Autor Wątek: Głośność RAV4 w porównaniu do Corolli 1.8 hybryda  (Przeczytany 8920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Głośność RAV4 w porównaniu do Corolli 1.8 hybryda
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2023, 10:38:24 »
Dziś zostałem przewieziony Corollą 1.8 hybrid z 2021/2022 mojego kolegi. Jechałem jako pasażer. I bardzo się zdziwiłem, bo chyba na Corolla jest cichsza od mojej RAV4 AWDi hybrid z 2022r. Jechaliśmy po dużym mieście. Chodzi mi o dźwięk silnika . W Corolli jakby włączał się ciszej i pracował ciszej i nie "wył". Kolega jechał bardzo "hybrydowo" , czyli bardzo delikatnie operował gazem, odpuszcał gaz itp. Czy macie jakieś porównania co do głośności RAV4 w stosunku do innych hybryd?
Miałem porównanie na czas naprawy jako zastępcze auto i szczerze nie wziąłbym Corolli ponieważ z trybu EV na tryb silnika strasznie dużo czuć drgań (jakość materiałów i stąd niższa cena) to miał zaledwie 4000km prawie nówka i gdyż oddałem przy okazji spytałem czy ten typ tak ma? mówią to norma. Zaletą Corolli to niskie zużycie paliwa to wiadomo aerodynamika, ale minusem mało praktyczny dla rodzin.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2023, 15:31:54 »
Kumpel ma Corollę i robił wygłuszenie. Tak jak z auta jest zadowolony to temat hałasu był dla niego nie do przejścia. Moje wrażenie z jazdy corollą jako pasażer jest z kolei takie że nie było odczuwalnie głośniej niż w Rav natomiast wycie silnika pojawia się zdecydowanie częściej.

takie amatorskie wygłuszanie kompletnie nie ma sensu, hałas który jest męczący nie pochodzi z otoczenia. najczęściej jest efektem zlej aerodynamiki lub specyfiki zawieszenia, tego nie da się zmienić przyklejając gowniane wyklejki tu czy tam. to tak jak z przyklejaniem bezbarwnej folii na blachy nadwozia, lampy i ekrany multimediów - zbedny wydatek..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2023, 15:41:41 »
to tak jak z przyklejaniem bezbarwnej folii na blachy nadwozia, lampy i ekrany multimediów - zbedny wydatek..
Dodaj do tego jeszcze konserwację podwozia, pokrowce na siedzenia i kolejny właściciel jest zachwycony jak ktoś zadbał o jego przyszły samochód  :grin:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2023, 15:45:08 »
takie amatorskie wygłuszanie kompletnie nie ma sensu, hałas który jest męczący nie pochodzi z otoczenia. najczęściej jest efektem zlej aerodynamiki lub specyfiki zawieszenia, tego nie da się zmienić przyklejając gowniane wyklejki tu czy tam.
Tak, z tym, że nie.
Przecież te dźwięki (a dźwięk to wibracje) przedostają się przez blachę i szyby do wnętrza auta, szyb amatorsko nie wyciszysz, ale przez oklejenie blachy zmniejszysz rezonowanie blachy i wtedy będzie ciszej.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2023, 16:03:20 »
każdy w coś tam wierzy..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2023, 16:11:19 »
każdy w coś tam wierzy..
Ja w prawa fizyki, więc możemy się nie dogadać.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2023, 16:19:30 »
Jeśli po wygłuszeniu poziom hałasu spada o np. 3 dB to jest to konkret, nie kwestia wiary.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2023, 16:33:08 »
warto przekonać się o tym osobiście, tak jak tej teorii ze pieniądze szczescia nie dają..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2023, 17:18:55 »
Zobacz ns wyniki @Bartka

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2023, 17:36:46 »
przeciez nie ma tam pomiaru poziomu hałasu w funkcji częstotliwości. przyklejając cokolwiek na blachę drzwi, faktycznie zmieniacie ich częstotliwość rezonansowa. chłopaki przyklejają maty gdzie się da i nikt tego nie oblicza, jednak domyślam się ze ona maleje. tylko co z tego, skoro najbardziej dokuczliwy jest hałas od niedoskonałości aerodynamicznej nadwozia oraz nieskomplikowanego zawieszenia, zwłaszcza na szorstkiej nawierzchni. to co robią, może poprawić akustyke wnętrza na postoju; jeśli o to chodzi to w porządku.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 17:39:39 wysłana przez compucar »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lutego 2023, 17:45:36 »
Pomiar hałasu  przy różnych prędkościach nie przemawia do Ciebie?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lutego 2023, 17:53:04 »
przeciez nie ma tam pomiaru poziomu hałasu w funkcji częstotliwości. przyklejając cokolwiek na blachę drzwi, faktycznie zmieniacie ich częstotliwość rezonansowa. chłopaki przyklejają maty gdzie się da i nikt tego nie oblicza, jednak domyślam się ze ona maleje. tylko co z tego, skoro najbardziej dokuczliwy jest hałas od niedoskonałości aerodynamicznej nadwozia oraz nieskomplikowanego zawieszenia, zwłaszcza na szorstkiej nawierzchni. to co robią, może poprawić akustyke wnętrza na postoju; jeśli o to chodzi to w porządku.

co za głupota twierdzenie, że nic to nie daje. Każdy materiał pochłaniający falę pomaga. Do tego pytanie po co producenci, dają własne wygłuszenia? Dlaczego w wyższych klasach aut jest tego jeszcze więcej? Dlaczego średnie wartości pomiarowe w dB są niższe po zastosowaniu wygłuszenia? Przeczysz zupełnie fizyce i idziesz w kierunku wiary.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lutego 2023, 18:24:11 »
ależ daje: zaburza równowagę akustyczna określoną przez projektanta. oraz masę zwiększa, w hybrydzie masa jest istotna..
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2023, 18:25:46 wysłana przez compucar »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lutego 2023, 18:30:23 »
jakby tu rzec: toyota jest znana z niezawodności, mercedes z komfortu jazdy, bmw z dobrego prowadzenia, mazda z harmonijnych nadwozi. jednak nikt nie ma wszystkiego w jednym..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lutego 2023, 18:47:07 »
ależ daje: zaburza równowagę akustyczna określoną przez projektanta. oraz masę zwiększa, w hybrydzie masa jest istotna..
:shock:
Nawet nie wiem jak to skomentować.
Nie znam się, a się wypowiem.
Pokrótce ci to przedstawię, bo nie każdy miał styczność z projektami technicznymi w korpo.
Nad projektantem siedział księgowy/project manager i nawijał makaron, jak to budżet jest okrojony, po co to wyciszenie, toyota to nie lexus, a w ogóle to już miało być na wczoraj. Potem powstał prototyp, gdzieś było za głośno to dokleił łatę wygluszenia i tak zostało. Właśnie tak wyglądała ta twoja "równowaga akustyczna". Równowaga to ma być pomiędzy kosztem produkcji a marżą.
Takie rzeczy to są w roll royce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl