Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 6060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Oświetlenie
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lutego 2023, 22:54:37 »
Mylisz się, to nie jest wieś technologiczna, tylko klasyka :)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Lutego 2023, 01:26:23 »
Jeśli chodzi o ledowe kierunkowskazy, to jest więcej problemów niż korzyści. Żeby nie było problemu z oszukaniem przerywacza, to musi być rezystor 20W udający tradycyjną żarówkę. To będzie niezła grzałka, którą gdzieś należy umieścić poza lampą. Są jeszcze rezystory elektroniczne, ale w takim rozwiązaniu jeśli liczysz na szybki czas narastania i gaszenia światła to się rozczarujesz. Będzie migać niemal jak jak zwykła żarówka. Poza tym markowe ledy do kierunków są relatywnie drogie i wybór biedny, a w sumie eksperyment może nie dać oczekiwanych rezultatów. Jeśli chodzi o światła pozycyjne i stop to już w ogóle ledy niewiele wniosą, chyba że liczysz na inny odcień czerwieni. Sens może być jeszcze w ledowym świetle cofania. No i problem kolejny, czyli tylne światła lubią się błocić i przymarzać a zbyt niska temperatura lampy nie stopi zmarzliny. Pole do popisu jest w lampach przednich, ale jeśli ktoś w 2022 roku zakupił lampy z tradycyjnymi żarówkowymi reflektorami, to tak jakby kupił samochód z silnikiem gaźnikowym. Czyli wielki błąd. W lampach soczewkowych można bez problemu montować markowe ledy np. Ultinon pro9000 i efekt jest znakomity. Jednak również mogą pojawiać się problemy z nadmiernym oszronieniem, no i policja na ten rodzaj światła jest szczególnie wyczulona.
Na pocieszenie dodam, że w Toyocie nie spotkałem się jeszcze z komunikatem o spalonej żarówce, także sposób zasilania żywcem skopiowany z Fiata 125P, zdecydowanie ułatwia te modyfikacje :grin:
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 01:32:02 wysłana przez surrender »

Offline Scorpio64

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Lutego 2023, 09:47:29 »
No właśnie. Najbardziej mi chodzi o światła cofania. W poprzednim samochodzie Honda H-RV bez problemów z biegunowością i komputerem wymieniłem żarówki na porządne LED-y i bardzo się poprawił obraz z kamery cofania (inna barwa światła). Jaśniejszy i bardziej kontrastowy.
Dlatego tutaj pytam o Toyotę.
W CC jest wprawdzie możliwość regulacji obrazy kamery cofania, ale używając LED pewnie będzie lepszy. No i poza tym lepiej to wygląda

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lutego 2023, 10:15:01 »
Jeśli lampa cofania jest dobra, to z LED będzie zapewne jeszcze lepsza. Montowałem w Yarisie (W16W), ale tam lampa jest tragiczna oświetla kosmos. Oprócz ładniejszego wyglądu mocno oślepia, a widoczności zanadto nie poprawia. Polecam też wymianę podświetlenia tablicy rej. Takie nic, a samochód prezentuje się lepiej. Tylko żadne chińczyki. Zawsze ledy markowe.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lutego 2023, 10:30:11 »
Polecam też wymianę podświetlenia tablicy rej. Takie nic, a samochód prezentuje się lepiej.
Bonusem jest oślepianie kierowców jadących z tyłu i zabranie dowodu rejestracyjnego.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lutego 2023, 10:50:25 »
Bonusem jest oślepianie kierowców jadących z tyłu
Proszę o zacytowanie całości mojej wypowiedzi, a wtedy raczej nie będą oślepiać, podobnie jak nie oślepiają ledy w samochodzie kolegi.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lutego 2023, 10:54:55 »
Przecież oficjalnie nie można zmieniać źródła światła zewnętrznego w samochodzie , na inne niż homologowane. Czy może się mylę?
A markowe ledy nie mogą oślepiać?
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 10:57:00 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2023, 11:16:16 »
Przecież oficjalnie nie można zmieniać źródła światła zewnętrznego w samochodzie , na inne niż homologowane. Czy może się mylę?
Przecież o tym wie każdy i nie o tym jest temat. Ale kolega oczywiście tradycyjnie musi się wykazać.
Co do oślepiania, to owe ledy są przeznaczone są do samochodu i są tak zaprojektowane, że działają prawidłowo pod każdym względem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2023, 11:21:41 »
Przecież o tym wie każdy i nie o tym jest temat.
Czyli jednak dowód rejestracyjny w bonusie można stracić.
Co do oślepiania, to owe ledy są przeznaczone są do samochodu i są tak zaprojektowane, że działają prawidłowo pod każdym względem.
Czyli tylko te nie markowe mnie oślepiają? Dziwne, bo czasami są identyczne jak markowe, nawet w tej samej fabryce robione , tylko nazwą się różnią.
Dlatego ja staram się nie polecać , niczego, co może mieć przykre konsekwencje.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 11:44:07 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2023, 11:42:05 »
nawet w tej samej fabryce robione , tylko nazwą się różnią.
Z tego wniosek że MB produkowany w Chinach to zwykły chinol?...

Offline Scorpio64

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Lutego 2023, 11:42:37 »
W CC Style + pakiet Tech oświetlenie rejestracji jest LED.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Lutego 2023, 11:44:51 »
Z tego wniosek że MB produkowany w Chinach to zwykły chinol?...
Nie wiem, mój jest z Niemiec. Ale w Chinach produkuje wiele marek, nawet Toyota.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 11:47:15 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Lutego 2023, 11:49:17 »
Nie wiem, mój jest z Niemiec.
No to musi być gut :grin:
Ale w Chinach produkuje wiele marek
U kolegi jest jakaś gonitwa myśli

pireus

• Gość