Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16900 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Lutego 2023, 08:37:52 »
głęboko zakorzenionych kompleksów? Przekonania że wszystko w Polsce jest gorsze? Że wszyscy dookoła chcą nas oszukać? Światowy spisek przeciwko Polsce i Polakom?
Nie chodzi o spisek tylko może bardziej o "inaczej".

Czyli w Pl może być inaczej  :-)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Lutego 2023, 08:44:04 »
głęboko zakorzenionych kompleksów? Przekonania że wszystko w Polsce jest gorsze? Że wszyscy dookoła chcą nas oszukać? Światowy spisek przeciwko Polsce i Polakom?

Nie sądzę, iż chodzi o „inaczej”. Chodzi o podejście (prezentowane także tutaj przez niektórych) -  na „zachodzie” benzyna jest lepsza bo ja tak to czuję, bo samochód lepiej jeździ. Nieważne, iż obiektywne dane świadczą o czymś innym. Mity i kompleksy.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 18 Lutego 2023, 08:58:07 »
Nieważne, iż obiektywne dane świadczą o czymś innym. Mity i kompleksy.
To zaprezentuj te obiektywne dane. Obiektywnie, lek generyczny, (najczęściej produkcji polskiej), powinien działać tak jak oryginał ( produkcji renomowanych firm farmaceutycznych), ale jak przechodzimy do szczegółów i  tego jak czuje się po nim pacjent, to okazuje się że czuje się  zdecydowanie gorzej, niż przy oryginale. Jakieś pomysły dlaczego tak jest? Mam mówić, że to mity i kompleksy? I co polskie to najlepsze ?
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:01:05 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #63 dnia: 18 Lutego 2023, 09:25:00 »
Nieważne, iż obiektywne dane świadczą o czymś innym. Mity i kompleksy.
To zaprezentuj te obiektywne dane. Obiektywnie, lek generyczny, (najczęściej produkcji polskiej), powinien działać tak jak oryginał ( produkcji renomowanych firm farmaceutycznych), ale jak przechodzimy do szczegółów i  tego jak czuje się po nim pacjent, to okazuje się że czuje się  zdecydowanie gorzej, niż przy oryginale. Jakieś pomysły dlaczego tak jest? Mam mówić, że to mity i kompleksy? I co polskie to najlepsze ?
Inni już je przedstawiali. Mi się już nie chce. Leki - kolejny przykład na bazie jednostkowych przykładów. W dodatku obarczonej dodatkową zmienną - reakcja na leki obarczona jest zmiennością osobniczą. I jak powinieneś wiedzieć ten sam lek podany na to samo schorzenie różnym osobnikom może mieć różne działanie. Niezależnie od miejsca produkcji i charakteru leku. Ponadto identyczna dawka substancji czynnej ale w połączeniu z innymi „wypełniaczami” także może mieć inną dynamikę interakcji. I na koniec kwestia pozamerytoryczna - skłonność człowieka do potwierdzania swojej racji: zazwyczaj całkowicie nieświadomie mamy skłonność do pomijania przesłanek nie popierających naszych przekonań przy jednoczesnym „naciąganiu” pod swoją tezę przesłanek z nim niespezecznych.
Czyli w tym wypadku: lek „oryginalny” nie zadziałał - bywa, trzeba szukać zamiennika. Generyk nie zadziałał - bo to generyczny szajs a nie prawdziwy lek.

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:27:18 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 18 Lutego 2023, 09:35:46 »
. Ponadto identyczna dawka substancji czynnej ale w połączeniu z innymi „wypełniaczami
Czy Ty wiesz co to jest generyk, pisząc takie bzdury?
Inni już je przedstawiali.
Nikt , nic nie przedstawiał.
I na koniec kwestia pozamerytoryczna - skłonność człowieka do potwierdzania swojej racji: zazwyczaj całkowicie nieświadomie mamy skłonność do pomijania przesłanek nie popierających naszych przekonań przy jednoczesnym „naciąganiu” pod swoją tezę przesłanek z nim niespezecznych.
Masz na myśli zdjęcia, które miały obrazować transport samochodów do Polski?
Nie napisałeś jakimi olejami zalewasz swoje samochody. Mam nadzieję, że tylko Lotosem lub Orlenem, jako Polak bez kompleksów.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:40:05 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Lutego 2023, 09:44:57 »
Tak, wiem.
Choćby Zbig przytaczał.
Zdjęcie? W sumie tak. Kiedyś przeczytałem opis o zniszczeniach w transporcie samochodów do salonów. Teraz je odnalazłem i nie drążyłem tematu.

Koniec tego offtopu.

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:47:25 wysłana przez topoll »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 18 Lutego 2023, 09:51:03 »
Choćby Zbig przytaczał.
Co przytaczał? Monitoring pojazdów, nie wiadomo jakich, odnośnie spalania? Lejesz polskie oleje, czy nie? Migasz się z konkretnymi odpowiedziami, tak jak atrakcyjną ceną zakupu samochodu, której nigdy nie podałeś.
Zdjęcie? W sumie tak. Kiedyś przeczytałem opis o zniszczeniach w transporcie samochodów do salonów. Teraz je odnalazłem i nie drążyłem tematu.
Raczej transportu złomu do Rosji, na jakiś łajbach, a nie statkach przeznaczonych do transportu samochodów. I też szedłeś w zaparte.

« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 09:53:41 wysłana przez pireus »

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #67 dnia: 18 Lutego 2023, 10:44:06 »
To jest jak z tymi sklepami z proszkami z Niemiec, niby według producenta inne są tylko dodatki zapachowe wynikające z preferencji odbiorcy polskiego, a jednak te sklepy są i ludzie kupują bo twierdzą, że lepiej piorą. Podobnie jest ze stacjami gdzie stosują pewnie tańsze dodatki. Przykład z życia, młoda dziewczyna po studiach woli pracować knajpie, bo psychicznie nie wyrabia w pracy w dużej mleczarni gdzie bada jakość mleka, oszustwami i natrętnymi wciskanie łapówek by przyjmowała mleko nie odpowiadające założeniom jakościowy.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

pireus

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 18 Lutego 2023, 11:48:55 »
To jest jak z tymi sklepami z proszkami z Niemiec
Tak jest z wieloma produktami, wystarczy pójść w czasie wakacji do marketu we Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii. Takiego g. jak u nas sprzedają tam na półkach nie znajdziesz. Kupisz tam kurczaka do upieczenia to z 1kg zostanie prawie tyle samo, a u nas wypłynie z niego jakaś ohydna, żółta posoka, a całość skurczy się jak guma w majtach. Wędliny u nich się zasuszają, u nas nabierają poślizgu i barwy w kolorze tęczy. Po polskim piwie głowa mnie boli, po tamtejszym, nigdy itd, itp. W zamierzchłych czasach były w Polsce jakieś normy i np. kiełbasa Podwawelska musiała mieć taki sam skład niezależnie od producenta, teraz często pozostała z niej tylko nazwa i nadzieja, że ta za wyższą cenę będzie zjadliwa. A sławetny papier toaletowy dodawany kiedyś do pasztetowej to mały pikuś w porównaniu z tym co teraz ładują. W Czachach i Szwecji okazało się że polskie jabłka mają tyle pestycydów ,że nie nadają się do konsumpcji. Polskie zboże czasami nie nadaje się nawet na paszę dla zwierząt i jedyne co można z nim zrobić to wykorzystać na opał.  I tak można pisać i pisać Ale o kompleksach zawsze można sobie bajdurzyć, w tej naszej bylejakości.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2023, 12:01:33 wysłana przez pireus »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Lutego 2023, 18:07:01 »
Nie można generalizować wszystkich przypadków, ale jak raz się człowiek sparzy, to ciężko podejrzewać że ponownie da się robić w bambuko. Mam po sąsiedzku mechanika i pamiętam jak ostrzegał mnie kiedyś przed tankowaniem paliwa z naszej okolicznej stacji orlenowskiej. Zauważył że miał kilka przypadków braku kultury pracy silnika diesla. Po przepaleniu pojemnika preparatu do czyszczenia układów wtryskowych wszystko wracało do normy, ale był dociekliwy i wyszło że wszyscy klienci tankowali głównie na naszej stacji. Żeby tego było mało, pracuje tam młody chłopak mający mały serwis motocykli. Stawał na uszach żeby klientowi dobrze wyregulować silnik. Ostatnia deska ratunku to było wylanie świeżej benzynki i wlanie czegoś z innej stacji. Od tej pory mówi że w takich przypadkach już nie ufa w zapewniania klientów że dopiero co tankowali dobre paliwo i wlewa swoje sprawdzone. Takie mamy czasy, ktoś przewali nasze kilkadziesiąt baniek i śmiejąc się w twarz mówi ,,co mi zrobicie?'' Walą nas w rogi na każdym kroku i co im zrobimy?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #70 dnia: 18 Lutego 2023, 19:18:26 »
Walą nas w rogi na każdym kroku i co im zrobimy?

Zostaniemy Prezydentem i Premierem i się odkujemy :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 19 Lutego 2023, 01:34:35 »
Cytat: Zbig w 17-02-2023, 21:02:21

Ostatni raz temat był omawiany przy okazji wprowadzania w firmie systemu monitorowania zużycia paliwa i parametrów jazdy, w 53 krajach o ile dobrze pamiętam.  Mogę więc stwierdzić że dysponuję informacjami od kierowników flot, z przebiegów liczonych w milionach kilometrów rocznie.  Przykro mi, ale Twoje wrażenia organoleptyczne wypadają przy tym blado. 

Tylko że ja nie piszę o zużyciu paliwa ,tylko o kulturze pracy silnika. Silnik pracuje ciszej, łatwiej wkręca się na wysokie obroty, lepiej przyspiesza. Tak więc takie monitorowanie  tego nie zmierzy. Drugą kwestia jest to jakie samochody są monitorowane. Bo jeżeli TIRY jadące do 90km/h , to jest to jakiś żart, a nie informacja.
Zjawiska o których piszesz, gdyby występowały, musiałyby się przełożyć na niższe zużycie paliwa, w szczególności gdy monitoring wymusza jazdę zgodnie z przepisami.  Nie ma żadnych tirów, są auta osobowe i dostawcze.

Takiego g. jak u nas sprzedają tam na półkach nie znajdziesz.
Taa, w szczególności pieczywo tam mają rewelacyjne.  Dmuchane buły bez smaku, chyba na silikonie...
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 01:39:58 wysłana przez Zbig »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Lutego 2023, 01:45:08 »
To jest jak z tymi sklepami z proszkami z Niemiec, niby według producenta inne są tylko dodatki zapachowe wynikające z preferencji odbiorcy polskiego, a jednak te sklepy są i ludzie kupują bo twierdzą, że lepiej piorą.
Tylko że to nie jest żadną tajemnicą i w necie znajdziesz pełno porównań i wypowiedzi ekspertów podpisanych z imienia i z nazwiska potwierdzających i wyjaśniających na czym te różnice polegają. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lutego 2023, 01:54:02 »
Cytat: ledziu w Wczoraj o 08:37:52

Cytat: topoll w Wczoraj o 08:28:21

Nie sądzę, iż chodzi o „inaczej”. Chodzi o podejście (prezentowane także tutaj przez niektórych) -  na „zachodzie” benzyna jest lepsza bo ja tak to czuję, bo samochód lepiej jeździ. Nieważne, iż obiektywne dane świadczą o czymś innym. Mity i kompleksy.

Po pierwsze, często mitem jest to, że na "zachodzie" musi być wyższa jakość.  Otóż wcale nie musi, wysokie koszty robocizny wywołują tam presję na zbijanie kosztów materiałowych, często właśnie kosztem jakości, w szczególności dotyczy to wszelkich produktów typu commodity.  Paliwa samochodowe to są produkty wysoce standaryzowane, wszelkie odstępstwa i różnice łatwo wykryć, temat jest nośny bo to jeden z bardziej powszechnych towarów, prasa by o tym trąbiła bez ustanku, tymczasem temat sprowadza się do powtarzanych uparcie urban legends i nic więcej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lutego 2023, 07:30:55 »
Zjawiska o których piszesz, gdyby występowały, musiałyby się przełożyć na niższe zużycie paliwa
Nieprawda, im wyższa wartość oktanowa tym niższa wartość energetyczna paliwa. Nie sądzę żebyś wiedział jakie dodatki są w paliwie w Polsce a jakie w innych krajach. Dlaczego paliwo np. w Chorwacji, Rumunii i Bułgarii jest w/g mnie gorsze niż w Polsce
Taa, w szczególności pieczywo tam mają rewelacyjne.  Dmuchane buły bez smaku, chyba na silikonie..
To już jest kwestia kuchni danego regionu  a nie  jakości. To, że coś ci nie smakuje , nie znaczy że jest złej jakości. Dlatego przykład od czapy.
Otóż wcale nie musi, wysokie koszty robocizny wywołują tam presję na zbijanie kosztów materiałowych, często właśnie kosztem jakości commodity
Kolejna bzdura. W takim razie ceny paliwa w Polsce, gdzie koszt robocizny jest o wiele niższy na każdym etapie, powinny być niższe.
w necie znajdziesz pełno porównań i wypowiedzi ekspertów podpisanych z imienia i z nazwiska potwierdzających i wyjaśniających na czym te różnice polegają.
Jakoś nie znalazłem, Ty chyba też nie, bo link do artykułu sprzed 6 lat mało przekonujący. A opinię na temat różnicy w jakości paliwa, potwierdza wiele osób, które dużo podróżują po tamtych krajach. Być może jeżdżąc np. między Tirami trudno to zauważyć, ale w samochodach z mocnymi silnikami różnica jest duża.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 07:46:04 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl