Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #90 dnia: 01 Lutego 2023, 14:07:22 »
Jeżdżąc zimą po drogach i ulicach potraktowanych solanką, na drugi dzień praktycznie całe wnętrze komory silnika jest białe, zafajdane białą warstwą soli czego aż na taką skalę nie miałem w poprzednich samochodach. Irytuje mnie ten syf i od czasu do czasu wycieram sól szmatami. Jak ktoś nie zrobi dobrej konserwacji wcześniej czy później rdzy chyba nie da się uniknąć w tych warunkach.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #91 dnia: 01 Lutego 2023, 14:12:46 »
Jeżdżąc zimą po drogach i ulicach potraktowanych solanką, na drugi dzień praktycznie całe wnętrze komory silnika jest białe, zafajdane białą warstwą soli czego aż na taką skalę nie miałem w poprzednich samochodach. Irytuje mnie ten syf i od czasu do czasu wycieram sól szmatami. Jak ktoś nie zrobi dobrej konserwacji wcześniej czy później rdzy chyba nie da się uniknąć w tych warunkach.

Ja dlatego wybrałem biały kolor. U mnie soli nie widać. A pod spód nie będę się schylał, bo po co. Żeby kręgosłup uszkodzić :)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #92 dnia: 01 Lutego 2023, 14:35:27 »
Współczuję, tak naprawdę jest to żenada. Może do usunięcia samemu w garażu w 5 minut, ale tak nie powinno być. Zwróćcie uwagę na nieregularny kształt rdzy (w górnej i po prawej części na zdjęciu), to nie wygląda jakby tam stała woda, tylko wada materiałowa lub uszkodzenie mechaniczne. Być może stała woda, ale tam korozja postępuje ewidentnie szybciej. Na samej krawędzi rdza jest ewidentnie od dołu, co by świadczyło o niedostatecznym zabezpieczeniu tego elementu od spodu.

Oficjalna odpowiedź Toyota Polska:

Szanowny Panie,

W nawiązaniu do Pana wiadomości uprzejmie informujemy, że zapoznaliśmy się ze wszystkimi uwagami.

Pragniemy poinformować, iż w instrukcji obsługi w dziale zawieszenie i podwozie widnieją zapisy mówiące o tym, że powstawanie warstw tlenków min na elementach zawieszenie nie podlega gwarancji. Wyjątkiem jest tzw. korozja funkcjonalna,  czyli uniemożliwiająca funkcjonowanie danej części zgodnie z przeznaczeniem.

Nalot korozyjny, występujący na obrobionych powierzchniach elementów żeliwnych, jest zjawiskiem naturalnym, nie wpływającym na użytkowanie pojazdu i nie podlegającym gwarancji Producenta.Informujemy również, że zgodnie z instrukcją obsługi pojazdu, występowanie warstw tlenków na powierzchniach elementów układów napędowego, kierowniczego, hamulcowego i wydechowego oraz we wnękach kół i wewnątrz komory silnika, nie zmniejszającej funkcjonalności tych elementów, nie podlega naprawom, ani wymianom w ramach gwarancji.

W przypadku dalszych wątpliwości, dotyczących zgłaszanych przez Pana objawów, prosimy o bezpośredni kontakt z Serwisem wybranej Autoryzowanej Stacji Dealerskiej naszej sieci, który będzie w stanie podjąć odpowiednie czynności weryfikacyjne.

Z poważaniem,

Maciej Dąbrowski
Specjalista ds. Kontaktów z Klientami

Czyli póki element nie zgnije cały i nie odpadnie aż w aucie zginiesz, to gwarancja nie ma. :)
Tym tempem po roku , zardzewiałe może być wszystko i jest ok.

Pokaże to kiedyś nabywcy jak będę sprzedawał, na pewno przytaknie i kupi bez podejrzeń.

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2023, 14:39:25 wysłana przez SNCF »

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 01 Lutego 2023, 14:36:12 »
https://wykop.pl/wpis/20874097/12-sierpnia-przeprowadzilismy-sie-do-naszego-noweg 
Fajna cała opowiastka, ale w temacie nieszczęsnej soli to 25 grudnia i 3 mają.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Lutego 2023, 14:38:14 »
@pireus: jak czytam Twoje wypowiedziedzi, to często się z nimi nie zgadzam i Twój styl mi nie odpowiada (to ciągłe spieranie się z kolegą ledziem) ale w tym wypadku masz absolutną rację. Przeczytałem artykuł, którego link podesłał topoll i jak byk jest napisane, że tak są transportowane używane samochody z Japonii do Rosji i że handlarzom się i tak to opłaca, bo kilka aut, które będą na złom to nic w porównaniu z zyskiem z pozostałych, które będą sprawne.
@topoll: Nie mam kompletnie żadnych zarzutów do Ciebie, ale z tego co napisałeś dopiero zamówiłeś auto, a w wielu wątkach wypowiadasz się jako ten, który zna wszelkie mankamenty obecnej ravki jakbyś nią jeździł co najmniej od 2019 roku, a przynajmniej ja tak to odbieram. Gratuluję i pozdrawiam. I już nie offtopuję.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Lutego 2023, 15:16:26 »
temat jest ciekawy, tylko personalne uszczypliwości nie na miejscu; wiele osób ma interesujące doświadczenia, więc nie idźmy ta droga.
toyka oraz inni japońscy producenci od lat walczą z problemem związanym z morskim transportem do europy, wcale tego nie ukrywają. nowe statki są jak fabryki (fabryki tez budowałem, jestem bardzo stary), jednak wszędzie zdarzają się problemy. trzeba mieć trochę szczęścia, żeby auto nie stało zbyt długo w porcie albo blisko jakiejś nieszczelności w ładowni. no i żeby nie było dużego sztormu, wtedy to już loteria. nieudana partie płatków śniadaniowych można po prostu zutylizować i sprzedać jako półprodukt, z autem nie jest tak prosto.
apropo wentylacji rowerowni: warunki w linii brzegowej mórz są diametralnie różne od tych np. 1 km od wybrzeża. w niedziele odwiedziłem nasz budynek po trzech miesiącach nieobecności: ludzie wstawili jesienią nowe rowery, niestety elementy stalowe, chromowane oraz anodowane maja kropki korozji. taki to mikroklimat..

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Lutego 2023, 15:42:07 »
W sumie to spodobał mi się temat, proszę kontynuować o sztormach, nieszczelnościach, statkach- fabrykach, rowerach( może level wyżej - wodnych), poziomie zasolenia mórz i oceanów w zależności od szerokości geograficznej , mikroklimacie 100, 200, 300 itd metrów od linii brzegowej i w związku z tym- milionach pordzewiałych aut transportowanych droga morską.Takie eksperckie opinie dają duże możliwości szydery.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Lutego 2023, 15:47:10 »
wszyscy widza ze się tobie spodobał, gdybys miał jakieś konstruktywne doświadczenia, chętnie wysłuchamy. przypilnuje żeby nikt cię nie obraził..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Lutego 2023, 16:12:22 »
@pireus: jak czytam Twoje wypowiedziedzi, to często się z nimi nie zgadzam i Twój styl mi nie odpowiada (to ciągłe spieranie się z kolegą ledziem) ale w tym wypadku masz absolutną rację. Przeczytałem artykuł, którego link podesłał topoll i jak byk jest napisane, że tak są transportowane używane samochody z Japonii do Rosji i że handlarzom się i tak to opłaca, bo kilka aut, które będą na złom to nic w porównaniu z zyskiem z pozostałych, które będą sprawne.
@topoll: Nie mam kompletnie żadnych zarzutów do Ciebie, ale z tego co napisałeś dopiero zamówiłeś auto, a w wielu wątkach wypowiadasz się jako ten, który zna wszelkie mankamenty obecnej ravki jakbyś nią jeździł co najmniej od 2019 roku, a przynajmniej ja tak to odbieram. Gratuluję i pozdrawiam. I już nie offtopuję.
Może dlatego, że zakup poprzedziłem dogłębnym rozpoznaniem. Taki nam charakter, iż najpierw staram się poznać zalety i wady samochodów będących na tapecie.Nie byłem na księżycu a dość dużo o nim wiem. Podobnie nie muszę posiadać danego przedmiotu a by móc o nim wiele powiedzieć. Czy tam gdzie jak mi zarzucasz wypowiadam się jakbym miał ją od 2019 napisałem nieprawdę? Ponieważ moim zdaniem brak samochodu nie uniemożliwia mi posiadaniu o nim wiedzy. Ponadto wolny jestem od ryzyka skrzywienia jednostkowego przypadku co objawia się stwierdzeniem „nie ma problemu ponieważ u mnie jest w porządku”.
Jeżeli jednak jest to dla Ciebie problem to postaram się ograniczyć uczestnictwo przynajmniej w wątkach z Twoim udziałem. Ponadto możesz mnie ignorować w ustawieniach jak ja zrobiłem z pireusem - nie będziesz widział treści moich postów. Całkiem widoczności użytkownika niestety chyba nie uzyskasz.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 01 Lutego 2023, 16:16:08 »
wszyscy widza ze się tobie spodobał, gdybys miał jakieś konstruktywne doświadczenia, chętnie wysłuchamy. przypilnuje żeby nikt cię nie obraził..
Bo w tym siedzę od 30 lat- szeroko rozumiana gospodarka morska. Mam momentami niezły ubaw z tego co tu czytam. Nie znam się na wszystkim( a mam wrażenie,że niektórzy tak) i nie wypowiadam się w tematach o których nie mam pojęcia. To, że spędzam urlop na plaży, przepłyne się galeonem w Ustce czy Kołobrzegu, zobaczę parę statków na redzie Gdańska nie sprawi ,że stanę się ekspertem i wilkiem morskim. Wielu się wydaje , że pogrzebie w internecie, albo kolega kolegi powiedział i można brylować. Nie można rozwoju branży stoczniowej(światowej, głównie azjatyckiej) i budowy nowoczesnych statków opierać na doświadczeniach ze zwiedzenia  "Sołdka". I tak to właśnie widzę. 

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2023, 16:20:13 wysłana przez pustynny lis »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 01 Lutego 2023, 16:42:24 »
Bo w tym siedzę od 30 lat- szeroko rozumiana gospodarka morska
To teraz jako człowiek z branży napisz nam jak to jest faktycznie z tym transportem samochodów.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Lutego 2023, 16:50:22 »
To teraz jako człowiek z branży napisz nam jak to jest faktycznie z tym transportem samochodów.
Krótko,  wg mnie najbezpieczniejszy etap od zjazdu z taśmy do odbioru przez klienta.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Lutego 2023, 17:10:15 »
Trudny etap to zapewne ten ostatni dostawa do dilera. Diler prawdopodobnie musi przyjąć nawet jeśli ulegnie uszkodzeniu, naprawić przed wydaniem klientowi i modlić się żeby ten się nie zorientował :grin:. Do tego niezdyscyplinowani pracownicy i sytuacje, które przedstawił Bartek79.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #103 dnia: 01 Lutego 2023, 17:15:32 »

Cytat:  link=topic=54262.msg769094#msg769094 date=1675266144

Krótko,  wg mnie najbezpieczniejszy etap od zjazdu z taśmy do odbioru przez klienta.

...stażem prawie jak ja

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Lutego 2023, 23:14:14 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 13:11:19

Idę po popcorn...
    Nie wiem, czy już złomować, czy obserwować... Rady?

Za późno - zdjąłeś kapturki z nakrętek - już po gwarancji ;)

Aaaa ja nigdy ich nie miałem. Piszę pismo, żeby mi oddali samolot, jako odwieczne prawo eXtrady(k)cji.
Ja tam nie wiem, ale mi się wydaje, że jak komuś się wydaje, że jak kupił samochód za ćwierć banki to jest krezus, bonzo, pana B. za nogi złapał i wszyscy go będą witać od drzwi ASO chlebem i solą, to ten tego. Niech się na tą ekstradycję wpisze... Ćwierć banki, to nie mało, chyba ze trzy wypasione Dacie można kupić.
Ja to co niektórym zazdroszczę takich problemów. Największym których ich spotkał do tej pory była chyba przesolona zupa - tak w temacie wiodącym, czyt soli... Naprawdę zazdroszczę...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl