Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Lutego 2023, 19:18:16 »
Ehh miałem napisać coś o polskim, niemieckim, niderladzkim, belgijskim i francuskim paliwie ale po ciul. Są różnice.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Lutego 2023, 19:48:33 »
podnoszące liczbę centanową

Ale wcale liczba cetanowa nie jest im wyższa tym lepsza:
Głównym wymaganiem na paliwo w przypadku silnika wysokoprężnego jest dobry zapłon po wtrysku do cylindra. Jednak dla prawidłowej pracy silnika wysokoprężnego istnieje tak zwane opóźnienie zapłonu. Opóźnienie zapłonu to czas, jaki upływa od wtryśnięcia paliwa do komory spalania do momentu samego zapłonu. Ten czas jest reprezentowany przez liczbę cetanową. Przydatność wg. długość opóźnienia zapłonu zależy od konstrukcji silnika (komory spalania) i wyposażenia wtryskowego. Silnik spalający paliwo o odpowiedniej liczbie cetanowej dobrze się uruchamia, ma odpowiednią moc, cichszą i płynniejszą pracę, mniejsze zużycie i lepszą emisję spalin. Zbyt niska liczba cetanowa oleju napędowego prowadzi do zbyt długiego opóźnienia zapłonu, a w momencie zapłonu rozpylone paliwo w komorze spalania już częściowo odparowuje. Spowoduje to natychmiastowy zapłon odparowanego paliwa (więcej paliwa niż potrzeba), powodując zbyt szybki wzrost ciśnienia w komorze spalania silnika. Prowadzi to do zbyt głośnej pracy silnika, pogorszenia jakości czyszczenia i niższych emisji. Wręcz przeciwnie, zbyt wysoka liczba cetanowa prowadzi do zbyt krótkiego opóźnienia zapłonu, co oznacza, że paliwo nie ma czasu na dobre rozpylenie i zaczyna palić się bardzo blisko wtryskiwacza. Prowadzi to do tego, że jego otwory są pokryte osadami węgla. Niewystarczająca atomizacja oznacza również słabe mieszanie z powietrzem, co skutkuje niepełnym spalaniem i tworzeniem się sadzy

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Lutego 2023, 20:00:56 »
Jak są zastrzeżenia do jakości paliwa to się pobiera próbkę
Tylko szkopuł jest w tym, że widocznie normy w Polsce nie muszą być tożsame z normami np. w Niemczech. Najlepiej sprawdzić to empirycznie tzn. zatankować ze 3 razy do pełnego baku w Niemczech, i zapewniam Cię, że różnica w pracy silnika nie ma nic wspólnego z efektem placebo.
Zawsze się cieszę jak muszę podróżować za naszą zachodnią granicą.
No to niech ktoś zacytuje te normy.  Trudno mówić w ogóle o czymś takim jak niemieckie paliwo, bo większość rynku to stacje koncernów z innych krajów: Aral - BP (UK) Esso - ExxonMobil (USA), Total (Francja), Shell (UK) i Jet - ConocoPhilips (USA).

I jeszcze teścik:
https://www.wyborkierowcow.pl/polskie-paliwo-kontra-niemieckie-test/
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 20:04:09 wysłana przez Zbig »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Lutego 2023, 20:04:48 »
Bo na temat jakości paliw na zachód od Odry wypowiadają się najczęściej osoby, które nigdy w życiu tam nie tankowały i żyją w świecie propagandy Obajtka i jego poprzedników , jaki to cud, miód i malina jest na stacjach w Polsce.
Gdy kupiłem swojego pierwszego diesla w osobówce, był to nasz salonowy IS 220 z już przytartym zaworem VCSC regulacji ciśnienia paliwa. Silnik po odpaleniu potrafił nagle zgasnąć i ciężko było to odpalić. Reanimacja była zrobiona dodatkiem oleju 2T w paliwie i oczywiście unikanie jeżeli się da naszych stacji. Od tego czasu minęło już 5 lat i zapomniałem ze był problem z zaworkiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Lutego 2023, 20:11:39 »
Trudno mówić w ogóle o czymś takim jak niemieckie paliwo,
To ja napiszę inaczej-paliwo sprzedawane w Niemczech, ale również Belgii, Holandii, Francji, GB
No to niech ktoś zacytuje te normy.
To Ty powinieneś je znać , podobnie jak te w Polsce skoro twierdzisz że paliwa są tej samej jakości. A teraz mi napisz ile tys. km. przejechałeś na paliwach zza Odry i na podstawie czego wyciągasz swoje wnioski, że są tej samej jakości.
I jeszcze teścik:
Tak, sprzed 6 lat, pod z góry ustaloną tezę. Samochody z polską rejestracją, czyli jeżdżące wcześniej na polskim paliwie. Zmianę czuje się jak napisałem, po co najmniej 3 pełnych tankowaniach , a nie jednorazowym zalaniu kilkoma litrami paliwa.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 20:28:19 wysłana przez pireus »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Lutego 2023, 20:33:49 »
Zmianę czuje się jak napisałem, po co najmniej 3 pełnych tankowaniach , a nie jednorazowym zalaniu kilkoma litrami paliwa.
I poproszę o naukowe wytłumaczenie tego zjawiska

pireus

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Lutego 2023, 20:39:09 »
O to już musisz zapytać specjalistów zajmujących się produkcją paliw. Ja opisuję swoje doświadczenia empiryczne. Naukowo to ja Ci mogę wytłumaczyć zagadnienia dotyczące kardiologii.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 20:42:04 wysłana przez pireus »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Lutego 2023, 20:51:02 »
Gdy kupiłem  IS 220  przytartym zaworem VCSC

SCV
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Lutego 2023, 21:02:21 »
Cytat: Zbig w Dzisiaj o 20:00:56

No to niech ktoś zacytuje te normy.

To Ty powinieneś je znać , podobnie jak te w Polsce skoro twierdzisz że paliwa są tej samej jakości.
To nie ja postawiłem tezę, że w Niemczech są inne normy, więc może bez taniej erystyki?

A teraz mi napisz ile tys. km. przejechałeś na paliwach zza Odry i na podstawie czego wyciągasz swoje wnioski, że są tej samej jakości.
Ostatni raz temat był omawiany przy okazji wprowadzania w firmie systemu monitorowania zużycia paliwa i parametrów jazdy, w 53 krajach o ile dobrze pamiętam.  Mogę więc stwierdzić że dysponuję informacjami od kierowników flot, z przebiegów liczonych w milionach kilometrów rocznie.  Przykro mi, ale Twoje wrażenia organoleptyczne wypadają przy tym blado. 

Problem jakości paliwa w odniesieniu do krajów Europy Zachodniej istniał dawniej, na pewno jeszcze w latach 90-tych XX wieku ale teraz to przeszłość.  Oczywiście zdarzają się pojedyncze oszustwa różnego rodzaju, ale to są jedynie odstępstwa od reguły.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 21:13:28 wysłana przez Zbig »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Lutego 2023, 21:09:58 »
I jeszcze teścik:
https://www.wyborkierowcow.pl/polskie-paliwo-kontra-niemieckie-test/

A ja w ten tekścik wierzę. Nie jeździłem na niemieckim paliwie, bo siedzę cały czas w Polsce, ale nigdy nie odczuwałem i nie odczuwam jakichś problemów z jakością paliwa. Od lat tankuję głównie na Orlenie, bo innych stacji nie ma koło mnie, a jak jadę w Polskę, to z przyzwyczajenia tankuję też na Orlenie i silniki chodzą mi normalnie, bez żadnych problemów. Miałem zamęt w mózgu po czytaniu wielu opinii, jakie to niemieckie paliwo jest super, a polskie to taki syf i fajnie, że Zbig rozwiał mi wątpliwości. Humor mi się poprawił ;-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Lutego 2023, 21:14:57 »
Zmianę czuje się jak napisałem, po co najmniej 3 pełnych tankowaniach , a nie jednorazowym zalaniu kilkoma litrami paliwa.
Najpierw trzeba by ustalić, z jakiej dziedziny to zjawisko? ;-)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Lutego 2023, 21:50:32 »
A ja sądzę że temat jest tak obszerny że raczej trudno będzie doszukać się wspólnego mianownika problemu Polski vs reszta świata.
Dużo moich znajomych chwali paliwa zagraniczne ale czy to jest miarodajne ? Sporo jeździłem za granicę ale jakoś nie zwracałem na to uwagi.
Mi natomiast przydarzyły się dwie max wpadki (PL) z jakością paliwa  (potwierdzone) na renomowanych stacjach  ale czy to jest wyznacznik tego co się dzieje w całej PL ?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 21:59:49 wysłana przez ledziu »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Lutego 2023, 08:15:50 »
Ostatni raz temat był omawiany przy okazji wprowadzania w firmie systemu monitorowania zużycia paliwa i parametrów jazdy, w 53 krajach o ile dobrze pamiętam.  Mogę więc stwierdzić że dysponuję informacjami od kierowników flot, z przebiegów liczonych w milionach kilometrów rocznie.  Przykro mi, ale Twoje wrażenia organoleptyczne wypadają przy tym blado. 
Tylko że ja nie piszę o zużyciu paliwa ,tylko o kulturze pracy silnika. Silnik pracuje ciszej, łatwiej wkręca się na wysokie obroty, lepiej przyspiesza. Tak więc takie monitorowanie  tego nie zmierzy. Drugą kwestia jest to jakie samochody są monitorowane. Bo jeżeli TIRY jadące do 90km/h , to jest to jakiś żart, a nie informacja.
Nie jeździłem na niemieckim paliwie
To pojeździj, to zrozumiesz na czym polega różnica. Za to w Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Albanii, samochód jedzie gorzej niż na polskim paliwie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 18 Lutego 2023, 08:28:21 »
Najpierw trzeba by ustalić, z jakiej dziedziny to zjawisko? ;-)
Z głęboko zakorzenionych kompleksów? Przekonania że wszystko w Polsce jest gorsze? Że wszyscy dookoła chcą nas oszukać? Światowy spisek przeciwko Polsce i Polakom?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Lutego 2023, 08:34:17 »
Z głęboko zakorzenionych kompleksów? Przekonania że wszystko w Polsce jest gorsze?
To już ostro pojechałeś, tak patriotycznie. :grin: Polska mistrzem Polski.
Pewnie do samochodu też lejesz tylko olej Orlenu. A opony Dębica albo Stomil  :grin:
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 08:39:45 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl