Autor Wątek: Odbiór CC.  (Przeczytany 2173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PaweBaszkowski

• Toyot Leżący
  • *
Odbiór CC.
« dnia: 16 Lutego 2023, 09:31:47 »
Witam wszystkich na tym forum.
„Dzień dobry!”

Mam zaplanowany odbiór CC na pn. Na co zwrócić uwagę? Gdzie dokładniej zajrzeć? O co zapytać? Co koniecznie sprawdzić? Jakie mam opcje jeśli coś okaże się nie w porządku?

To pierwsze moje auto z salonu.

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
Odp: Odbiór CC.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2023, 16:43:33 »
No właśnie bardzo intrygujący i na czasie - przynajmniej dla mnie - temat.
Otóż w ubiegłym tygodniu miałem odebrać swoją CC po ok. 3 m-cach oczekiwania. No i niestety nie odebrałem  :-(, bo jak się na miejscu w salonie okazało, auto ma defekt w postaci małego odprysku lakieru na drzwiach bagażnika  <zalamka> :czerwona: - który jakoby powstał w trakcie mycia auta :|.
A wobec tego, że to była sobota - to decydentów w salonie brak i auta nie odebrałem, czekając na dalsze decyzje w poniedziałek.
W poniedziałek uzyskałam informację (niby propozycję), że klapa będzie miała odnowioną powłokę lakierniczą  <zalamka>, a do tego otrzymam propozycję zadośćuczynienia / rekompensaty (nie wiem jeszcze jakiej)  :shock:.
Wydaje mi się, że wobec utraty wartości handlowej auta - ponieważ pomimo dokumentacji wydanej przez dilera, dotyczącej charakteru uszkodzenia i zakresu naprawy, a nawet przedłużenia gwarancji, auto będzie traktowane przez potencjalnych kupujących jako powypadkowe - należy mi się sowita rekompensata.
Moje pytanie wobec tego, czy ktoś z Was miał już taką nieprzyjemną nomen omen sytuację, albo zna taki przypadek i jak ewentualnie sprawa się zakończyła, czy diler stanął na wysokości zadania czy trzeba było się z nim sądzić  :czerwona: :-(
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2023, 20:50:33 »
Ty o tej sowitej rekompensacie piszesz poważnie, czy się nabijasz?
Jak Ci potencjalny przyszły klient, na podstawie lakierowanego elementu stwierdzi, że auto po wypadku to popukaj się w czoło. Ja jak trafię na takich gamoni, zamykam auto i idę do domu. W myśl zasady - z debilami się nie dyskutuje.
Ciekawi mnie z czym pójdziesz do sądu :).
Najlepiej zrobisz jak nie odbierzesz.

Online vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2023, 22:04:18 »
Ta, każdy Janusz na giełdzie z miernikiem lakieru będzie wyrokował historię wypadków. A potem i tak nie kupi, bo kolor żonie nie podchodzi.

Po kilku latach normalnej eksploatacji będziesz miał takich odprysków kilka. Oferują ci przelakierowanie i jeszcze rekompensatę, czego oczekujesz więcej? Ciesz się, że uczciwie o tym poinformowali, grube uszkodzenia w transporcie się zdarzają i nikt klientowi o nich nie opowiada.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2023, 22:07:09 wysłana przez vvk »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2023, 11:33:41 »
Niestety mamy taki czas że popyt przwyższa podaż co stawia kupca w nieciekawym położeniu.

Napisz proszę o jakiej rekompensacie jest mowa ?
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2023, 13:57:35 »
Cześć samochodów CC podlega pod aktualizacje oprogramowania kamery Safety Sense przedniej szyby. Dopilnuj sobie przy odbiorze czy masz to wykonane.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2023, 15:54:24 »
czy ktoś z Was miał już taką nieprzyjemną nomen omen sytuację, albo zna taki przypadek
Takie sytuacje zdarzają się raczej rzadko, ponieważ w normalnych okolicznościach taka wada powinna być wyłapana i zamalowana, zanim klient przyjdzie odebrać auto.
Nie ma siły, żeby w tak złożonym łańcuchu logistycznym nic się nigdy nie przytrafiło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl