Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Lutego 2023, 09:12:46 »
 :shock:
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 09:43:53 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Lutego 2023, 09:33:46 »
Ja tam się nie znam, ale tankując nawet w te "słynne "wtorki"  95 V- Power i tankując np. u mnie w pewnej sieci też 95, słyszę różnicę. W pierwszym przypadku silnik pracuje aksamitnie i wyraźnie ciszej. O zużyciu czy mocy nie będę się wypowiadał, zbyt dużo zmiennych, ale te dodatki jednak "słychać".
Zgodzę się, że paliwo mamy może i dobre, ale uczciwość na różnych etapach dystrybucji już szwankuje, co pokazują kontrole (choć jest coraz lepiej).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Lutego 2023, 09:49:06 »
tankując nawet w te "słynne "wtorki"  95 V- Power i tankując np. u mnie w pewnej sieci też 95, słyszę różnicę. W pierwszym przypadku silnik pracuje aksamitnie i wyraźnie ciszej. O zużyciu czy mocy nie będę się wypowiadał, zbyt dużo zmiennych, ale te dodatki jednak "słychać".
Faktycznie się  nie znasz, masz kompleksy i jest to efekt placebo.  :grin:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Lutego 2023, 10:19:33 »
Coś jest lepsze coś jest gorsze. Za to mamy mechaników lepszych i w co trudno uwierzyć że może być gorzej ale lakierników i blacharzy też mamy lepszych  :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 10:22:11 wysłana przez ledziu »

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Lutego 2023, 10:20:13 »
Ja tam się nie znam, ale tankując nawet w te "słynne "wtorki"  95 V- Power i tankując np. u mnie w pewnej sieci też 95, słyszę różnicę. W pierwszym przypadku silnik pracuje aksamitnie i wyraźnie ciszej. O zużyciu czy mocy nie będę się wypowiadał, zbyt dużo zmiennych, ale te dodatki jednak "słychać".
Zgodzę się, że paliwo mamy może i dobre, ale uczciwość na różnych etapach dystrybucji już szwankuje, co pokazują kontrole (choć jest coraz lepiej).
Faktycznie się  nie znasz, masz kompleksy i jest to efekt placebo.  :grin:
skończmy tą dyskusję na temat wyższości paliw niemieckich nad polskimi
empirycznie mit obalony:
https://www.youtube.com/watch?v=f8nFcMSR3Eo
co do Shell V-Power 95 sam tankuję we wtorki bo wyższość tego paliwa wynika z dodatków czyszcząco/myjących pomagających osuwać osady powstałe w komorze spalania czy czyszczeniu kanału dolotowego i zaworu/dotyczy wtrysku pośredniego/
Za to dużo niższe i mocno zauważalne mniejsze spalanie występuje jak do baku wleje sobie za 60zł TEC 2000 Fuel System Cleaner
Z tym dodatkiem moje auto spala mniej o 0,2-0,3l/100km na tych samych trasach i porównywalnych warunkach.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Lutego 2023, 10:42:53 »
Ten film i link poprzednio wstawiony, to jest to samo
Co do dodatków, dokładnie tak i to robi różnicę, o czym wyraźnie napisałem.
Paliwo jest to samo (od Orlen) jak wszędzie w tej chwili, może poza znikomym procencie Lotosu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 10:47:17 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Lutego 2023, 11:36:15 »
empirycznie mit obalony:
https://www.youtube.com/watch?v=f8nFcMSR3Eo
Może dla Ciebie. Z komentarzy użytkowników, to nie wynika. A Ty ile tys. km zrobiłeś na paliwie w Niemczech? Czy wszystko przyjmujesz bezkrytycznie?
Za to mamy mechaników lepszych i w co trudno uwierzyć że może być gorzej ale lakierników i blacharzy też mamy lepszych  :-)
Też tak myślę, bo mają na czym zdobywać doświadczenie.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 11:40:27 wysłana przez pireus »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #82 dnia: 20 Lutego 2023, 02:20:46 »
vipower 100 jest podobno z Niemiec

Też tak słyszałem, jakieś specjalne traktowanie wyjątkowe. Nie wiem czy widzieliście takie badanka, gdzie te premiumy odbierają KM silnikowi. Ogólnie niby spalanie lepsze, ale zyski mocy równe ze zmianą atmosferyczną na +. Jak poniżej piszą, ważne ile silnik ma lat, nowszy odczuje się, stary odczuje się ale może i na -. Dlatego warto profilaktycznie i cyklicznie coś dolać do baku, by po latach bez niczego nie było klopsa i zastanawiania się, czy się nie zaszkodzi.

Zobaczcie co się zmieniło.

Art. 2015r
https://motofakty.pl/paliwa-premium-czy-warto-je-tankowac/ar/c4-16222219

Art. 2022r
https://motofakty.pl/paliwa-premium-czy-nadaja-sie-do-kazdego-auta-opinie-mechanikow/ar/c4-16117555

Ja popieram taki cytat, 3-4 x taniej, pewność dodania, środek polecany, szeroko stosowany i gitara. 

" Profesjonalna chemia do silników to alternatywa dla paliw premium i ich ceny

Do świadomości fachowców z warsztatów bardziej przemawiają profesjonalne dodatki do paliw. Mowa o chemii, którą dolewamy na przykład co pięć tysięcy kilometrów przebiegu do baku auta. Opracowana z myślą o silnikach benzynowych i wysokoprężnych, zdobyła sobie uznanie i według mechaników jest ciekawszą alternatywą dla paliw premium oferowanych w Polsce. Chodzi zwłaszcza o produkty inżynierii molekularnej z nano- i mikrotechnologią (m.in. grafenu), których efekty potwierdzane są w warunkach drogowych, w testach długodystansowych, na hamowniach i w sporcie wyczynowym. W ogólnym rozrachunku jest to też opcja przyjaźniejsza dla portfela, jeśli porównamy ich ceny do regularnego tankowania paliw uszlachetnionych."

@carinus nikt bogatemu nie zabroni tankować tam gdzie Ty za więcej. Ale ludzie do nas przylatują w około kraju na tankowania i nigdzie w TVN cisza. No i nie tankowali by ci z DE jakby na luzie 160-200 auto nie poleciało u nich. U kolegi to pytanie na ile to jest potwierdzone, wielu może powiedzieć nie idzie mi na trasie, czy to zaraz na coś dowód ? Może po zagranicznym nasze myć zaczęło. :shock:

Wasze dyskusje na temat kto gdzie są głębokie jak rów mariański, taka dyskusja do niczego nie prowadzi w temacie, a jedynie sprzeczek o preferencje i na końcu jak już się zaczyna politykę. Ja mogę powiedzieć tyle, za granicą nie tankuje, cały czas nasze zwykłe i nigdy smoka czy filtra w kryzysie nie miałem. U mnie Orlen drogo, Lotos taniej, a naj Avia, reszta łukiem omijana. Jeśli nie było problemu to kiego szukać, ktoś powie nie znasz. A ja na to, jak ci każę spróbować 5W30 zamiast zawsze 0W20 to co przetestujesz. I takie same będą różnice iście kosmetyczne = placebo. 

sprzedał pan corolle e12 diesla

Może nie wiecie, ale takie auta to jest alternatywa nie latania na pusto, dla tych co po auta latają zagranicę. Czyli kolo wylatuje lawetą, ale nie pustą i takie Toyoty szrotki zabiera. Tam zagranicą to opyla i zabiera nowe/sze auta. A te stare idą jak ciepłe bułeczki na czarny ląd, tam Toyoty poważają, umieją naprawiać i części kupa. Już widzę jak pod tamtymi nogami z ich paliwem auto wigoru dostaje.  :-) Sam lata temu widziałem w Hamburgu, jak takie auteczka do kontenera pakowali piętrowo widlakiem. :-)   

Od lat tankuję głównie na Orlenie

PISior zaraz napiszą.  :-)
U nas paliwa były w du.. jak się staraliśmy do UE, albo jak uwalnialiśmy się komunie. Od tego czasu wiele się zmieniło i jak to w UE, wszystko jednakie ma być, to jakie tu odstawanie jest możliwe. Wielu ma mit w głowie, wielu z mitu korzysta i tyle nie tylko w paliwach. Orlen jest w DE, Czechach, Słowacji, Węgrzech chyba, celowe różnice mało opłacalne, między rafineriami pewnie kosmetyczne i tyle. Ale jak ktoś ma coś jeszcze na myśli, no to tak Orlen be, jak władza się zmieni będzie już cacy ? Śmieszne to, ale wiara czyni cuda.

Walą nas w rogi na każdym kroku i co im zrobimy?

Zmieńcie władzę, zmieni się prezes i od raz będzie super wow, paliwo free. Bankowo doda eco multum do paliw i wiele paliwa szemranego przyjedzie bez kontroli jakiejś. Wtedy nawet na Mojej 100 będzie jak w Shell. Tylko oby już nie trzeba było na rowery się przesiadać.  :-P

W jakości paliwa jest też istotne czy ma zbiorniki jeszcze po CPN, czy nowe. Oraz jak kupujecie premium czy inne, jaka jest sprzedaż na stacji danej. Jak to za lasami to paliwo pod ziemią zimuje i co tu się dziwić. Ludzie piszą pytania, czy jak auto stoi w garażu to co z paliwem po czasie. Na stacji za lasami nie mają wyjścia, czekają na jelenia.  :grin:

No bo do czego to poprowadzi jak nie do czarnej dziury. Temat bez badań nie ma sensu. Artykuły bez badań mogą być stronnicze. A poleganie na oku, uchu i nodze to super merytoryka. Tutaj nasza merytoryka się ogranicza do potwierdzonych awarii, no i jak komuś 2L spadnie spalanie, reszta to tylko mojsze ja i kropka. Mi się nie chce, bo nie mam powodu. Ale jak ktoś pewny tego czy tamtego, to niech pozmienia paliwo parę baków i wsadzi endoskop w ot. po świecy. To już będzie lepsze poza ochy achy.  :roll:
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2023, 02:52:31 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 20 Lutego 2023, 08:42:38 »
Ja mogę powiedzieć tyle, za granicą nie tankuje, cały czas nasze zwykłe i nigdy smoka czy filtra w kryzysie nie miałem. U mnie Orlen drogo, Lotos taniej, a naj Avia, reszta łukiem omijana.
Czegoś tu nie rozumiem, przy olejach, badasz, mierzysz, doktoryzujesz się i zalecasz to innym, jako warunek wypowiadania się na ten temat, a sam tankujesz najtańsze możliwe paliwo i wypowiadasz się o czymś, czego nigdy nie używałeś.  :shock: To trochę tak, jakbyś po zjedzeniu kaszanki, wypowiadał się o smaku kawioru.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2023, 08:46:46 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 20 Lutego 2023, 08:49:39 »
Zmieńcie władzę, zmieni się prezes i od raz będzie super wow, paliwo free. Bankowo doda eco multum do paliw i wiele paliwa szemranego przyjedzie bez kontroli jakiejś. Wtedy nawet na Mojej 100 będzie jak w Shell. Tylko oby już nie trzeba było na rowery się przesiadać.� 
Za dużo przekazu TVP1 :-) na tą chwilę jak dalej będziemy żyć prawdą tej zacnej stacji jakże rzetelnej w przekazie to faktycznie grożą nam rowery ale nie przez "szemrane" paliwo :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 20 Lutego 2023, 09:51:58 »
...też mam wrażenie, że kolega odpłynął.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #86 dnia: 20 Lutego 2023, 20:45:06 »
@carinus nikt bogatemu nie zabroni tankować tam gdzie Ty za więcej. Ale ludzie do nas przylatują w około kraju na tankowania i nigdzie w TVN cisza. No i nie tankowali by ci z DE jakby na luzie 160-200 auto nie poleciało u nich. U kolegi to pytanie na ile to jest potwierdzone, wielu może powiedzieć nie idzie mi na trasie, czy to zaraz na coś dowód ? Może po zagranicznym nasze myć zaczęło.

To cię kolego zaskoczę że tankuję diesla w Belgii taniej niż na orlenie, bo takie bajki że mamy najtańsze paliwo to w TVPis słychać, ale o sile nabywczej obywatela już cisza. Dowcipny jesteś jak nasz prezes i wiesz wszystko najlepiej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Lutego 2023, 08:19:08 »
bo takie bajki że mamy najtańsze paliwo to w TVPis słychać,
Przecież takie osoby nawet polskiej granicy nie przekraczają, a swoją wiedzę czerpią z TVPis

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Lutego 2023, 15:50:16 »
@ledziu taki jest przekaz z drugiej strony przecież, wszystko ma być lepiej od ręki. Z której strony by nie patrzył, to rowery nam grożą, a nawet powrót do jaskiń. Najlepszy jest przykład, wszyscy elektryki, będzie eco, a za rogiem cały prąd z węgla, gazu. Bajecznie jak z DPF, w mieście nie smrodzi, a za miastem już tak. Globalnie jedni wrócą do jaskiń, a inni będą czadzić na potęgę, a powietrze mamy jedno. Najpierw cały prąd eco, potem możliwości sieci, a dopiero elektryki i dalej recykling tego w całości a nie znaki ???? jak to zlikwidować po czasie.

@carinus mowa była o cenach, nabywcze coś to inna skala, można jeszcze PKB brać pod uwagę i dalej budżet danego państwa. Czemu NATO nie wnika i tylko oczekuje 2% bez względu ile w danym kraju to warte. Każdy sobie wybierze coś do narracji, ale zwykłego kowalskiego obchodzi najbardziej widok na stacji, a nie ekonomia kwantowo/globalna. Każdy w swoim "domku" ma najlepiej. Wyrażam swój punkt widzenia w oparciu o własne doświadczenia, gdzie zawsze nasze paliwo mam w baku i zero problemu. Na ucho i oko to żadne dowody by zaraz sapać na dużą jakąś firmę. Ja tu tylko widzę stronnicze fakty, lub mocne preferencje. Nie ma takich różnic, bo normy są jednakie do spełnienia i żaden producent złota za darmo nie dołoży swoim kosztem/stratą. Jak z olejami, wybitny to na zam. i 1L z 1000pln, a nie ten "lepszy" bo 3 paczki dałem. 

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Lutego 2023, 16:07:53 »
Wyrażam swój punkt widzenia w oparciu o własne doświadczenia, gdzie zawsze nasze paliwo mam w baku i zero problemu.
A tankowałeś paliwo na zachodzie? , żeby mieć jakiś punkt odniesienia. Skąd wiesz , że tam nie jest lepsze? Tu nie chodzi o żadne problemy, tylko pracę i zachowanie się silnika na danym paliwie.
i żaden producent złota za darmo nie dołoży swoim kosztem/stratą
Orlen na pewno złota nie dokłada, tylko rżnie wszystkich na marżach ile wlezie bo jest monopolistą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl