Autor Wątek: Serwisowanie  (Przeczytany 6271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Serwisowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2023, 21:10:48 »
Ktoś chyba nie wytrzymał :). Pisanie prawd oczywistych nie jest tu w modzie, zaraz wylecisz…
W Pandzie zmiana licznika na ten z obrotomierzem nie wymagała zmiany kostek itp.
Ja do Pandy dołożyłem klimę, auto w rodzinie do dziś, wszystko działa.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2023, 21:15:26 »
Wytrzymałem. Tylko nie ma sensu wchodzić na forum jak tematy są na poziomie 6 latka. Kostkę trzeba było przerobić aby podpiąć przycisk, dwa piny dokładnie.

Offline Mattio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2023, 22:24:30 »
Zadane proste pytanie. Nie ważne kto mi co polecił byłem ciekaw co powiedzą osoby które mają więcej do czynienia z tą marką i hybrydami. Ale tu większość robi jakieś gorzkie żale i schodzi z danego wątku zamiast wyrazić swą opinię odnośnie danego tematu i jakoś uargumentować swą wypowiedź. Znam osoby co w nowych motocyklach wymieniają wcześniej olej niż przewiduje serwis i jedni w dłuższe perspektywie cieszą się tym że wybierając się w trasę nie muszą brać ze sobą oleju albo szukać go w sklepach

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lutego 2023, 23:03:52 »
Nie porównuj samochodu do motocykla :).
Średnio dwa razy tyle obrotów co w samochodzie.
Noe ma zapisu w instrukcji o wcześniejszej wymianie, to olej to. Środowisku będzie lżej.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2023, 13:13:34 »
Zadane proste pytanie. Nie ważne kto mi co polecił byłem ciekaw co powiedzą osoby które mają więcej do czynienia z tą marką i hybrydami. Ale tu większość robi jakieś gorzkie żale i schodzi z danego wątku zamiast wyrazić swą opinię odnośnie danego tematu i jakoś uargumentować swą wypowiedź

Z tego, co dość dobrze pamiętam, to tu już było dość obszernie o wcześniejszej wymianie oleju, wystarczy poszukać.
Generalnie wydłużona wymiana po 30 tys. km. może być szkodliwa dla silnika, a wcześniejsza wymiana jest bez sensu. Optymalnym rozwiązaniem jest wymiana po 15 tys. lub po roku.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2023, 14:01:44 »
Optymalnym rozwiązaniem jest wymiana po 15 tys. lub po roku.
Dokładnie tak. Robię tak od niepamiętnych czasów, czyli od 1998 roku kiedy kupiłem nowego Lancera i zawsze wszystko było ok. A samochodów w międzyczasie trochę się przewaliło

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lutego 2023, 20:45:17 »
O, proszę, znalazłem o wcześniejszej wymianie oleju. Niektórzy to tacy lenie, że nawet nie chce im się kiwnąć palcem i cokolwiek poszukać. Myślę, że tych tematów jest więcej, ale nie grzebałem już.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48098.0.html
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Online ostry2407

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Lipca 2024, 19:53:55 »
po odbiorze nowej CHR i po dotarciu silnika wymieniłem olej po 1300km i po zrzuceniu miski magnesem wyłowiłem pełno opiłków. Wymian dokonuje co roku co przekłada się na 8/9tyś.km bo tyle robię rocznie.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lipca 2025, 20:51:04 »
Witam Panowie,
ciekaw jestem czy koszty serwisowania TCC w każdym mieście są takie same. Czy Centrala ToYki narzuca odgórnie kwoty czy każdy salon rządzi się swoimi prawami. Ja za pierwszy serwis po roku zapłaciłem coś około 1200 zł a po upuście za punkty wyszło chyba coś około 800. Za drugi serwis ostatnio wyliczyli mi 1850 zł (pewnie dlatego że więcej czynności jest przewidziane). Jak to u Was wygląda?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lipca 2025, 21:01:33 »
Nie są takie same, a roznice bywają duże.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piter0867

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lipca 2025, 21:10:53 »
Toyota w Zabrzu, 2 przegląd 1600 zł., z tym ze to było w styczniu br.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl