Autor Wątek: wisząca rura wydechowa  (Przeczytany 20788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Karson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC PE
wisząca rura wydechowa
« dnia: 14 Lutego 2023, 22:25:48 »
Rura wydechowa wisi przerażająco nisko, skutecznie zmniejszając prześwit. Do tego wygląda obrzydliwie. Fakt, nie widzę tego jak siedzę w środku, ale znajomi co jechali za mną, pytali, czy coś się nie urwało?
W ASO oczywiście umywają ręce, ale jak do cholery można było taką niedoróbkę dopuścić do produkcji?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: wisząca rura wydechowa
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2023, 23:18:04 »
W wątku obok masz już ze 30 stron bicia piany na temat tej rury. Sugeruję poczytać i odpuścić. Każdy swoje żale już wylał.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2023, 05:36:15 »
To nie jedyny model, który ma wiszącą rurę, choć chyba najbardziej obwisającą. Analogicznie ma rav4 4 gen, highlander czy lexus rx300h. Teraz już nie ma co o tym pisać, dyskusja była głównie na etapie gdy nie można było zobaczyć auta na żywo by ewentualnie zrezygnować, tak to widziały gały co brały ;) pan Robert Mularczyk odniósł się na yt że tę uwagę przekazali Japończykowi, który przyleciał do PL między innymi w tej sprawie i być może zostanie to zmienione przy okazji liftingu. Toyota nie ustosunkowała się w żaden sposób do ewentualnej modyfikacji u obecnych użytkowników. No i to na tyle.

Offline Karson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC PE
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2023, 20:21:24 »
W wątku obok masz już ze 30 stron bicia piany na temat tej rury. Sugeruję poczytać i odpuścić. Każdy swoje żale już wylał.

ja nie wylałem i nie zamierzam robić tego w wątku ogólnym, bo takie jest Twoje zdanie.

To nie jedyny model, który ma wiszącą rurę, choć chyba najbardziej obwisającą. Analogicznie ma rav4 4 gen, highlander czy lexus rx300h. Teraz już nie ma co o tym pisać, dyskusja była głównie na etapie gdy nie można było zobaczyć auta na żywo by ewentualnie zrezygnować, tak to widziały gały co brały ;) pan Robert Mularczyk odniósł się na yt że tę uwagę przekazali Japończykowi, który przyleciał do PL między innymi w tej sprawie i być może zostanie to zmienione przy okazji liftingu. Toyota nie ustosunkowała się w żaden sposób do ewentualnej modyfikacji u obecnych użytkowników. No i to na tyle.
jak widać nawet toyota zaczyna robić coraz większe fuszerki, jeśli nie będzie to piętnowane publicznie, będzie moim zdaniem coraz gorzej.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2023, 21:25:37 »
Jako, że jesteś nowy to Ci wyjaśnię. Piętnowanie Toyoty na tym forum nie jest miłe widziane.
Masz akceptować i cieszyć się  z tego mogłeś w ogóle nabyć ten cud techniki. :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2023, 09:31:48 »
Masz akceptować i cieszyć się  z tego mogłeś w ogóle nabyć ten cud techniki. :)
Bo Toyoty są najlepsze na świecie. I o tym dogmacie nie należy zapominać na tym forum.  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2023, 10:44:00 »
Tyle bijecie pianę o tym, a wdzięczny bym był gdybyście wskazali kilka konkretów z postów userów, że tak jest. Bo z mojej strony ekranu, w 90% widzę tylko wasze posty o tym, serio. Głowa już boli od tych wycieczek, w sumie chyba wciąż do jednej osoby, pod płaszczykiem "tego forum".

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2023, 11:05:20 »

jak widać nawet toyota zaczyna robić coraz większe fuszerki, jeśli nie będzie to piętnowane publicznie, będzie moim zdaniem coraz gorzej.
Dokładnie tak jest tylko że trzeba jeszcze coś zdziałać w realu bo tu zostało już wszystko powiedziane.
Z drugiej strony jak toyota 20lat temu wpuszczając na rynek silniki zz kończąc erę toyoty jaką znaliśmy w eu też nie podejmowała specjalnych działań żeby uratować wtopę przy której odstająca rura jest mikro problemem.
bijecie pianę o tym, a wdzięczny bym był gdybyście wskazali kilka konkretów z postów userów, że tak jest. Bo z mojej strony ekranu, w 90% widzę tylko wasze posty o tym, serio
No właśnie dobra propozycja bo mam podobne wrażenie  :-)

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2023, 10:02:13 »
trzeba zrezygnować.
Ja zamówiłem CC w lipcu 2022 ale podczas dni otwartych we wrześniu jak zobaczyłem rurę wydechową to zrezygnowałem i zapisałem się na RAV4 RM2023.
Po prostu była to szybka decyzja, mam dojazd do działki polną drogą.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2023, 12:15:36 »
trzeba zrezygnować.
Ja zamówiłem CC w lipcu 2022 ale podczas dni otwartych we wrześniu jak zobaczyłem rurę wydechową to zrezygnowałem i zapisałem się na RAV4 RM2023.
Czyli co ?
Zapisałeś się do nowej kolejki z zachowaniem zaliczki ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2023, 14:20:49 »
trzeba zrezygnować.
Chyba trochę przesadzacie z tą rurą.
Gdy byłem w zeszłym roku na dniach elektryfikacji w Toyocie i oglądałem m.in. nową CC to zupełnie nie zwróciłem uwagi na rurę.
Przypuszczam, że jak ktoś już wie o tej rurze to zbytnio na to zwraca uwagę, a dla nieświadomych - nie ma tematu.

ps. Ale zgadzam się z kolegą - ja też jak w październiku 2020 zobaczyłem rurę (już nie pamiętam którą) to od razu zmówiłem RAV4 MY21. ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 14:23:19 wysłana przez Markid »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2023, 14:36:53 »
Nie no nie zaklinaj rzeczywistości. Ta rura to jakaś masakra. Stań za autem tak z 5m to zobaczysz…
Porażka, nawet naczelny mega fanboy p. Mularczyk to przyznał. :)
Do jak najszybszego przeprojektowania.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2023, 16:13:05 »
trzeba zrezygnować.
Czyli co ?
Zapisałeś się do nowej kolejki z zachowaniem zaliczki ?
Dokładnie tak, przynajmniej ja tak zrobiłem.

trzeba zrezygnować.
Chyba trochę przesadzacie z tą rurą.
Gdy byłem w zeszłym roku na dniach elektryfikacji w Toyocie i oglądałem m.in. nową CC to zupełnie nie zwróciłem uwagi na rurę.
Przypuszczam, że jak ktoś już wie o tej rurze to zbytnio na to zwraca uwagę, a dla nieświadomych - nie ma tematu.

ps. Ale zgadzam się z kolegą - ja też jak w październiku 2020 zobaczyłem rurę (już nie pamiętam którą) to od razu zmówiłem RAV4 MY21. ;)
Jak się jest przy aucie to nie widać, ale jak się za nim jedzie to już wygląda to nieco gorzej. Gdyby to nie było na środku to i mniejsza szansa, że się zahaczy i pewnie by tego aż tak nie było widać. Ja widząc to odczuwam niepokój i chciałem sobie go oszczędzić. Jak coś jest blisko podwozia to ma się odczucie, że jest to lepiej przymocowane niż jak obwisa kilka centymetrów w dół i stanowi prześwit.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 16:15:10 wysłana przez kenny »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2023, 18:58:36 »
Faktycznie, estetycznie to nie wygląda i mam nadzieję, że w mojej zamówionej Corolli (tej nie Cross) tak nie będzie... :embarassed:
Zastanawiające jest tylko to, dlaczego i po co to zrobili, czy może musi być zachowana większa odległość nagrzanej rury wydechowej od umieszczonej nad nią baterii elektrycznej? Dla mnie niepojęte...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2023, 22:14:20 »
Nie zrobili tego celowo… szybkość wdrożenia do produkcji ich zgubiła… ktoś „narysował” przebieg wydechu, a ktoś zapomniał skorygować.
Kolega pracuje w Aptiv (kiedyś Delphi), jak czasem opowiada jakie są jaja przy wdrażaniu do produkcji, to włosy na głowie dęba stają :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl