Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robert17

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris II
Komputer zawyża spalanie
« dnia: 12 Lutego 2023, 20:06:41 »
Witam; Pacjent to toyota auris II 2013 2.0 d4d. Czy jest jakaś możliwa korekta komputera w spawie wyświetlania spalania ponieważ zawyża mi spalanie o 1.5 Litra

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Lutego 2023, 07:51:24 »
nie ma możliwości korekty ;) i nie zawyża ;) rezerwa się zapala mniej więcej przy 10-12 litrach w baku, gdzie na kompie będzie pokazywać jeszcze zasięg ok. 50 km.
Kiedy pokaże zasięg "0km" to jeszcze spokojnie drugie 50km zrobisz, gdzie jak zatankujesz potem do pełna, przekonasz się, że zostało jeszcze kilkanaście litrów w baku ;)
niby to wkurzające, ale z drugiej strony po to, żebyś nie wyjeżdżał nigdy baku do zera bo zawsze jakiś osad syf na dnie się znajdzie i można uszkodzić, zatrzeć pompę ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Lutego 2023, 08:09:11 »
Witam; Pacjent to toyota auris II 2013 2.0 d4d. Czy jest jakaś możliwa korekta komputera w spawie wyświetlania spalania ponieważ zawyża mi spalanie o 1.5 Litra
A jak to sprawdzałeś ?

Offline robert17

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: auris II
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Lutego 2023, 19:10:03 »
zatankowałem do pełna przejechałem 100 km i znowu zatankowałem do pełna

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lutego 2023, 19:15:12 »

niby to wkurzające, ale z drugiej strony po to, żebyś nie wyjeżdżał nigdy baku do zera bo zawsze jakiś osad syf na dnie się znajdzie i można uszkodzić, zatrzeć pompę ;)

Jak masz pełny zbiornik to niby skąd pompa bierze paliwo, z boku?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lutego 2023, 20:38:53 »

To zrób to samo tylko na kilku bakach.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Lutego 2023, 01:21:00 »
Czy jest jakaś możliwa korekta komputera w spawie wyświetlania spalania ponieważ zawyża mi spalanie o 1.5 Litra

Korekty wyświetlania nie ma, jest bezlitosna.  :-) Korekty dawek czy jakoś tak, może i kompem można zrobić. Ale ja mam pytanie takie, co pełny bak zerowałeś średnią ? Musisz wiedzieć jeszcze o jednym. Po zatankowaniu całego baku i wyzerowaniu średniej, razem z wykresami jak u mnie. Początkowo średnia zmienia się z byle powodu i o nawet kilka 1 po przecinku. Dalej z czasem, upływem km i odpływie paliwa, średnia się stabilizuje i nie podlega radykalnym, częstym zmianom. A więc mogło być tak, że jedne 100km robiłeś ze zmienionymi warunkami nieco i taka różnica. Możesz jeszcze jedno zobaczyć, po zatankowaniu i skasowaniu średniej, postój trochę na luzie i patrz jak się średnia zmienia. Dalej ruszaj i jedź ekonomicznie, sam zobaczysz jakie radykalne zmiany zajdą. Tylko w takiej fazie, można uzyskać dwie różne mocno średnie.  U siebie to widzę i aby pod koniec baku zmienić średnią o 0.1 to trzeba mieć jazdy.

Popieram testy kilku całych baków, sam tak kontroluję spalanie, to będzie średnia z kilku 100km a nie jednej setki. 

@carinus nie chodzi o dosłownie litry paliwa, tylko o cyfry średniej z kompa vs własne wyliczenia, tak myślę.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2023, 07:03:08 »
nie wyjeżdżał nigdy baku do zera bo zawsze jakiś osad syf na dnie się znajdzie i można uszkodzić, zatrzeć pompę
Po 11 latach ASO wyjęło bak z E12 do wymiany - zawsze tankowany do pełna i paliwo wypalone prawie do zera (60-100 km ba rezerwie za każdym razem) i nie było żadnego syfu. Bak w środku był jak nowy. Tankowanie w 99% na jednej stacji. Więc z tym syfem to mit.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2023, 07:06:09 »
zatankuj do pełna i wypal go w całości (na rezerwie 60-80 km zrób) i ponownie zalej i wypal jak poprzednio. Wtedy dostaniesz z komputera prawidłowe odczyty, które mogą się różnić od tego co wlejesz i przeiczysz samodzielnie o 0,2-0,3 litra
E18_Prestige_MultidriveS

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2023, 13:35:25 »
Po 11 latach ASO wyjęło bak z E12 do wymiany - zawsze tankowany do pełna i paliwo wypalone prawie do zera (60-100 km ba rezerwie za każdym razem) i nie było żadnego syfu. Bak w środku był jak nowy. Tankowanie w 99% na jednej stacji. Więc z tym syfem to mit.

Ja wyjąłem zbiornik paliwa z Cariny po 27 latach i był w środku jak nowy.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2023, 19:13:08 »
Nadal nie wiem skąd ludzie mają i powielają mity, że ssak pompy zaciąga syf ze zbiornika gdy jest resztka paliwa. Pompa cały czas zaciąga paliwo z dna, niezależnie ile tego paliwa mamy. No chyba że ktoś wrzuca coś co będzie pływać po powierzchni lustra paliwa, ale od tego jest siatka filtrująca żeby takie coś wyłapać.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2023, 21:00:43 »
Wszystko zależy co znaczy słowo "dno". NAWET gdy samochód zatrzyma się w z powodu braku paliwa to i tak w zbiorniku fizycznie będzie około 5 litrów.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2023, 21:12:45 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2023, 02:10:42 »
Paliwa kiedyś a teraz to nie to samo, a gadka o naszych gorszych niż na zachodzie EU jest już mitem. Co by się tam miało syfić i z czego, a dodatek co interwał też warto do baku zalać i przynajmniej co któryś zatankować do pełna. Pomijam jakieś stacje prywatne na uboczu, tankować na markowych, popularnych i tyle. Nie musi być też premium wcale. Ja się nie bawię w cykanie dla pozornych oszczędności, tankuje jeszcze pod korek, wylatuję często do 0 zasięgu jak stacje pod nosem i najwięcej zatankowałem 46L, czyli paliwa zostało 4L. O tankowaniu przypominam sobie co 2 lub dalej tygodnie. Po prostu średnia ze 100km jest mało miarodajna, o ile przez niestabilność myląca. Bo wystarczy różnica w stylu jazdy z eco na moc i różnica wyrośnie sama w mig. Autor zbada całe baki i zobaczymy, może foto.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2023, 10:55:45 »
ponieważ zawyża mi spalanie o 1.5 Litra
przyzwyczajaj się, mi czasem pokazuje 99,9 l/100km, jak mam ochotę sprawdzić ile wynosi spalanie to sobie zapisuję na motostat.
to nie jedyne "kwiatki", które funduje Toyota, jedni mówią na to "lipa" inni że to "samurajska filozofia" kompletnie niezrozumiała dla Europejczyka.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2023, 12:54:36 »
a gadka o naszych gorszych niż na zachodzie EU jest już mitem.
A często jeździłeś np. w Niemczech na ich benzynie? Bo jak tak i silnik pracuje zdecydowanie inaczej i zużycie paliwa jest niższe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl