Autor Wątek: srednie spalanie i wyswitetlacz wielofunkcyjny  (Przeczytany 20076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: srednie spalanie i wyswitetlacz wielofunkcyjny
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2023, 11:18:20 »
Dokładnie, można sobie włączyć. Po tygodniu i tak wyłączysz, bo w hybrydzie to nic nie mówiący pomiar.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwietnia 2023, 11:32:46 »
hybrydzie to nic nie mówiący pomiar

Jasne, że można się bez niego obyć, ale nie jest zbędny. Dobrze jest widzieć, jakie obroty ma silnik w danej chwili. Ja bym nie chciał z niego rezygnować. Lepiej, jak jest. Niepotrzebne te dywagacje - ja wolę, jak jest obrotomierz, ty nie i jest ok. ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwietnia 2023, 12:13:26 »
hybrydzie to nic nie mówiący pomiar

Jasne, że można się bez niego obyć, ale nie jest zbędny. Dobrze jest widzieć, jakie obroty ma silnik w danej chwili. Ja bym nie chciał z niego rezygnować. Lepiej, jak jest. Niepotrzebne te dywagacje - ja wolę, jak jest obrotomierz, ty nie i jest ok. ;)
A możesz wyjaśnić co da Ci wiedza jakie obroty ma w danym momencie silnik? Pytam się przez ciekawość, ponieważ nic mi nie przychodzi do głowy do czego obrotomierz byłby przydatny. Nie są to dywagacje, nie mam zamiaru o tym dyskutować, chcesz mieć - Twoje prawo tylko napisz po co? Może masz „słuszną rację” a ja o czymś nie pomyślałem i warto go włączyć?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwietnia 2023, 12:51:31 »
W mojej wersji rav4 mam obrotomierz w zestawie że skrzynią ds-CVT, chyba raczej z rozpędu niż potrzeby (liczniki są u mnie identyczne jak w wersji z manualną skrzynią)
Co widać dzięki temu:
- jeśli przyspieszam "płynnie" w zakresie do 3/4 wciśniętego pedału  gazu, obroty rosną do 4k rpm i od "dwójki" zmienia wirtualne biegi, obroty spadają do 3k rpm i tak aż do 130km/h gdzie włącza się "dziesiaty bieg" i już tylko rosną z przyspieszeniem do ok.6k rpm przy 190km/h.
- jeśli wcisnę do dechy (kick down) to skacze na maksynslne obroty i trzyma aż odpuszczę gaz  ( wtedy wystepuje "słynne" wycie)
- jeśli odpuszczę gaz i jadę po płaskim ze stabilną prędkością to obroty spadają do "śmiesznych" wartości (np.ok.100km/h = ok. 1200-1400 rpm)
Czy obrotomierz jest w moim przypadku potrzebny? Nie, ale jest ;) Przy mojej skrzyni nic nie wnosi, może poza świadomością, że przy stabilnej prędkości ma obroty które oszczędzają paliwo, ale to też na słuch każdy wyczuje.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 12:54:44 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:23:47 »
A możesz wyjaśnić co da Ci wiedza jakie obroty ma w danym momencie silnik? Może masz „słuszną rację” a ja o czymś nie pomyślałem i warto go włączyć?

Jeżeli miałbym wybierać między wskaźnikiem mocy a obrotomierzem, to oczywiście wybrałbym wskaźnik mocy bezwarunkowo. No, ale jeśli w mojej wersji Comfort mam na widoku jednocześnie i obrotomierz i wskaźnik mocy, to oczywiście lubię ten obrotomierz, bo jednak dostarcza ciut więcej informacji o napędzie, choćby to, że widzę, kiedy mam malutkie obroty oszczędzające paliwo. W twojej wersji, topoll, nie wiem, jak jest, ale jeżeli masz wybierać albo obrotomierz, albo wskaźnik mocy, to jasne, że obrotomierz jest bez sensu. Kiedyś jeździłem zwykłymi autami bez żadnego obrotomierza i wszystko było super. Wystarczyło wsłuchiwać się w dźwięk silnika. W Peugeocie 206 mam obrotomierz, ale bez problemu i bez żalu mógłbym się bez niego obejść. Tak, że nie upieram się, że obrotomierz jest niezbędny, no, ale jeżeli jest, to niech se siedzi ;) Potraktujmy sprawę bardziej luźno i dajmy już z tym spokój :-)

Czy obrotomierz jest w moim przypadku potrzebny? Nie, ale jest

Dokładnie tak, luzik :-)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 20:25:59 wysłana przez fynooh »

Offline topoll

• Toyot Spamer
srednie spalanie i wyswitetlacz wielofunkcyjny
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:27:26 »
OK. Chcesz mieć to masz. Tylko jakie „nieco więcej informacji o napędzie” masz na myśli? To mnie interesuje.
Ja mam hybrydę ale Pb+LPG w automacie ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 20:30:15 wysłana przez topoll »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:46:55 »
OK. Chcesz mieć to masz.

Nie chcę mieć, tylko mam, więc korzystam.

Tylko jakie „nieco więcej informacji o napędzie” masz na myśli? To mnie interesuje.

Napisałem wyżej jedno zdanie, jakie to m.in. informacje, topoll proszę, nie dręcz mnie, litości :-(

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:48:04 »
Ok. Koniec tematu.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Kwietnia 2023, 00:49:41 »
Obrotomierz jest - kwestia przeklinania
Wybiera się ustawienia->ustawienia miernika-> przytrzymać ok-> typ tarczy-> wybrać obrotomierz  i wyjść z menu ;)

Ja korzystam z obrotomierza i wskaźnika eko :)

U góry groby zielony pasek pokazuje do kreski jazdę w trybie eko potem biały pasek to odpowiednik power. Ana dole niebieski pasek do kreski(tej na gorze) sugeruje jak bardzo wciskać gaz i jak szybko aby było najbardziej eko.

Z tego co zauważyłem w trybie eko samochód bardzo żądło wchodzi powyżej 2,5k obrotów - a gdy się słucha ekonoanki poniżej 2k pracuje.

Generalnie najoszczędniejszy jest do 2k śmigając - a wyglada to tak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwietnia 2023, 15:19:48 »
Po dłuzszym okresie użytkowania (7000km) zauwazyłem ciekawą prawidłowość. Bardzo rzadko uzywam trybu Eco. Wypróbowałem tak naprawdę raz na dłuższej trasie drogami powiatowymi i faktycznie osiągnałem wynik bardzo przywoity 4,5L.
Jeżdząc po Wawie 100% używam Power. w ten weekend tzn cały piątek idzisiaj jeździłem na ECO po raz pierwszy dłuższe przebiegi. Na każdej z tras przejechanych w ECO powiedzmy tych nadajacych się do pomairów czyli od 5-25km spalanie wychodziło mi wyższe niż w trybie POwer. Oczywiście zawsze można powiedzieć że inne warunki, dzisaj leje, wczoraj słońce itd. Róznica tak plus minus 0,5 l. Zaraz ktoś napisze że w jedną stronę z wiatrem w drugą pod wiatr :) Ale tak powaznie zaczałem wsłuchiwac się w samochód i zauwazyłem, ze na warszawską jazdę, która zwyczjanie musi być bardziej dynami czna tryb ECO wymusza gwałtowniejsze operacje gazem, szczeólnie kiedy chce sie mocniej przypieszyć np zmieniajac pas. Tryb Power zapewnia po prostu bardziej płynną jazdę i daj duzo większe poczucie komfortu w dolnych granicach przyspieszenia i co ciekawe daje mniejsze zuzycie. Taka ciekawostka.
Jako pajacyk natomiast ostatni powrót ze Śląska kosztowałe 9,3 średniej :) Masaaakra.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwietnia 2023, 16:27:03 »
Zgadza się to auto lubi sobie wypić gdy jest poganiane na ekspresówce tudzież autostradzie - ja jednak w trasie preferuje tryb Eco - wtedy silnik pracuje na mniejszych obrotach i prawie go nie słychać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
wskazania zużycia paliwa
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Maja 2024, 12:15:45 »
Czy można ustawić kasowanie wskazań zużycia paliwa, żeby zerowało się po zatankowaniu, tak jak to jest w corolli

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Maja 2024, 17:50:31 »
Czy można ustawić kasowanie wskazań zużycia paliwa, żeby zerowało się po zatankowaniu, tak jak to jest w corolli
https://youtu.be/hSxlQ_mBNNE?si=NIs_3HXiYWDMpuhF
Chyba tylko to.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline taaatooo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC 2.0 FWD
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Maja 2024, 12:08:43 »
Bardzo dziekuję, ale oprócz informacji ogólnych ,że jestem niedouczony to dalej nie wiem jak zmienić wyświetlanie średniego spalania łącznego ( sumaryczne) na średnie  od uruchomienia  na lewej części wyświetlacza online, bez potrzeby zmiany w trakcie jazdy.

Automatyczne resetowanie średniego spalania jest dostępne na wyświetlaczu z tarczą pojedynczą po środku.
W sumie dość szybko przesiadłem się z podwójnej tarczy na tą pojedynczą, bo i tak najczęściej spoglądam na wskaźnik hybrydowy a prędkość samochodu na tej pojedynczej tarczy jest podana jako cyfra – więc komplet informacji jest.
W ustawieniach włączasz dodatkowy widżet (WIDŻET – ON) i wtedy aktywują Ci się dwa pola / paski na dole po lewej i po prawej stronie – to po lewej będzie ze średnim spalaniem od uruchomienia samochodu i będzie się resetowało automatycznie po każdym jego wyłączeniu.
W sumie fajna opcja bo na „głównych” wskaźnikach po lewej i prawej stronie mogę sobie ustawić inne potrzebne informacje.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2024, 12:10:38 wysłana przez taaatooo »

Offline wicia23

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Sedan
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Grudnia 2024, 08:26:57 »
Panowie, a można ustawić na zegarach tak, żeby był obrotomierz i dodatkowo wskaźnik hybrydowy z polami CHARGE/ECO/POWER ?
Bo z tego co wodzę jak przestawi się typ tarczy i wybierze obrotomierz zamiast wskaźnik hybrydowy to zmienia się to na wszystkich 3 ekranach zegarów. Super by było jak by można było zmienić np. na jednym z trzech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl