Autor Wątek: Jak pracują Wasze pióra wycieraczek?  (Przeczytany 6013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Jak pracują Wasze pióra wycieraczek?
« dnia: 25 Lutego 2023, 13:55:37 »
Dopiero kilka razy miałem okazję jechać autem w deszczu i korzystać z ciągłej pracy wycieraczek szyby.
Słyszałem o jakiś problemach ze smugami. U mnie raczej tego nie ma, ale jest inny numer.
Wycieraczka lewa czyli kierowcy w dolnej części chrobocze, przeskakuje, nie leci płynnie po szybie. Widać to gołym okiem.
Taki objaw miałem przy wycieraczkach w zeszłym aucie jak były zużyte albo był duży mróz.
Nie dość że czasem słyszę dźwięk tego przeskakiwania pióra to czasem widać na szybie po wodzie te skoki.

Serwis ma mnie już dość, a ja ich. Czy to jest normalne? Może pióra muszą się wyrobić?
Znany to problem?
Auto ma 1 miesiąc.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Jak pracują Wasze pióra wycieraczek?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2023, 13:59:02 »
Dopiero kilka razy miałem okazję jechać autem w deszczu i korzystać z ciągłej pracy wycieraczek szyby.
Słyszałem o jakiś problemach ze smugami. U mnie raczej tego nie ma, ale jest inny numer.
Wycieraczka lewa czyli kierowcy w dolnej części chrobocze, przeskakuje, nie leci płynnie po szybie. Widać to gołym okiem.
Taki objaw miałem przy wycieraczkach w zeszłym aucie jak były zużyte albo był duży mróz.
Nie dość że czasem słyszę dźwięk tego przeskakiwania pióra to czasem widać na szybie po wodzie te skoki.

Serwis ma mnie już dość, a ja ich. Czy to jest normalne? Może pióra muszą się wyrobić?
Znany to problem?
Auto ma 1 miesiąc.

Problemu z mazaniem mieć nie powinieneś, bo jakiś czas temu toyota coś przeprojektował w ramieniu wycieczki. Po wymianie (oczywiście bezkosztowo) problem u większości zniknął...

Co do objawu, który opisujesz - na pewno tak być nie powinno... Możesz spróbować obrócić pióra, a jakby to nic nie da, to zgłoś do ASO

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2023, 14:08:24 »
Co do objawu, który opisujesz - na pewno tak być nie powinno... Możesz spróbować obrócić pióra, a jakby to nic nie da, to zgłoś do ASO
czyli to pióro po stronie kierowcy jest symetryczne?
Po stronie pasażera chyba też, ale inny rozmiar.

Cały czas miałem wycieraczki przeciwbieżne. Współbieżne to dla mnie nowość :D
Oczywiście postaram sobie znaleźć w instrukcji jak wyjąć pióro bo też jeszcze nie wiem ;)

tu widzę jest wymiana
https://www.youtube.com/watch?v=fBeDPmlV6CI

ale obrócić pióro jak?
Demontuje to w ramieniu?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2023, 14:14:14 wysłana przez Axel99 »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2023, 15:08:51 »
w mojej jednomiesięcznej sztuce obie wycieraczki działają jak należy. jednak kolega który ma adventure z maja 22, właśnie zaczął narzekać. coś więc jest na rzeczy..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2023, 15:21:04 »

ale obrócić pióro jak?
Demontuje to w ramieniu?
Kolega był mało precyzyjny. Same gumki, w Toyocie to 2 min.
Na 99% pomoże.
U mnie przez 2.5 roku zero takiego problemu. Odtłuść też szybę, może gdzieś ns dole jakiś wosk lub inny "film" zalega.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2023, 15:23:24 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2023, 15:48:41 »

Znany to problem?
Auto ma 1 miesiąc.

może to problem tego skoncentrowanego nawiewu w okolice lewej wycieraczki? mógłbyś napisać jak masz zwyczaj ustawiać temp i kierunki nawiewu?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2023, 16:30:22 »

ale obrócić pióro jak?
Demontuje to w ramieniu?
Kolega był mało precyzyjny. Same gumki, w Toyocie to 2 min.
Na 99% pomoże.
U mnie przez 2.5 roku zero takiego problemu. Odtłuść też szybę, może gdzieś ns dole jakiś wosk lub inny "film" zalega.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Dokładnie - chodziło o same gumki. Jest to banalne, na YT na pewno znajdziesz filmiki, a i bez nich pewnie sobie poradzisz

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2023, 18:34:08 »

U mnie na początku też wszystko było ok. Już mam prawie 15 tkm, wycieraczki jednak zostawiają smugi, ale do ASO jakoś mi nie po drodze. Byłem w salonie jedynie odebrać samochód i zakupić podkładkę pod korek do wymiany oleju. Mam nadzieję, że to były jedyne moje wizyty w salonie Toyoty :)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2023, 12:42:25 »
może to problem tego skoncentrowanego nawiewu w okolice lewej wycieraczki? mógłbyś napisać jak masz zwyczaj ustawiać temp i kierunki nawiewu?
nie sądzę, auto w garażu, testuje rózne ustawienia, temperatury nie są minusowe.

Dokładnie - chodziło o same gumki. Jest to banalne, na YT na pewno znajdziesz filmiki, a i bez nich pewnie sobie poradzisz
znalazłem, przełożę i dam znać :)

https://www.youtube.com/watch?v=nMNQ-SE5fTo

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2023, 13:42:08 »
znalazłem, przełożę i dam znać

Tych metalowych blaszek nie musisz przestawiać. Wyciągnij tylko gumę jak na filmie i włóż odwrotnie

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2023, 17:08:20 »
czyli to pióro po stronie kierowcy jest symetryczne?
Po stronie pasażera chyba też, ale inny rozmiar.
Ostatnio musiałem wymienić oba pióra.
Parę dni wcześniej była szklanka, spieszyłem się, szyba była jak papier ścierny, niestety czasu na rozmrażanie było zbyt mało, gumki ucierpiały, od kierowcy zaczęła lekko smużyć a w tej mniejszej o pasażera naderwała się w środku gumka na długości 3cm, używanie stało się zbyt niebezpieczne dla szyby.
Po wymianie na nowe gumki, oczywiście z wsuwaniem tych  metalowych sprężystych płaskowników okazało się, że wycieraczka od kierowcy dobrze się ułożyła za pierwszym razem, od pasażera, ta krótsza dopiero trzecia nowa gumka dopasowała się idealnie do szyby, dwie wymieniane po kolei smużyły od urodzenia. 
Komuś na pewno się  one trafią, ja nalegałem na zmianę aż do skutku.   

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2023, 23:11:59 »
znalazłem, przełożę i dam znać

Tych metalowych blaszek nie musisz przestawiać. Wyciągnij tylko gumę jak na filmie i włóż odwrotnie
Poradziłem sobie. Dzięki za wskazówki.

Niestety nie pomogło. Dalej wycieraczka nie działa płynnie. Skacze.
Ale...
później płynem do szyb przeczyscilem szybę.
Jest lepiej. Nie idealnie ale jest lepiej niż gorzej ;)
Stawiam na to że te gumy na 1 montaż to super nie są.
Krisman miał nosa!
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2023, 23:26:39 wysłana przez Axel99 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2023, 16:09:27 »
Problem z mazaniem wycieraczek oczywiście jak najbardziej istnieje, tyle że nie u każdego i nie w każdych warunkach. ;)
W innym razie skąd by się wzięło 41 stron wątku o wycieraczkach: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47326.600.html

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2023, 17:22:46 »
Problem z mazaniem wycieraczek oczywiście jak najbardziej istnieje, tyle że nie u każdego i nie w każdych warunkach. ;)
W innym razie skąd by się wzięło 41 stron wątku o wycieraczkach: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47326.600.html

wyglada na to, ze w niektórych ravkach założyli wadliwe wycieraczki oraz tarcze hamulcowe. coś jest na rzeczy..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl