Autor Wątek: krótkie recenzje elektronicznych wspomagaczy  (Przeczytany 6795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
krótkie recenzje elektronicznych wspomagaczy
« dnia: 08 Lutego 2023, 00:01:59 »
Po przejechaniu pierwszych kilku tysięcy km w różnych warunkach, pozwolę sobie na subiektywną recenzję kilku zachwalanych przez Toyotę systemów wspomagania kierowcy w CC. Po kolei:

* tempomat adaptacyjny
Dobrze wykrywa pojazdy z przodu i ich zmiany pasa ruchu. Trochę nie podoba mi się niezbyt mało płynna reakcja na zbliżanie się do znacznie wolniejszego pojazdu. Np. jadę 110, przede mną ciężarówka 80. Tempomat zaczyna powoli redukować prędkość, ale w pewnym momencie (dochodząc do "zakazanej strefy", której wielkość można ustawić) hamuje bardzo zdecydowanie i to żeby było ciekawej - w trybie hamowania silnikiem (jak w górach przy wybraniu B na skrzyni). Wolałbym, aby to się odbywało bardziej jednorodnie. Plus za wykrywanie pojazdów oddalających się, wtedy nawet w "zakazanej strefie" nie zwalnia bez powodu. Fajnie sobie radzi w korku, chociaż nie rozumiem po co przy każdym zatrzymaniu muszę wciskać gaz albo RES, by wznowić pracę. Można było to powiązać z funkcją HOLD, aby kierowca miał wybór.
Ocena: 4/5.

* utrzymywanie pasa ruchu (tylko w trybie tempomatu) (LTA)
Odnoszę wrażenie, że im wyraźniejsze są linie na jezdni, tym bardziej "zdecydowanie" układ kręci kierownicą. Jak na razie tylko raz chciał zrobić głupotę, ale było to w miejscu z żółtym i białym oznakowaniem, więc wybaczam. Siła "asysty" jest dość spora, na męską rękę jeszcze ujdzie, kobietom raczej będzie przeszkadzać. Oczywiście ręce trzeba trzymać mocno na kierownicy cały czas, bo takiemu systemowi to nie wolno ufać jak psu ;) Dobrze, że jest wyłączenie jednym guzikiem na kierownicy. Biorąc pod uwagę jak to działa w innych markach, które znam - mimo wszystko 5/5.

* ostrzeganie przed zjazdem z pasa (bez tempomatu) LDA
Na początku myliłem działanie funkcji LTA i LDA. Teraz już wiem, że to osobne istoty. LDA pracuje wg mnie bardzo poprawnie, lekko (dużo lżej niż LTA) sugeruje kierownicą, że wypadamy z pasa, można też włączyć sygnał dźwiękowy. Wygodne i intuicyjne. 5/5.

* rozpoznawanie znaków (RSA)
Beznadziejne. Znaki owszem rozpoznaje, ale bardzo prymitywnie i bez analizy otoczenia. Łyka znaki z sąsiedniej jezdni, kilka razy łyknął mi ograniczenie do 15t jako prędkości (wyświetlił 15 w kółeczku). Na autostradzie rozpoznał raz przejście na pieszych i nie miał problemu z wyświetleniem tych dwóch znaczków obok siebie (szkoda, że nie zrobiłem zdjęcia). Rozpoznany znak aktywuje się na ekranie w momencie minięcia słupka - niby zgodnie z przepisem, ale normalnie kierowca jest raczej "do przodu" ze znakami. Znaki są wyświetlane tylko krótko po ich wystąpieniu, potem informacja znika (np. znak obszar zabudowany, powinien być wyświetlany do końca miejscowości). W przypadku braku niedawnego znaku pokazuje dwie kreski - a wolałbym, żeby znać ograniczenie, nawet wynikające z typu drogi. Jadąc za granicą mogę nie pamiętać, czy na autostradzie w kraju X wolno 120 czy 130. Ocena 1/5.

* monitorowanie pól martwych (BSM)
Rozpoznaje dobrze i trafnie, nie myli pasów. Drobny minus to brak rozpoznania oddalania się "przeciwnika" albo trochę za duży zasięg. Kiedy po wyprzedzaniu bezpiecznie wracamy na prawo (z przewagą prędkości, bez zajeżdżania drogi), a lampka jeszcze kilkukrotnie ostrzegawczo mignie. Ocena 4/5.

* ostrzeganie o ruchu z tyłu (RCTA i RCD)
Jest dość czuły, zdarzyło mi się kilka fałszywych alarmów, ale mimo wszystko informacja o idącym w pobliżu samochodu pieszym czy jadącym samochodzie (zasięg wykrywania jest świetny) jest bezcenna. Oceniam 5/5.

* kamery 360°
Bardzo wygodne narzędzie i obawiam się, że uzależniające. Dokładność odwzorowania pozycji samochodu bardzo dobra. W nocy boczne kamerki mają doświetlenie w podczerwieni. Tylna kamerka bardzo łatwo się brudzi od deszczu czy soli, przednia i boczne od śniegu i soli. Trochę wariują przy silnych kontrastach - śnieg albo kałuże w słońcu. Szerokokątność tylnej kamery genialna, chociaż na ekranie te skrajne kąty są bardzo zniekształcone. Trochę późna jest automatyczna aktywacja kamer - kilka razy wjeżdżając w niezbyt ciasne miejsce parkingowe kamery włączyły się same kiedy już właściwie skończyłem manewr. Oceniam 4/5.

* hamowanie przy parkowaniu (PKSB)
System pozwala podjechać dość blisko do przeszkody - jakieś 20cm. Dla mnie to ważne, bo parkuję w ciasnym garażu. Zaliczył mi jednak kilka fałszywych aktywacji na śniegu. Podczas manewrów kilka razy brutalnie zahamował (mało przyjemne, nawet jak się toczy 5km/h) bez realnego powodu. Albo na przykład dzisiaj przy próbie celowego wjechania przez 10-centymetrową "zaspę" przy wyjeździe z parkingu. Po takiej akcji trzeba wcisnąć hamulec, znowu gaz i pojedzie, co oznacza, że błędny sygnał był krótkotrwały. Przy prawdziwej przeszkodzie system nie pozwoli ponownie ruszyć w jej kierunku (aby dojechać "na zero" do przeszkody, trzeba dezaktywować PKSB w menu). Oceniam 3/5, bo pewnie któregoś dnia jednak blachę uratuje przed złośliwym słupkiem.

* automatyczne parkowanie
To już opisałem w osobnym wątku - zbyt skomplikowany, bardzo wolny w działaniu (obowiązkowe sekwencje czynności dla kierowcy), kręci kołami na zablokowanych hamulcach, nie ogarnia słabo wyznaczonych miejsc. Na pewno świetne dla kogoś, kto zrobił prawo jazdy za kiełbasę i parkuje na ładnie oznakowanych parkingach pod marketem. Przyznaję, testowałem mało, bo mnie zniechęcił na wstępie. Kiedyś może pokuszę się o sprawdzenie, w jak krótką przestrzeń jest w stanie wparkować się równolegle i czy będzie w tym lepszy ode mnie po kilku miesiącach jeżdzenia. Póki co, w obecności kamer 360°, dla mnie bezużyteczny. 1/5.

* automatyczne światła drogowe (AHB)
Co prawda marzeniem są światła matrycowe, ale to AHB daje radę. Już od tysiąca kilometrów jeżdżę w włączonym non-stop. Wiadomo, że automat jest głupi i czasami czerwone światła kominów na horyzoncie uzna za pojazd albo zbyt szybko włączy i wyłączy, co kierowca z naprzeciwka odbierze jako sugestywne mignięcie. Ale nie zdarzyło mi się jeszcze, by kogoś długo oślepiał. Sądże, że reakcję na pojawienie się pojazdu "z nikąd" ma szybszą ode mnie. W razie czego można manetką ręcznie tymczasowo wyłączyć, ale jeszcze nie miałem potrzeby. Ocena 5/5.

* czujnik deszczu
Póki co jest ok, chociaż często trzeba korzystać z ustawienia czułości. Ale bardzo dobrze, że to pokrętło jest (w Oplu nie miałem i wariował w czasie mżawki). Nie było jeszcze okazji pojechać w jakiejś mega ulewie, ale czujniki z tym nie powinny mieć problemu, więc awansem daję 5/5.

* sterowanie głosem
Owszem, działa, pobawiłem się, ale do sterowania "samochodem" to bez sensu. Guzikami dużo szybciej i bez czekania uzyskam właściwy efekt. Jedyne dobre zastosowanie to dyktowanie adresu do nawigacji, ale ja z wbudowanej akurat nie korzystam (patrz następny punkt). Zatem ocena 2/5.

* nawigacja
Oj słabo. Niby jest aktualizacja z chmury, a brakuje mi wielu drobniejszych dróg zbudowanych kilka lat temu. Dziwny jest tryb domyślny, który pokazuje mapę w znacznym oddaleniu, nawet w czasie jazdy po mieście. Mam wrażenie, że jest to robione głównie pod kątem podróży długodystansowych (informacje o stacjach, MOP po drodze). Fatalny polski głos! Kobieta ma tak twardą dykcję, że przełączyłem na angielski, bo z każdym komunikatem czułem się jak strofowany przez polonistkę. Nawet kiedy nie korzystamy z nawigacji, pojawiają się ostrzeżenia głosowe o zatrzymanym pojeździe, remontach. Nie byłoby to złe, gdyby poprawność tych informacji przekraczała chociaż 30%. Najwyraźniej na Polskę nie jest to przygotowane.  Na szczęście można uruchomić Waze albo Google Maps przez Android Auto. Wbudowaną navi, w polskim środowisku, oceniam na 2/5.

* auto HOLD
Działa bardzo fajnie, nie szarpie, jest cichy i reakcja na wciśnięcie gazu jest dość szybka. Wciąż się nie mogę zdecydować, czy włączyć na stałe, bo to niestety uzależnia i po wyłączeniu łatwo niechcący przetestować systemy PCS i PKSB. Oceniam 5/5.

Dziękuję za uwagę, jeszcze raz zaznaczam, że oceny są subiektywne i każdy ma prawo wystawić swoje :)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2023, 00:10:06 wysłana przez vvk »

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
Odp: krótkie recenzje elektronicznych wspomagaczy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2023, 07:59:51 »
Kawał dobrej roboty zrobiłeś. Podzielam  twoje oceny. Jak dla mnie najbardziej przydatny jest system ostrzegania o ruchu z tyłu RCTA i RCD. A najsłabsze są nawigacja i parkowanie.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2023, 08:30:22 »
vvk super napisałeś coś konkretnego i potrzebnego  . Ja próbuję z tą nawigacja i nawet mi sie podoba. Nie trafiłem na razie na jakieś braki adresowe, ale rozumień co piszesz. Pisałem nawet małą nazwę miejscowości w Czarnogórze  (na wakacje) i znalazła bez problemu. Może wiesz co na drogach znaczą te kolorowe kółeczka (czarne, żółte) w różnych odległościach - czy to może natężenie ruchu?. Dzięki za Twoja pracę i chęć podzielenia sie z nami

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2023, 10:21:48 »
vvk - wow, szacunek za kawał dobrej roboty. Trzeba sobie zdawać sprawę, że ocena taka zawsze jest subiektywna, ale szacun.
Czekam na "zwykłą" Corollę, ale takie właśnie powinny być posty/wątki/opinie, bo są bardzo interesujące i przydatne.
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2023, 23:39:24 »
Nawigacja nie jest taka zła. Działa całkiem dobrze. Dobrzei wynajduje adresy, z tym, ze po upgrade na nowego android auto w praktyce całe multimedia moga nie istnieć. Świetna rozdzielczość map, super działa tidal, kapitalnie podzielony ekran. Delikatnie niedomaga Yanosik tzn nie pozycjonuje si ena środku idealnie na podzielonym ekranie ale dla mnie AA zmiażdżył Carplay. Co do systemów jeszcze to swoje zastrzezenia opisałem. Szczeólnie drazni mnie obniżanie mocy przy ruszaniu z wykryciem przeszkody z przodu ale z zasady nie wyłączam bo kiedyś może mi uratowac tyłek. Narazi ebardziej naraziło niż ratowało ale jadnak. Parkowanie jest zbyt zaawansowane i skomplikowane ale niejedna kobieta będzie się zachwycała. (wiem szowinista) Jedno po przejechaniu 3k km wiem na 100% toyota zrobiła sporo drobnych poprawek w systemach i kultura pracy tych systemów jest duzow wyższa niż w mojej Camry. Szczególnie reakcje tempomatu są dużo bardziej "kulturalne".

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2023, 13:32:25 »
dla mnie AA zmiażdżył Carplay
Pod jakim względem? Bo ja ze względu na brak stabilności AA przestawiłem się na CarPlay, tym bardziej że HUD też może korzystać z map Apple.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 13:36:39 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2023, 14:30:31 »
dla mnie AA zmiażdżył Carplay
Pod jakim względem? Bo ja ze względu na brak stabilności AA przestawiłem się na CarPlay, tym bardziej że HUD też może korzystać z map Apple.
W sumie to nie wiem czy jak piszesz to odnosisz się do Mercedesa czy Toyoty? Jezeli do Toyoty to nie mam pojęci adlaczego ale np rozdzielczośc ekranu w sposob wyraźny jest lepsza w apkach na AA. Akurat jeżdżę na Yanosiku i tu po prostu aplikacja w CP jest makabryczna. Super wygląda podzielenie wkranu na CC pomiędzy mapy i Tidala. (Mapy apple są dla mnie do bani i na dodatek brzydko prezentowane no ale to już kwestia gustu) Idealnie wpasowane ladna grafika no po prostu rewelka. Działa szybko i stabilnie. DOtychczas AA w CC wykrzaczył mi się raz. Aplikacja telefonu też wygląda lepiej. Rozumiem że duze ikony w CP maja ułątwiać ale wygląd atrochę karykaturalnie i w AA są równie ok a jednak i ładniejsze i lepiej podane. Jedyny problem to kabel ale nie pisze ze to drobiazg bo mnie osobiście przeszkadza.
No i są różnice w funkcjonalności apek (tych samych na CP i AA)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2023, 14:39:39 »
W sumie to nie wiem czy jak piszesz to odnosisz się do Mercedesa czy Toyoty
Nie odnoszę, się do żadnej konkretnej marki. Podział ekranu był o wiele wcześniej w CP niż AA. I aktualnie dotyczy również Waze. Co do grafiki to już kwestia gustu. A o braku stabilności AA czytam tutaj bardzo dużo po każdej aktualizacji. Zresztą w/g mnie każdy telefon z Androidem zaczyna zamulać po pewnym czasie, dlatego przeniosłem się do Apple.
Akurat jeżdżę na Yanosiku i tu po prostu aplikacja w CP jest makabryczna
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o czym piszesz.
Mapy apple są dla mnie do ban
Kiedyś faktycznie tak było, teraz dostawcą jest TomTom i w/g mnie w niczym nie ustępują GM, a nawet maja lepszą i dokładniejsza grafikę przy wykonywaniu  bardziej skomplikowanych manewrów.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 14:46:07 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2023, 15:47:23 »
W sumie to nie wiem czy jak piszesz to odnosisz się do Mercedesa czy Toyoty
Nie odnoszę, się do żadnej konkretnej marki. Podział ekranu był o wiele wcześniej w CP niż AA. I aktualnie dotyczy również Waze. Co do grafiki to już kwestia gustu. A o braku stabilności AA czytam tutaj bardzo dużo po każdej aktualizacji. Zresztą w/g mnie każdy telefon z Androidem zaczyna zamulać po pewnym czasie, dlatego przeniosłem się do Apple.
Akurat jeżdżę na Yanosiku i tu po prostu aplikacja w CP jest makabryczna
Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o czym piszesz.
Mapy apple są dla mnie do ban
Kiedyś faktycznie tak było, teraz dostawcą jest TomTom i w/g mnie w niczym nie ustępują GM, a nawet maja lepszą i dokładniejsza grafikę przy wykonywaniu  bardziej skomplikowanych manewrów.
porównanie mam 1:1 bo używam służbowo IP13PRO a prywatnie GALAXYS20PRO. Oba sa spięte z toyotą. OK może poźniej wrzucę 1:1 fotki o co mi chodzi. A może to moja wrodzona niechęc do jabłuszka. Po prostu go nie lubię. Zle mi sie na nim pracuje. Od czasu kiedy mam android auto a na telefonie apke DEX działajaca bezprewdowodo dla mnie appl emogło by nie istnieć

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2023, 15:57:21 »
 .
Po prostu go nie lubię. Zle mi sie na nim pracuje
Pewnie wszystko to kwestia przyzwyczajenia, ja kiedyś na iMac wygrywałem Windows, co dzisiaj traktuję jako niedorzeczność

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2023, 20:40:17 »
A działa przy tempomacie rozpoznawanie zakrętów i zwalnianie? czy rozpoznaje coś jeszcze, np. ronda?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego 2023, 21:26:11 »
A działa przy tempomacie rozpoznawanie zakrętów i zwalnianie? czy rozpoznaje coś jeszcze, np. ronda?
Tak, na krętej drodze zwalnia. Stopień zwolnienia można ustawić.
Rond raczej nie ogarnia, bo to już byłaby właściwie jazda autonomiczna. Ale nie odpowiem tak na 100%, bo jeszcze na tempomacie nie wparowałem na żadne rondo ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2023, 22:18:51 »
.
Po prostu go nie lubię. Zle mi sie na nim pracuje
Pewnie wszystko to kwestia przyzwyczajenia, ja kiedyś na iMac wygrywałem Windows, co dzisiaj traktuję jako niedorzeczność
To jeszcze zmień sobie loga mercedesa na toyotę :).
Kiedyś na windowsa były „emulatory” na macka, żeby clip’a renault odpalić.

Offline suchy1981

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla cross
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2023, 22:16:10 »
Od czasu kiedy mam android auto a na telefonie apke DEX działajaca bezprewdowodo dla mnie appl emogło by nie istnieć
Czy jest funkcja Dex pozwala na bezprzewodowe połączenie android auto w corolla cross?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Kwietnia 2023, 11:14:47 »
Absolutnie nie. To była uwaga do uzytkowania Androida i iOS całościowo w życiu. Żeby uzyc AA bezprzewodowo musisz kupic przytsawką. Nie są drogie ok 300-400 zł tylko uważaj przeczytaj dobrze opis bo o ile zdążyłem sie zorientowac część tych przystawek niestety nie może być uzytkowana jeżeli w samochodzi emasz Carplay bezprzewodowoy a iOS przewodowy. NIe oytaj mnie dalczego ale nawet sprzedawcy umieszczają takie ostrzeżenia. J aużywałem z Camry tego https://carsifi.com/ tyle, ze miałem fart bo ktoś sprzedawał na olx bo w PL nie są dostępne powszechnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl