Autor Wątek: dziwne ścieranie się klocka/tarczy  (Przeczytany 11361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: dziwne ścieranie się klocka/tarczy
« Odpowiedź #60 dnia: 21 Lutego 2023, 16:19:18 »
dajcie spokój, auto nie jest żadnym wyznacznikiem. świat dawno stanął na głowie: zamożnych nie stać na leasing, pozostałych jednak tak. dla każdego jest coś dobrego, mamy swoje priorytety. trzeba się cieszyć ze wciąż są marki które oferują coś co działa, oraz mówią jak jest naprawdę. polecam odcinek toyoty na temat baterii w elektrykach. bardzo dobry materiał, proszę obejrzeć. na YouTube rzecz jasna..
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2023, 16:22:46 wysłana przez compucar »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Lutego 2023, 15:45:45 »
Właśnie mi wymieniają cały komplet na przednią oś.
Bez dyskusji. Ten pomysł pierwotny szlifowania był tak zły że nawet nie robili dziś oględzin. Wystarczyła moja pierwsza wizyta i wspólne oględziny i przyznanie mi racji że coś jest nie tak.

Dziękuję wszystkim za dyskusje, bardzo dziękuję Bartkowi który rozwiał wątpliwości, dodał mocy i faktycznie trafił w dziesiątkę z tym co napisał. :)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Grudnia 2023, 12:39:03 »
Witajcie. Powrócę do mojego tematu. Tarcza po czasie na środkowym jej zakresie dotarła się. Obyło się bez wymiany. Mam obecnie inny problem który chyba dotyka wielu zwłaszcza o tej porze roku. Byłem na wyjeździe i mam wrażenie że przez dużą wilgotność dużo opadów i to że samochód stał pod chmurką dwa dni na tarczach pojawiły się na ich marginalnych zakresach pierścienie z korozji. Mam wrażenie że nie jest to sam nalot ale coś grubszego. Hamowałem kilka razy awaryjnie ale póki co to nie pomogło. Zastanawiam się teraz czy powinienem jeszcze kilka razy tak mocno pohamować czy tarcze i klocki są już do wymiany. Zastanawia mnie to też czy po prostu się tym nie przejmować i dalej jeździć czy może zastosować jakiś środek tak zwany odrdzewiacz do tarcz hamulcowych. Jeżeli tak a może ktoś takowy stosował to powiedzcie czy należy zdjąć koło i to po prostu wyczyścić czy wystarczy popsikać na taką tarczę z założonym kołem i to jakoś samo zadziała, co radzicie?
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2023, 12:43:43 wysłana przez Axel99 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Grudnia 2023, 12:56:29 »
To w końcu wymienione masz te tarcze czy nie? W lutym pisałeś, że właśnie wymieniają a dziś piszesz, że obeszło się bez wymiany?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Grudnia 2023, 13:33:13 »
To w końcu wymienione masz te tarcze czy nie? W lutym pisałeś, że właśnie wymieniają a dziś piszesz, że obeszło się bez wymiany?
Jak pisałem wtedy tę wiadomość to byłem w serwisie. Kierownik powiedział że mogą mi wymienić. Wjechali autem na serwis i zaproponowali aby jeszcze to trochę poobserwować ale w razie czego czeka na mnie komplet tarcz i klocków na przód. Po kilku tygodniach wszystko się dotarło na lustro. Temat zamknąłem. To o czym dziś pisze nie łączę tego z tamtym przypadkiem ponieważ aktualnie dotyczy to każdej tarczy w mniejszym lub większym stopniu. Także nie wymieniono mi.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Grudnia 2023, 14:06:38 »
Jednak to, że problem sam się rozwiązał bez wymiany tarcz jest bardzo istotną informacją, której zabrakło.
Co do rdzy to nie wpadaj w panikę.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Grudnia 2023, 15:49:44 »
Przepraszam. Dziwnie to zabrzmiało. Szukając tego wątku i odpisując sam byłem zdziwiony czemu napisalem że "właśnie mi wymieniają". Zanim auto zabrali na serwis ja w gorącej wodzie kąpany cyk na forum dałem znać jak skończyła się akcja.

Co ścierania się tarcz to ja całkowicie rozumiem że w hybrydach tarcze słabo się zużywają ale nie rozumiem z drugiej strony tych historii. W instrukcji nie ma ani słowa o jakimś szczególnym traktowaniu tarcz i dbania o nie. Autem jeżdżę prawie codziennie, ruch miejski , czasem przecież przyhamuje mocniej bo to światło czerwone itd. Popadało, auto postalo na zewnątrz a tu na każdej tarczy wianki z rdzy które stawiam że same się już nie zetrą.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Grudnia 2023, 16:18:18 »
U mnie w Auris jak auto postoi ze dwa  dni na deszczu to też pojawia się rdza a pierwsze hamowania wydają odgłos jakby już klocków nie było. Po krótkiej jeździe i kilku hamowaniach odgłosy szorowania ustają. Nie przyglądam się z bliska tarczom, może w któregoś dnia to zrobię jak nie zapomnę :)

Ps. Hybrydą nie da się hamować wyłącznie "prądem" w końcowej fazie aby zatrzymać auto zawsze zaciskają się klocki.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Stycznia 2024, 23:34:06 »
Jak podróżowałem to można też jadąc wrzucić skrzynie na N i wtedy zahamować aby oczyścić tarcze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl