Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Stycznia 2023, 20:54:26 »
 Nie stresuj się ta RAV4 za 15lat się nie rozpadnie. To jest nalot powierzchniowy na kawałku mocowania amortyzatora do nadwozia. Normy na malowanie KTL części samochodowych są takie że po 96h w deszczyku lekko solankowym (salty spray durability test) maja prawo pojawiać się wykwity z rdzy i to jest prawidłowe. Pracuje w branży więc wiem o czy pisze. Te 96h stosują wszystkie OEM.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:02:39 »
od góry, pod maską?
No tak - całe podwozie było rozebrane do ostatniej śrubki, wyczyszczone, gdzie trzeba (gdzie było już dużo rdzy) piaskowane, następnie podkład epoksydowy, masa, lakier, wosk w profile, ...
Zapomniałem że amory, poduszki i kielichy też były obrobione. Chcesz więcej szczegółów spytaj Marcina, ja wiem tyle co z rozmów, zdjęć i filmików.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:07:32 »
Normy na malowanie KTL części samochodowych są takie że po 96h w deszczyku lekko solankowym (salty spray durability test) maja prawo pojawiać się wykwity z rdzy i to jest prawidłowe.
A RAVki płyną miesiąc przez ocean - to nawet trochę więcej niż 96h - pewnie nie cały czas jest ładna pogoda ;)

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:10:59 »
Pod pokładem raczej nic im nie grozi :grin:

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:22:47 »
SNCF, musisz jak najszybciej sprzedać Ravkę, bo stres może zabić :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:28:59 »
Ekologiczny produkt, już się utylizuje. 10 lat spokojnie wytrzyma… gruby kawał blachy tak szybko nie przegnije.
Pytaj w Toyocie na pewno mają jakieś procedury z których wynika to rdzewienie.
Zakładam, że Toyota chcąc zaistnieć na poważnie w Europie musieli rozpocząć produkcję samorozkładających się samochodów… :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Stycznia 2023, 21:35:47 »
Pod pokładem raczej nic im nie grozi :grin:
Aerozol soli morskiej.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Stycznia 2023, 22:08:16 »
Pod pokładem raczej nic im nie grozi
Aerozol soli morskiej.
Fakt. Pewnie wlezie to każdą szczeliną.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 30 Stycznia 2023, 22:58:30 »
Cytat: surrender w Dzisiaj o 14:16:49

Mogę tylko uzupełnić, że ta szmatka może być nawilżona zwykłą wodą i powinno zejść, tylko należy potem wytrzeć do sucha

Jasne, a jak złapie Cie zapalenie jakiegoś organu to weź Paracetamol i też po problemie....a po prau godzinach jak ból wróci to następna tabletka i znowu po problemie

Łoooo Panie, to do rodziców trzeba się udać z reklamacją, że coś nie tak im poszło w dziele tworzenia.
Ad meritum, nie powinno zardzewieć, fakt. Jak masz czas, pojedź do ASO, przetrą szmatką, wysuszą suszarką, może skrobną jakimś śrubokrętem, odtłuszczą benzynką i pędzelkiem mazną. Wypijesz kawkę, czy tam się podenerwujesz i tyle.
To samo możesz zrobić w domku popijając piwko/whisky/ whiskey/ burbona/ wódeczkę (sake, będzie w japońskim klimacie) czy herbatkę.

W mojej subiektywnej ocenie to jest naprawdę pierdoleta niewarta tych pism, Twojego czasu i tych postów. Szczególnie przy tym, co się dzieje z silnikiem Porsche po 150kkm - tam nic nie zardzewieje, zakonserwowane olejem wszystko. O takim Porsche piszę, co to za niego dwie i pół takiej Toyoty kupisz jak nie więcej.
Ja też sobie plastiki poprawiałem po montażu kamerki w ASO. Bo sam nie chciałem sobie spinek pourywać, to mnie panowie w ASO w tym wyręczyli - pourywali spinki za mnie...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:12:37 »
A RAVki płyną miesiąc przez ocean -
Czyli wszystkie powinny mieć w tym miejscu rdzę?
SNCF, musisz jak najszybciej sprzedać Ravkę, bo stres może zabić
Fajnie się wyzłośliwiać, jak problem dotyczy innych
Szczególnie przy tym, co się dzieje z silnikiem Porsche po 150kkm
Tak, a w Ameryce to murzynów biją. Uwielbiam takie tłumaczenia typu nie martw się, że ci rączkę urwało bo Jasiowi urwało dwie ręce i nogę.
Jak rozumiem dla wszystkich tu zamieszczających  komentarze, nic się nie stało, nie ma problemu i w zasadzie to szkoda, że w ich samochodach to nie rdzewieje.
Dla mnie się stało i też byłbym wkurzony, że po miesiącu ruda zaczyna wyłazić z dziwnego miejsca.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 08:14:32 wysłana przez pireus »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:41:17 »
Dla mnie się stało i też byłbym wkurzony, że po miesiącu ruda zaczyna wyłazić z dziwnego miejsca.
Nie może być ;) w MB ?
ps. ... a sorki nie zauważyłem trybu przypuszczającego, dokonanego ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 09:26:43 wysłana przez Markid »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:43:50 »
Czyli w/g Ciebie tak powinien wyglądać ten lakierowany element w nowym samochodzie? I zupełnie nie ma czym się denerwować bo to jest norma.

Czyli ktoś zadaje pytanie, dostaje rzeczową odpowiedź która go nie interesuje natomiast kręceniem dymu jak najbardziej jest zainteresowany.

Są dwie opcje posłuchać się rady chociażby osoby (forumowicza) pracującego w Lexusie (wiem dla wnikliwych to nie toyota) albo droga oficjalna czyli rzeczoznawcy i sąd.
Tu pojawiła się trzecia opcja bardzo bliska niektórym forumowiczom czyli kręcenie dymu.

A tak właściwie jest to motyw przewodni tematu.

Ja jak byłbym idealistą motoryzacyjnym w dodatku domagającym się prawa i sprawiedliwości poszedł bym zgodnie z literą prawa. Skoro ASO ma w każdym milimetrze przestrzegać zasad to czemu druga strona ma iść na skróty.

Czekamy co będzie dalej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:44:50 »
Nie może być ;) w MB ?
W każdej marce może być, i byłbym wściekły gdyby dotyczyło to mojego samochodu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Stycznia 2023, 08:50:52 »
posłuchać się rady chociażby osoby (forumowicza) pracującego w Lexusie (wiem dla wnikliwych to nie toyota)
Wystarczy że auto było zasypane śniegiem i w transporcie padł akumulator +12 V więc otwiera maskę laweciarz  i wszystko z maski się zsuwa pod maskę i zalega na silniku i kielichach szczególnie.
Tylko taka wersja z laweciarzem mnie nie przekonuje. Co prawda to ja, a nie laweciarz, otwierałem wielokrotnie maskę, był i śnieg i deszcz, ale dziwnym trafem nigdy w tym miejscu, nic nie zardzewiało. A Ty jakie masz w tym względzie doświadczenia? Rdzewieje?
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 08:52:30 wysłana przez pireus »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Stycznia 2023, 09:06:13 »

Współczuję, tak naprawdę jest to żenada. Może do usunięcia samemu w garażu w 5 minut, ale tak nie powinno być. Zwróćcie uwagę na nieregularny kształt rdzy (w górnej i po prawej części na zdjęciu), to nie wygląda jakby tam stała woda, tylko wada materiałowa lub uszkodzenie mechaniczne. Być może stała woda, ale tam korozja postępuje ewidentnie szybciej. Na samej krawędzi rdza jest ewidentnie od dołu, co by świadczyło o niedostatecznym zabezpieczeniu tego elementu od spodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl