Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Stycznia 2023, 09:42:13 »
Tylko taka wersja z laweciarzem mnie nie przekonuje
Ale czy ktoś pytał Ciebie co Cię przekonuje ?
Sorki ale dla mnie zdanie Bartka jest bardziej miarodajne w zakresie motoryzacji niż Twoje że zdjęciem Mercedesa który jeszcze niedawno był synonimem zgnilucha  :-)
Co prawda to ja, a nie laweciarz, otwierałem wielokrotnie maskę
Nie wiem o co Ci chodzi ale przed wydaniem nowego auta nawet MB maska jest otwierana więc jak chcesz nam się pochwalić nową pracą to ok. Zazdrościmy Ci.
A Ty jakie masz w tym względzie doświadczenia? Rdzewieje?
Nie mam żadnych doświadczeń. Moje auta zimują w garażu a i tak potrafi wyskoczyć niespodziewany nalot rdzy.

Poczekajmy, zobaczymy jak temat się rozwinie.

Współczuję, tak naprawdę jest to żenada. Może do usunięcia samemu w garażu w 5 minut, ale tak nie powinno być. Zwróćcie uwagę na nieregularny kształt rdzy (w górnej i po prawej części na zdjęciu), to nie wygląda jakby tam stała woda, tylko wada materiałowa lub uszkodzenie mechaniczne. Być może stała woda, ale tam korozja postępuje ewidentnie szybciej. Na samej krawędzi rdza jest ewidentnie od dołu, co by świadczyło o niedostatecznym zabezpieczeniu tego elementu od spodu.
Zgoda w 200% tylko że zamiast bić pianę przed kompem można 5min  poświęcić na załatwienie sprawy.

Skoro ktoś nie chcę spróbować załatwić tego we własnym zakresie to jedyna opcja domagać się działań ASO zgodnie z tym co nam przysługuje.

To że jest nieestetycznie, to że tak nie powinno być wiemy teraz czekamy co będzie dalej.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 09:50:13 wysłana przez ledziu »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:17:23 »
Współczuję, tak naprawdę jest to żenada. Może do usunięcia samemu w garażu w 5 minut, ale tak nie powinno być. Zwróćcie uwagę na nieregularny kształt rdzy (w górnej i po prawej części na zdjęciu), to nie wygląda jakby tam stała woda, tylko wada materiałowa lub uszkodzenie mechaniczne. Być może stała woda, ale tam korozja postępuje ewidentnie szybciej. Na samej krawędzi rdza jest ewidentnie od dołu, co by świadczyło o niedostatecznym zabezpieczeniu tego elementu od spodu.
Dokładnie. Odrzucając całe niepotrzebne emocje w tym wątku widać, że coś jest tu nie tak. Nie jest to nalot do starcia szmatką. Nie jest to chyba też reguła w każdej Rav4. Zerknąłem w mojej i po roku, w trakcie drugiej zimy, przebieg 20000, jest czyściutko, czarno. Ja bym po prostu naciskał ASO na usunięcie problemu. Jak odmówią to pisemko ze zdjęciem do TCE. Tutaj widzę tylko emocje SNCF bez żadnej próby wyjaśnienia problemu u źródła. U mnie np. po niecałym roku zatarł się jeden siłownik tylnej klapy. Pojechałem raz - zbyli mnie że niby zamarzł i już działa, pojechałem drugi - przyjęli zgłoszenie i mam nowy. Raczej nie miałem pomysłu żeby się wściekać na forach i pisać od razu do Japonii. Tak więc kolego SNCF. Czy zgłosiłeś problem w ASO? - może mi umknęło ale nie zauważyłem w tym wątku. Czasami tak jest że jakiś elelement ma wadę produkcyjną czy montażową i trzeba go naprawić/wymienić - tak po prostu. Zdaża się w każdej marce. Znajoma żony opisywała nie dawno że 3 -miesięczny MB wziął się i zepsuł w czasie urlopu we Włoszech. Masa problemów z powrotem, wykręcanie się firmy z pokrycia kosztów transportu do PL, auto zastępcze tylko na terenie Włoch itd, itp. Dacie pewnie też się psują żeby nie było że hejtuję markę premium.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 10:23:58 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:39:01 »
Ale czy ktoś pytał Ciebie co Cię przekonuje ?
A Ciebie ktoś o cokolwiek pytał ? Wiesz na czym polega idea forum? Na pewno nie na leczeniu własnych kompleksów.
Twoje że zdjęciem Mercedesa który jeszcze niedawno był synonimem zgnilucha
Ty to zawsze potrafisz nie rozbawić, jak nikt inny  :grin:  :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 10:42:34 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 31 Stycznia 2023, 10:58:20 »
Dla mnie się stało i też byłbym wkurzony, że po miesiącu ruda zaczyna wyłazić z dziwnego miejsca.
Akurat kolega komorę silnika ma mocno zabudowaną tworzywami, a gniazd amortyzatorów nie widzi ponieważ znajdują się pod pasem podszybia.
Także wszystko ładnie zamaskowane, a pod ziemią życie może się toczyć jak w Seksmisji :cheesy:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:14:34 »
Ciebie ktoś o cokolwiek pytał ? Wiesz na czym polega idea forum? Na pewno nie na leczeniu własnych kompleksów.
Ten temat polegał na zgłoszeniu problemu.
Były rady (pomysły) co można zrobić.
Reszta to powtarzanie tego samego.
Więc jeżeli to nie jest temat dla tematu tylko chodzi o konkret to czekamy na rezultaty.

Ty to zawsze potrafisz nie rozbawić, jak nikt inny
No tak jak może zareagować właściciel Mercedesa na forum Toyoty przy rozmowie o rdzy  :-)

Ja bym połączył siły i autora tematu spiknął z właścicielem Mercedesa o rejestracji KO RDZA na 100% byłby temat o profi ASO oraz dokonań obydwu firm z zakresie profesjonalnej obsługi klienta  :-) :-) :-)

Dla zainteresowanych hasło "KO RDZA MERCEDES"  :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:24:12 »
Reszta to powtarzanie tego samego.
Jeżeli Tobie to przeszkadza, to nie czytaj i nie odpowiadaj. Chyba to jest proste rozwiązanie.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #51 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:34:28 »
Tak więc kolego SNCF. Czy zgłosiłeś problem w ASO?

Oczywiście:

1. Napisałem do salonu gdzie odbierałem auto i napisałem do Toyota Polska, ale nie mam jeszcze odzewu, więc co mam tu opisać?
A zbulwersowany jestem bo o ironio, przed zakupem pytałem Toyota Polska, czy auto nie będzie gniło, to mnie zlali ze wszystko robią super, no i wyszło to super 100x szybciej jak się spodziewałem.

2. Muszę przyznać że niektórzy tutaj są dziwni, bardzo dziwni.

Zostawiłbym to na pół roku zgniłoby tym tempem całe na powierzchni i zaczęło w głąb i ciekawe czy sami byście z takim defektem kupili auto za ćwierć bańki, czy nie chcieli za to zniżki itp?

Już widzę jak przyjeżdżacie z ogłoszenia kupić ode mnie auto z taką rdza praktycznie NOWE i nie wzbudza to waszego alarmu, pewnie przywieźlibyście szmatkę i sobie rdze wytarli, a nie targowali się i martwili co jeszcze może być ukryte...haha, akurat!
...trochę obłuda koledzy, gdyby dotyczyło was, wstydźcie się.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 13:03:04 wysłana przez SNCF »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #52 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:40:15 »
Pozwoliłem sobie pomóc koledze i napisać do mojego kierownika od spraw gwarancji,to mi odpisał:

Wojtku,bez stresu,w sobotę ogarniemy temat  :-)
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 12:41:47 wysłana przez Bartek79 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:46:27 »
Niestety tekst "będzie pan zadowolony" stał się wizytówką wielu biznesów, nie tylko pana Czesia hydraulika.
A p. 8 z gwarancji byłby może i zabawny (wnęki kół, progi i podłoga nie są na gwarancji) ale chyba nie dla właściciela wydającego ciężkie pieniądze na auto.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 12:49:44 wysłana przez Markid »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Stycznia 2023, 12:47:59 »
W 100% się z tobą zgadzam,dlatego nie odpuszczę tematu sam dla siebie pocisnę ile się da.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Stycznia 2023, 13:01:38 »
s
Ale co to oznacza? Że gwarancja nie obejmuje czy że obejmuje? Tutaj na zdjęciu wygląda to ze jednak rdza tak trochę wżarła się (fachowe określenie - sorry) w blachę kielicha amortyzatora - to nie jest tylko nalot. Zobaczycie zresztą na miejscu.

A zbulwersowany jestem bo o ironio, przed zakupem pytałem Toyota Polska, czy auto nie będzie gniło, to mnie zlali ze wszystko robią super, no i wyszło to super 100x szybciej jak się spodziewałem.

Ja Cię rozumiem że się wk......eś. Nie powinno rdzewieć od razu - to fakt.  Zobaczymy co Ci odpiszą. Natomiast jak mieli odpisać na pytanie czy bedzie gniło? Wiadomo, że napisali, że nie będzie, a wskazany przykład to jakaś incydentalna sytuacja więc luz. Nie napiszą przecież - tak będzie, ale w czym problem ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Stycznia 2023, 13:11:19 »
Idę po popcorn...

Nie wiem, czy już złomować, czy obserwować... Rady?

« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2023, 13:49:49 wysłana przez Kiełek »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Stycznia 2023, 13:46:31 »
Podobna sytuacja z dzisiaj. Przegląd po roku Lexus UX ....

Ręce opadają :roll:

Ja u siebie wszystkie opaski już rok temu zalałem woskiem, bo wiem co będzie.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Stycznia 2023, 13:51:59 »
Tu w Lexusie co innego, tu jest paskudnie i powinno być wymienione.
Choć stawiam, że to odosobniony przypadek. Chyba i mam taką nadzieję...

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Stycznia 2023, 14:17:38 »
W Polonezie po 10 latach czegoś takiego nie miałem, dobrze że nie kooperowali z japońcami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl