nie wiem, powtarzam co od sprzedawcy usłyszałem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 02 Lutego 2023, 10:33:53 »
Czy to prawda, czy kit, nie wiem, powtarzam co od sprzedawcy usłyszałem.
No właśnie to mnie ciekawi, bo u mnie przy wartości  samochodu zdecydowanie powyżej 100 tys. nic nie chcieli, a nawet odradzali zakładanie dodatkowego zabezpieczenia, żeby nie stwarzać ewentualnych problemów z elektroniką samochodu. Bo jeżeli koledzy piszą że przez dodatkowe zabezpieczenie montowane w Toyocie tracą np w CC jakieś zdalne funkcje to trochę słabo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Lutego 2023, 11:10:32 »
@Pireus - ale może ubezpieczyciel rozróżnia auta i montowane w nich systemy zabezpieczeń ? Być może dla MB GLA 35AMG z fabrycznym systemem zabezpieczeń - nie wymaga nic dodatkowego ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Lutego 2023, 11:59:28 »
@Pireus - ale może ubezpieczyciel rozróżnia auta i montowane w nich systemy zabezpieczeń ? Być może dla MB GLA 35AMG z fabrycznym systemem zabezpieczeń - nie wymaga nic dodatkowego ?
Ale w innych samochodach które miałem też nie wymagał. W moich dotychczasowych Toyotach też nie, ale faktycznie ich cena była poniżej 100 tys. zł
Ciekawi mnie czy ktoś się  zapytał czy musi mieć dodatkowe zabezpieczenie i o ile jest wyższa składka bez takiego zabezpieczenia. Oczywiście każdy je bierze bo jest praktycznie za darmo, ale jeżeli ono generuje jakieś problemy np. ze zdalnymi funkcjami to ubezpieczyciel zmusza nas tym samym do rezygnacji z pewnych funkcji samochodu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #112 dnia: 02 Lutego 2023, 12:00:39 »
Czy to prawda, czy kit, nie wiem, powtarzam co od sprzedawcy usłyszałem.
No właśnie to mnie ciekawi, bo u mnie przy wartości  samochodu zdecydowanie powyżej 100 tys. nic nie chcieli, a nawet odradzali zakładanie dodatkowego zabezpieczenia, żeby nie stwarzać ewentualnych problemów z elektroniką samochodu. Bo jeżeli koledzy piszą że przez dodatkowe zabezpieczenie montowane w Toyocie tracą np w CC jakieś zdalne funkcje to trochę słabo.
Zależy od firmy.
W niektórych nie dało się nawet ubezpieczyć auta bez alarmu, ale to było kilka lat temu.
W dobie kradzieży na walizkę i gameboy wszyscy od tego odchodzą, bo te zabezpieczenia są w takich przypadkach bezużyteczne.
A co do wartości auta i jej wpływu na ubezpieczenie:
Ogolnie z reguły są dwa progi, jeden, powyżej którego wymagają podpisu managera (+1 nad agentem) i to na nowe auta wydawane z reguły jest z automatu, drugi wyższy próg (ze 4 lata temu to było 200/250k+, ale wtedy łapały się praktycznie tylko auta premium) gdzie zawarcie polisy wymagało podpisu kogoś wyżej.
Dzieje się tak, żeby odsiać dziwne przypadki np. kiedyś pan obcej narodowości, chciał ubezpieczyć oc+ac na drugi rok suva Mercedesa o wartości 400k. Samochód był kupiony w innym kraju, u nas zajerejstrowany pierwszy raz, a na pierwszy rok miał wykupione tylko OC. To jest taki typowy przykład, gdzie zachodziło wysokie prawdopodobieństwo, że właściciel auto po prostu zniszczy, żeby dostać wypłatę z AC, ponieważ że względu na dziwne pochodzenie auta, jego wartość na rynku wtórnym jest dużo niższa niż innych podobnych egzemplarzy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #113 dnia: 02 Lutego 2023, 17:20:56 »
Cytat: KubaCamry w 31-01-2023, 22:46:42
Nie dokładaj/montuj tych Toyotowskich zabezpieczeń, nie będziesz mieć problemu z akumulatorem .
po co takie bzdury siejesz??
Ile jest takich przypadków na forum? 1 na 50?
Według mnie 0 na 50. Kojarzę tu jedną osobę, której Aku się rozładowywał bez dziwnych dodatków i skończyło się na wymianie akumulatora.

Ciekawi mnie czy ktoś się  zapytał czy musi mieć dodatkowe zabezpieczenie i o ile jest wyższa składka bez takiego zabezpieczenia. Oczywiście każdy je bierze bo jest praktycznie za darmo, ale jeżeli ono generuje jakieś problemy np. ze zdalnymi funkcjami to ubezpieczyciel zmusza nas tym samym do rezygnacji z pewnych funkcji samochodu.

O to raczej nikt nie pyta, bo robiąc kalkulację albo ma to zabezpieczenie albo nie. To tak, jakby pytać ile wynosiłaby składka, gdybym miał prawo jazdy 10 lat krócej. Możesz ewentualnie zrobić sobie kalkulację w kalkulatorach online zaznaczając, że masz i nie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 02 Lutego 2023, 17:43:34 »
O to raczej nikt nie pyta, bo robiąc kalkulację albo ma to zabezpieczenie albo nie.
Przecież niektórzy ubezpieczyciele nie pytają o dodatkowe zabezpieczenie, więc nie jest to dla nich istotne . I wtedy składka jest dokładnie taka sama. Ja pytałem o ile jest większa składka jeżeli dodatkowe zabezpieczenie jest istotne, a samochód go nie posiada. Bo wtedy można przekalkulować co bardziej się opłaca. Zapłacić wyższa składkę, czy kupić zabezpieczenie i płacić niższą.
Według mnie 0 na 50. Kojarzę tu jedną osobę,
Ja kojarzę więcej, a w internecie jest to często poruszany temat.
Ja też miałem w Yaris zamontowane jakieś g. immobillazer z przykładaną pastylką  z Toyoty i po roku kazałem wywalić.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 17:55:24 wysłana przez pireus »

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Lutego 2023, 19:26:51 »
PS: jako, że kiedyś napisałem, że GLA wielkościowo bliżej do Yaris Cross, niż RAV4, załączę jeszcze tą fotkę

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Zdecydowanie tak jest, oglądałem gla to małe auto
Glc to podobny gabaryt do rav

A jaki silnik benzynowy można porównać GLC vs RAV4?
Czy Ktoś robił jazdy testowe GLC i RAV4?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 02 Lutego 2023, 19:37:01 »
A jaki silnik benzynowy można porównać GLC vs RAV4
GLC jest z innego segmentu, ale jeżeli chodzi o moc to GLC 200 4MATIC , czyli ten najsłabszy 150 kW + 17 kW (204 KM + 23 KM)

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #117 dnia: 02 Lutego 2023, 20:46:17 »
Ciekawe ile spali taki GLC 200 4MATIC w mieście i na autostradzie?
i co to za akumulatorek co daje +23KM?
Hybryda czy trzeba ładować?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 02 Lutego 2023, 20:50:42 »
Ciekawe ile spali taki GLC 200 4MATIC w mieście i na autostradzie?
Umów się na jazdę próbną to zobaczysz. Ja jeździłem mocniejszym, ale nie potrzebowałem tak dużego samochodu.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 02 Lutego 2023, 20:53:19 »
To jest raczej ta Mild Hybrid, gdzie jest akumulator 48V, a silnikiem elektrycznym wspomagającym jest alternator. Takie rozwiązanie jest w Volvo, Audi. Gdzieś czytałem ze ten aku 48V kosztuje grubo ponad 5k PLN i niem mam bladego jaka jest żywotność takiej baterii 48V

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl