Autor Wątek: Procedura ładowania aku 12V  (Przeczytany 3611 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Procedura ładowania aku 12V
« dnia: 20 Lutego 2023, 10:04:13 »
Dzień dobry.
Może ktoś z szanownych grupowiczów pamięta procedurę ładowania aku 12 v? Gdzieś na grupie był to napisane, że po naciśnięciu przycisku Start naciskamy hamulec i ........... dalej nie pamiętam:) a aku po tym jest naładowany na max.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
Obi

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Procedura ładowania aku 12V
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2023, 09:53:53 »
Z tego co wiem to nie ma żadnej procedury ładowania aku, uruchamiasz auto, alternator daje powiedzmy 14,4V i tyle. Akumulator się ładuje, nic więcej nie zrobisz oprócz ewentualnie wyłączenia odbiorników energii w stylu grzanej szyby czy nawiewu aby odciążyć alternator.
Procedurę której podałeś początek przypomina ładowanie akumulatora trakcyjnego w hybrydach...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2023, 15:07:23 »
Z tego co wiem to nie ma żadnej procedury ładowania aku, uruchamiasz auto, alternator daje powiedzmy 14,4V i tyle. Akumulator się ładuje, nic więcej nie zrobisz oprócz ewentualnie wyłączenia odbiorników energii w stylu grzanej szyby czy nawiewu aby odciążyć alternator.
Procedurę której podałeś początek przypomina ładowanie akumulatora trakcyjnego w hybrydach...
A masz może linka d tej procedury?
Mi się jakoś kojarzy z tym małym aku, ale sie nie upieram.
Pozdrawiam
Obi

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2023, 15:18:24 »
12V ładujesz, jeśli hybryda jest w stanie "ready". Nic tu się więcej nie da wymyślić (poza podłączeniem zasilania z zewnątrz).
Natomiast trakcyjny można "na siłę" doładować trzymając jednocześnie gaz i hamulec. Ale jeśli nie masz ku temu konkretnych technicznych powodów, to nie warto.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Procedura ładowania aku 12V
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2023, 15:35:49 »
Jeżeli chodzi o doładowanie baterii trakcyjnej to uruchamiasz auto, wrzucasz D i jednocześnie trzymając hamulec dodajesz gazu. W tym momencie wg. wskaźnika bateria się ładuje. Próbowałem kiedyś z ciekawości, długo trwało zanim doładowało jedną kreskę. Szkoda paliwa ogólnie na takie ładowanie, zbędna procedura Odnośnie akumulatora to w instrukcji jest napisane, że wystarczy odpalić samochód ‚ready’ i w pozycji P mieć odpalony samochód 30 min o ile się nie mylę. Ewentualnie podłączyć prostownik i doładować.

Ps. Nie doczytałem, że to post odnośnie Yaris. Mam Corollę w hybrydzie i myśle, że tak samo powinno zadziałać w Yarisie
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2023, 15:37:59 wysłana przez vipmleko »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2023, 07:48:26 »
12V ładujesz, jeśli hybryda jest w stanie "ready". Nic tu się więcej nie da wymyślić (poza podłączeniem zasilania z zewnątrz).
Natomiast trakcyjny można "na siłę" doładować trzymając jednocześnie gaz i hamulec. Ale jeśli nie masz ku temu konkretnych technicznych powodów, to nie warto.
Jeżeli chodzi o doładowanie baterii trakcyjnej to uruchamiasz auto, wrzucasz D i jednocześnie trzymając hamulec dodajesz gazu. W tym momencie wg. wskaźnika bateria się ładuje. Próbowałem kiedyś z ciekawości, długo trwało zanim doładowało jedną kreskę. Szkoda paliwa ogólnie na takie ładowanie, zbędna procedura Odnośnie akumulatora to w instrukcji jest napisane, że wystarczy odpalić samochód ‚ready’ i w pozycji P mieć odpalony samochód 30 min o ile się nie mylę. Ewentualnie podłączyć prostownik i doładować.

Ps. Nie doczytałem, że to post odnośnie Yaris. Mam Corollę w hybrydzie i myśle, że tak samo powinno zadziałać w Yarisie

Jak kiedyś mierzyłem HybridAssistantem to trzymanie hamulca i gazu ciśnie w baterię chyba kilkanaście kW ale przez... dwie sekundy albo nawet jedną? Później spada do minimum więc trzeba ten gaz wciskać i puszczać na przemian aby on znowu ładował, cała akcja trwa wtedy góra minutę i akumulator naładowany jest pod korek absolutny (bodajże 77%) zyskując też przy tym sporo temperatury i generalnie tak, kosztuje to kupę paliwa i sensu nie ma. Nawet wyładowany akumulator do chyba 46% spokojnie 3 tygodnie w garażu postoi, z podobnym stanie odpali i po prostu będzie działać jakby nigdy nic.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2023, 13:12:26 »
Panowie dziękuję za wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl