Autor Wątek: Zagadnienia techniczne.  (Przeczytany 15461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zagadnienia techniczne.
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lutego 2023, 14:14:19 »
W prospekcie, który dostałem od dealera na stronie 44
pisze, ze wersja benzynowa ma zbiornik 42L a hybrydowa 36L
Hybrydy w każdej marce najczęściej mają mniejsze zbiorniki

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2023, 12:59:55 »
Mam wersję z żarówkami w przednich, głównych światłach. W tabeli zamieszczonej w instrukcji obsługi są opisane jako: Typ A, 55 W. Przyznam, że ten opis niewiele mi mówi (poza mocą). Dotychczas miałem do czynienia z żarówkami typu H4, H7 itp. Jestem też ciekaw czy możliwa jest samodzielna wymiana takiej żarówki?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2023, 13:08:59 »
Problem model wpisać w google lub tu sprawdzić https://jakie-zarowki.pl/marka/toyota/
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2023, 13:22:02 »
Mam wersję z żarówkami w przednich, głównych światłach. W tabeli zamieszczonej w instrukcji obsługi są opisane jako: Typ A, 55 W. Przyznam, że ten opis niewiele mi mówi (poza mocą). Dotychczas miałem do czynienia z żarówkami typu H4, H7 itp. Jestem też ciekaw czy możliwa jest samodzielna wymiana takiej żarówki?

Tuż pod tabelą:
A: Żarówki halogenowe HIR2

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2023, 13:42:46 »
Problem model wpisać w google lub tu sprawdzić https://jakie-zarowki.pl/marka/toyota/
Może nie umiem szukać ale w zestawieniu, które linkujesz nie widzę w ogóle Yaris Cross. Poza tym wydawało mi się, że forum jest po to żeby pytać, bo tak na dobrą sprawę na każde pytanie tu postawione można gdzieś tam w internecie znaleźć odpowiedź i rozumując Twoim tokiem takie forum jak to, nie jest w ogóle potrzebne. Inna sprawa, że mam większe zaufanie do odpowiedzi udzielonych tu przez użytkowników niż znalezionych gdzieś na technicznych stronach (wiele razy spotkałem się już z tym, że informacje były błędne lub nieaktualne).

Tuż pod tabelą:
A: Żarówki halogenowe HIR2
Faktycznie, dzięki  :-)

Nie widzę, nigdzie informacji co do samodzielnej wymiany a jeśli gdzieś taka jest to nie wiem na ile przydatna. W mojej hondzie, którą niedawno miałem instrukcja twierdziła, że aby wymienić żarówkę trzeba zdemontować nadkole. Później okazało się, że jest o wiele łatwiejszy i szybszy sposób. Jak więc widać czasem rady użytkowników są więcej warte niż instrukcja producenta.

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2023, 14:48:23 »
niestety nie wiem jak wygląda temat samodzielnej wymiany, w corolli E21 da się bez problemu taką żarówkę zmienić, w yaris cross nie wiem, ale powinno się udać

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lutego 2023, 08:37:54 »
niestety nie wiem jak wygląda temat samodzielnej wymiany, w corolli E21 da się bez problemu taką żarówkę zmienić, w yaris cross nie wiem, ale powinno się udać

Miejsca pod maska jest tyle, ze zmieściłby jeszcze pół kolejnego silnika, także dostęp jest dobry.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marca 2023, 00:15:08 »
Jakie są Wasze doświadczenia z systemami utrzymania pasa ruchu i wykrywania pieszych i rowerzystów? Systemu wykrywania pieszych nie miałem okazji jeszcze sprawdzić bo po prostu nie miałem jeszcze takiej sytuacji na drodze. Jestem ciekaw jak on działa w praktyce, jaka jest jego czułość itp.? Natomiast system utrzymania pasa ruchu mam ustawiony w trybie wykrywania i sygnalizacji zmiany pasa. Sprawdza się jak na razie dobrze o ile pasy na jezdni są wyraźne. Na razie jeżdżę głównie po mieście a do takiej jazdy ani tempomat, ani system utrzymania pasa ruchu raczej się nie nadaje. Ale może ktoś już sprawdził jak to działa np. na autostradzie, czy można na nim polegać? Czy odpowiednio płynnie i pewnie utrzymuje samochód na właściwym pasie?

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Marca 2023, 08:35:09 »
Na autostradzie jeżdżę z włączonymi układami: wspomagania trzymania toru jazdy i aktywnej kontroli prędkości jazdy w pełnym zakresie w trybie kontroli odstępu od poprzedzającego pojazdu (z odstępem zaprogramowanym jako "duży"). Gdy przede mną nie ma samochodu, Yaris Cross utrzymuje zadaną prędkość i trzyma się środka pasa. Gdy przede mną jest samochód, Cross utrzymuje prędkość tego samochodu i trzyma się środka pasa. Można wtedy odnieść wrażenie, że Cross jest jakby przyklejony do samochodu przed nami. Można nawet zdjąć ręce z kierownicy na chwilę (samochód to wykrywa i każe trzymać kierownicę). Trzeba jednak uważać, bo gdy sytuacja przestaje być stabilna (np. wjeżdża przede mnie samochód po wyprzedzeniu, albo poprzedzający samochód zjeżdża w prawo), Cross może zachować się w sposób wymagający jakiejś tam korekty kierownicą lub pedałami.

Ogólnie działa to bardzo dobrze, by nie powiedzieć doskonale i lubię tak jeździć, bo mogę więcej uwagi poświęcić na sprawy inne, niż prowadzenie samochodu. Problem zaczyna się podczas opadów śniegu czy nawet deszczu, kiedy to Cross zasypuje wyświetlacz komunikatami, że układy przestały działać i trzeba wyczyścić czujniki. A wyczyszczenie pomaga zaledwie na kilka kilometrów. Czyli podczas intensywnych opadów układy wspomagania stają się nieprzydatne, a nawet potrafią irytować (nie widzisz wskaźników, tylko powtarzające się komunikaty).
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Marca 2023, 08:58:07 »
Cross utrzymuje prędkość tego samochodu i trzyma się środka pasa. Można wtedy odnieść wrażenie, że Cross jest jakby przyklejony do samochodu przed nami. Można nawet zdjąć ręce z kierownicy na chwilę (samochód to wykrywa i każe trzymać kierownicę).
Czy przy włączonym układzie utrzymania pasa ruchu kierownica stawia opór w momencie ręcznej korekty?

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Marca 2023, 10:18:36 »
Nie stawia oporu, ale gdy skręcasz i dojeżdżasz do linii, zaczynasz czuć opór i kierownica się skręca tak, aby wyjechać na środek pasa.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Marca 2023, 10:42:13 »
Nie stawia oporu, ale gdy skręcasz i dojeżdżasz do linii, zaczynasz czuć opór i kierownica się skręca tak, aby wyjechać na środek pasa.
Czyli ewentualne wyprzedzanie czy omijanie przeszkody możliwe tylko z włączonym kierunkowskazem?

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Marca 2023, 10:47:55 »
Zawsze włączam kierunkowskaz. Przypuszczam, że opór kierownicy można przełamać, przy czym uruchomi się sygnał dźwiękowy. Ale tego nie próbowałem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Marca 2023, 10:54:34 »
Przypuszczam, że opór kierownicy można przełamać,
Oczywiście, że tak, inaczej można by było spowodować wypadek. To jest tylko asystent.

Offline Szemi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Marca 2023, 11:44:33 »
Mam pytanie: Czy nasze TYC posiadają GPF i jeśli tak to jakie wersje , ktoś wie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl