Autor Wątek: Czyszczenie kokpitu Rav4  (Przeczytany 4685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czyszczenie kokpitu Rav4
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lutego 2023, 11:31:56 »
Kuźwa, to szyby od środka też się myje?
A serio, normalnie pryskam pianę z atomizera i delikatna mikrofibra, potem papierowy ręcznik.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2023, 11:33:41 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lutego 2023, 11:52:31 »
Ja maiałem mega problem z umyciem szyby w Corolli żony. Była jakaś taka tłusta czy coś - nie wiem od czego ale nie umiałem tego niczym dedykowanym do szyb  wyczyścić. Wziałem w końcu zwykły aceton techniczny. Na recznik papierowy i czyścimy. Jest jak nowa i jakos specjalnie mocno nie walczyłem. Oczywiście trzeba byc ostrożnym żeby nie pojechać po plastikach bo nie wiadomo jak zareagują.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lutego 2023, 12:31:33 »
Ja maiałem mega problem z umyciem szyby w Corolli żony. Była jakaś taka tłusta czy coś - nie wiem od czego ale nie umiałem tego niczym dedykowanym do szyb  wyczyścić. Wziałem w końcu zwykły aceton techniczny. Na recznik papierowy i czyścimy. Jest jak nowa i jakos specjalnie mocno nie walczyłem. Oczywiście trzeba byc ostrożnym żeby nie pojechać po plastikach bo nie wiadomo jak zareagują.
Bardzo zły wybór, aceton rozpuszcza tworzywa sztuczne.
We wnętrzu auta, jedyny rozpuszczlanik, jaki można stosować, to IPA, w stężeniu 1:1 z wodą (koniecznie demineralizowaną, jeśli do syzb) będzie aż za nadto, szczególnie przydatne jak ktoś pali e-papierosy, do normalnych zabrudzeń wystarczy 1:4 (czyli 20% IPA, 80% wody).
Oczywiście taki roztwór nadaje się do mycia tłustych zabrudzeń w środku auta, nie do zmywnaia brudu drogowego na zewnątrz.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lutego 2023, 12:42:04 »
Dokładnie, miał kolega dużo szczęścia, do tego smród acetonu.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lutego 2023, 13:35:20 »
Ależ wyraźnie napisałem, że trzeba być ostrożnym. Zwilżyć ręcznik, zakręcić butelkę i bez pośpiechu myć szybę. Nie robiłem tego w RAV tylko w 16 letniej corolli więc potencjalne uszkkodzenia byłyby mniej bolesne ale nic sie nie stało. Aceton tak szybko odparowuje, że po paru minutach nie ma śladu po zapachu.

Ale zgadzam się z kolegami że to środek niebezpieczny - nie zachęcam do stosowania. Ja troche już bylem zdesperowany, nie wiem czym ta szyba była uwalona ale w nocy były takie refleksy, że nie dało się jechać, a dedykowane środki nic nie poprawiały. Co do IPA - mam, może i faktycznie to lepszy wybór.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lutego 2023, 19:46:40 »
@marekj zdolny jesteś, normalnie na to bym nie wpadł. Aceton do szyb  :grin:

nie wiem czym ta szyba była uwalona ale w nocy były takie refleksy, że nie dało się jechać,
Używam w samochodzie e-papierosa, więc temat mi znany, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Stosuję, jak wcześniej wspomniał @lol19pl, IPA. Jednakże, woda z octem też daje radę. Oczywiście w obu przypadkach, mam na myśli pierwsze przemycie szyby. Później stosuję płyn do szyb.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Lutego 2023, 19:57:45 »
Hmm... Ja też pykam e-papierosy, ale dotąd zawsze myłem szyby jedynie płynem do szyb. Faktycznie daje coś takie dokładniejsze umycie?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Lutego 2023, 20:17:30 »
Hmm... Ja też pykam e-papierosy, ale dotąd zawsze myłem szyby jedynie płynem do szyb. Faktycznie daje coś takie dokładniejsze umycie?
Zasadnicze pytanie, na jakie zabrudzenia.
IPA radzi sobie z tłustym brudem, jak np. Pozostałości po dymie z e papierosów, czy odciski palców.
Nie radzi sobie z brudem na zewnątrz (bo nie ma piany i nie ma co tego brudu unieść).
Woda z octem jest świetna na water spoty po twardej wodzie.

Ale skoro twój płyn sobie radzi, to po co zmienić?

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Lutego 2023, 20:53:18 »
Latem gdy można uchylić boczną szybę i prawie wszystko wywiewa, sam płyn do szyb wystarcza. Gorzej jesienią i zimą. Szczególnie gdy jeżdżę z żoną (też wapuje) i wszystkie okna zamknięte, bo jej zimno.  :grin: Gliceryna z liquidu gdzieś musi osiąść.

IPA radzi sobie z tłustym brudem, jak np. Pozostałości po dymie z e papierosów, czy odciski palców.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lutego 2023, 21:02:10 »
No właśnie wydaje mi się, że mam trochę zatłuszczone szybę... Piszecie tu o robieniu roztworów, a szybkie googlanie pokazuje jakieś spraye na bazie IPA - warto to kupić?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lutego 2023, 22:07:00 »
No właśnie wydaje mi się, że mam trochę zatłuszczone szybę... Piszecie tu o robieniu roztworów, a szybkie googlanie pokazuje jakieś spraye na bazie IPA - warto to kupić?
Nie warto, kupisz 1l IPA za 20zl, jakiś spryskiwacz litrowy za 5zl (i to już będzie jakiś lepszy) i 3 litrowy baniak wody demineralizowanej w jakimś Carrefourze czy innej Castoramie za 3zl i masz 4l roztworu 1:3 (250ml IPA, reszta wody, jak w 1l butelce), wyjdzie cie to mniej jak 30zl. W tych okolicach kupisz co najwyżej litr gotowego roztworu (np. Tenzi). A przy okazji masz pod ręką możliwość używania stężonego (np. Zmywanie niektórych klei, czy śladów po długopisie)
Są też jakieś płyny "detailingowe", ale niestety większość jest podobna lub gorsza od płynu z marketu, a fajny np. CarPro Clarify - 500ml to okolice 40zl.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lutego 2023, 23:17:00 »
Cenowo to się na pewno bardziej opłaca, ale na co mi 4l płynu do szyb? :D przecież ja bym to chyba miał do końca życia...:P

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Lutego 2023, 09:30:04 »
No to masz nisko kosztową inwestycję długoterminową, pod warunkiem szczelnej zakrętki ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl