Autor Wątek: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu  (Przeczytany 56656 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Korozja od razu po wyjechaniu z salonu
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Lutego 2023, 11:27:59 »
Ale po tych dajmy na to - 7 latach może nie być już czego zbierać
Zawsze mnie to zastanawia, bo akurat mam tak usytułowaną rodzinę, że praktyce, nie rok w rok jest kupowany conajmniej jeden samochód (zazwyczaj jeszcze uczestniczę przy jego wyborze jak i odbiorze) i tak się składa, że mamy 8 letnie i20 80kkm przebiegu (ale auto stoi na dworzu, gdzie też rdzewieje) i 7 letnią fiestę z 150kkm i w żadnym aucie nie ma żadnej rdzy poza lekkim powierzchownym nalotem.
Wiadomo, to są tylko przykłady, ale patrząc na to ile 7 letnich aut (2016 rok przypominam) jeździ i ma się dobrze, to śmiem wątpić w twoje teorie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Lutego 2023, 11:56:34 »
Ze swojej obserwacji mogę powiedzieć tyle, że w samochodach nowożytnych tematu korozji nigdy nie rozkminiałem. Pierwsza moja Toyota ma 20lat i jeździ u kogoś. Nie wygląda ładnie bo i lakier oryginalny, ale jeszcze się nie złamała i wahacze ma fabryczne. 12-letni ocynkowany francuzi(lakier oryginał) progi zgniły, a po jednej stronie na wylot. Ale w sumie 12 lat to i tak starość krytyczna. Dla mnie sposób na nierdzewienie to nie oglądać yutuba  :grin:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Lutego 2023, 12:12:29 »
Ja jeżeli zdecydowałbym trzymać swoją poprzednią Ravkę kolejne 8 lat, bo np. pogorszyłaby mi się sytuacja finansowa, to w stanie, w jakim było jej podwozie po 8 latach, wystarczyłoby dobrze umyć podłogę, oczyścić jakieś punktowe odbarwienia, i zabezpieczyć. I wytrzymałaby 8 kolejnych lat bez perforacji. Jeżeli zabezpieczyłbym podwozie konserwacją w nowym samochodzie, to po 8 latach i tak musiałbym zabezpieczać ponownie, bo powłoka byłaby już naruszona i wypłukana. To po co mam robić to 2 razy. No chyba, że zakładamy, że technika zabezpieczenia fabrycznego w Toyocie z roku na rok się cofa, a nie postępuje. Wtedy mogłoby to być zasadne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 09 Lutego 2023, 12:33:35 »
Trzy lata temu miałem "przyjemność" być na takim ro-ro z uszkodzoną "rampą", dodaj do tego sztorm i masz odpowiedź.
No ale to są wyjątki i sytuacje , które nie powinny mieć miejsca. Z lawety też może przecież spaść i po naprawie zacznie rdzewieć.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #169 dnia: 09 Lutego 2023, 12:36:34 »
Za 1000-2000, to musiałbyś robić sam w garażu. Trzeba ściągać koła. nadkola, osłony podwozia, umyć całość, osuszyć i odtłuścić. Potem nanieść preparat i znów zostawić do wyschnięcia przed składaniem. Myślę, że na spokojnie tydzień. Ja kiedyś dałem się namówić mechanikowi na konserwację Fiata Brava za 1000 zł. Pieniądze wyrzucone w błoto i farba położona na błoto.
Tik
Jak partacz to się nie dziwię. Mnie materiał do Rav4 kosztował ok 400 zł , roboty na jeden dzień oczywiście mowa o aucie z salonu. Demontaż nadkoli,zbiornika paliwa i zalanie wszystkiego woskiem , profile etc..., plus całe zawieszenie. Jak ktoś chce się postarać to zrobi to dobrze nawet w warunkach domowych, wystarczy chcieć!!!
Wosk naprawdę robi dobrą robotę, nie musi być wszystko ciapkane na czarno.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #170 dnia: 09 Lutego 2023, 12:37:07 »
Tutaj pokazują, co dzieje się z nadwoziem Toyoty pod kątem zabezpieczenia antykorozyjnego na etapie produkcji. Nie wydaje mi się, że to średniowieczne metody.
https://www.youtube.com/watch?v=_Mv6hobRxdg

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 09 Lutego 2023, 12:39:10 »
Mnie materiał do Rav4 kosztował ok 400 zł , roboty na jeden dzień oczywiście mowa o aucie z salonu.
No ale ty masz do tego warunki, podnośnik, dach nad głową. Ja garaże mam nawet 2, ale w żadnym kanału czy podnośnika. I tu kłania się mechanik i kasa.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #172 dnia: 09 Lutego 2023, 12:43:23 »
Tutaj pokazują, co dzieje się z nadwoziem Toyoty pod kątem zabezpieczenia antykorozyjnego na etapie produkcji. Nie wydaje mi się, że to średniowieczne metody.
https://www.youtube.com/watch?v=_Mv6hobRxdg
Myślę że to auta nie na nasz rynek, bo dam sobie obie ręce uciąć,że w żadnej naszej Rav4 nie ma nigdzie wosku,a co dopiero maska silnika, spr każdy otwór techniczny u siebie i zero

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #173 dnia: 09 Lutego 2023, 13:08:13 »
Cytat:  link=topic=54262.msg770341#msg770341 date=1675937459
No ale to są wyjątki i sytuacje , które nie powinny mieć miejsca. Z lawety też może przecież spaść i po naprawie zacznie rdzewieć.
Oczywiście że tak, nikt przecież nie twierdził, że to dotyczy wszystkich :) Ale może ta omawiana sztuka była "pechowa" w którymś momencie?
Co do zaglądania czy jest, czy nie ma korozji. Hybrydy już są jakoś tam osłonięte od spodu, ale wersja benzynowa AWD jaką mam ja, jest zabudowana osłonami na MAXa i ni hu hu nie zobaczysz bez rozbierania. Kiedyś miałem zrobić zdjęcia przy zmianie opon, ale jak to zobaczyłem, dałem sobie spokój. Ogromna tafla od początku aż do tylnej belki. Jest co demontować.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #174 dnia: 09 Lutego 2023, 13:08:53 »
Myślę że to auta nie na nasz rynek, bo dam sobie obie ręce uciąć,że w żadnej naszej Rav4 nie ma nigdzie wosku,a co dopiero maska silnika, spr każdy otwór techniczny u siebie i zero

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka
pod filmem podpisana Toyota Canada, więc to chyba fabryka z Ontario...
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 13:11:27 wysłana przez grubar »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 09 Lutego 2023, 13:32:03 »
Czyli z tego wynika, że tych w Japonii w ogóle nie zabezpieczają. No tak. To już któryś raz dochodzimy do takich wniosków. W innym wątku ktoś mi udowodnił, że silnik z turbiną jest bardziej wytrzymały od wolnossącego, bo miał taki przypadek, kiedy taka jednostka przejechała bez remontu 400 tys km. Także ja sobie na razie te dyskusje daruję, czasem zajrzę co nowego, ale polemizować nie mam zamiaru. Tylko nie rozumiem masochistów, którzy kupili Toyoty, samochody, które sprzedają się najlepiej na świecie, które mają najlepszą na świecie opinię co chodzi o bezawaryjność, a teraz za wszelką cenę udowadniają sobie i innym, że to chłam. Jaki cel takiego samoumartwienia? Nie wiem. Dyskutujcie sobie. Narka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #176 dnia: 09 Lutego 2023, 13:46:59 »
Czyli z tego wynika, że tych w Japonii w ogóle nie zabezpieczają. No tak. To już któryś raz dochodzimy do takich wniosków. W innym wątku ktoś mi udowodnił, że silnik z turbiną jest bardziej wytrzymały od wolnossącego, bo miał taki przypadek, kiedy taka jednostka przejechała bez remontu 400 tys km. Także ja sobie na razie te dyskusje daruję, czasem zajrzę co nowego, ale polemizować nie mam zamiaru. Tylko nie rozumiem masochistów, którzy kupili Toyoty, samochody, które sprzedają się najlepiej na świecie, które mają najlepszą na świecie opinię co chodzi o bezawaryjność, a teraz za wszelką cenę udowadniają sobie i innym, że to chłam. Jaki cel takiego samoumartwienia? Nie wiem. Dyskutujcie sobie. Narka.
Nie do końca. W ich rozumieniu Toyota (i nie tylko Toyota) ma oddzielną linię produkcyjną na Polskę. Tutaj montują odpady z „normalnej” linii produkcyjnej. Nie zabezpieczają, nie dają wygłuszenia itp… ;)

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 09 Lutego 2023, 13:57:34 »
Tutaj montują odpady z „normalnej” linii produkcyjnej. Nie zabezpieczają, nie dają wygłuszenia itp…
A nie słyszałeś , że na różne kraje może być różna konfiguracja, podobnie jak inne zabezpieczenia antykorozyjne. Już w czasach prehistorycznych 125p eksportowany do Szwecji miał zabezpieczenie antykorozyjne, a ten do Egiptu, nie miał takiego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #178 dnia: 09 Lutego 2023, 14:23:01 »
Generalnie to moje trzecie "prawdziwie japońskie" i muszę przyznać, że w dwóch poprzednich zabezpieczenie było słabiutkie. W czterech pozostałych japońskich ale z... GB, USA i Meksyku, problemów nie było ;) Więc coś jest na rzeczy

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #179 dnia: 09 Lutego 2023, 14:26:36 »
że na różne kraje może być różna konfiguracja, podobnie jak inne zabezpieczenia antykorozyjne
Czyli jak Szwed kupi we Francji i wróci do domu, to mu szybciej zgnije?
Już w czasach prehistorycznych 125p eksportowany do Szwecji miał zabezpieczenie antykorozyjne
PRL to już inna bajka i inny stan umysłu.
Akurat u mnie w rodzinie był taki eksportowy kupiony w Pewexie (a może w Baltonie). Był taki, jak ówczesna szynka na eksport. Nie powiem czy był konserwowany, ale się nie psuł i jeszcze osobiście go dojeżdżałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl