Autor Wątek: Toyota Auris 2.0 D4D 2011 - dymienie na biało  (Przeczytany 3119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris I
Toyota Auris 2.0 D4D 2011 - dymienie na biało
« dnia: 02 Marca 2023, 19:37:32 »
Panowie, mam duży problem
Auto poddymia na biało, dym utrzymuje się w powietrzu. Dzieję się tak najczęściej na rozgrzanym silniku, nigdy od razu po odpaleniu. Trwa to może pół minuty/minutę. Ostatnio po przejechaniu 100 km na trasie na autostradzie nie dymił w ogóle, po wjechaniu do miasta, zaczął dymić jak ruszałem w korku.
Sprawdziłem DPF ( jest czysty) , wtryski są okej, uszczelka pod głowicą też okej.

Poza tym czasami na zimnym silniku i często po deszczu albo jak jest rosa, migaja dwie kontrolki - od filtra paliwa i od ładowania, migna tak 4,5 razy i tyle.

Macie może pomysl co może być nie tak ?

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris 2.0 D4D 2011 - dymienie na biało
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marca 2023, 19:41:02 »
DPF do wymiany.

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marca 2023, 19:46:41 »
Byłem właśnie u "speców" od DPF i mówili że na kompie wszystkie wskaźniki okej, że DPF wypalony i czysty

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2023, 20:20:47 »
Biały dym to woda w paliwie.
A kiedy ostatnio wylewałeś wodę z filtra paliwa?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2023, 20:28:54 »
@ Jasnie Wielmożny już podpowiedział a diagnoskop trzeba mieć dedykowany do marki oraz spoglądać na odpowiednie parametry podczas procesu regeneracji, które czasem nie są widoczne na chińskich obd-kach
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2023, 22:03:10 »
@Wojak WRO
Zapewne przy ostatniej wymianie filtrów i oleju było to robione, a to prawie rok.
Jest bardzo dużo zabawy żeby zrobić to samemu ? Czy już po prostu powiedzieć mechanikowi jak będzie znowu mi wymieniał filtry i olej - myślę że marzec/kwiecień

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2023, 22:04:45 »
@Collin
No nie wiem jak ten warsztat ale specjalizują się niby w DPFach i już raz mi coś w sterowniku zmieniali bo było spieprzone to może i mają dedykowany diagnoskop ale mogę się mylić

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2023, 22:10:38 »
@Wojak WRO
Tylko czy ten biały dym spowodowany wodą w filtrze, to zapewne byłaby para wodna która powinna za chwilę zniknąć w powietrzu a ten dym się utrzymuje

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2023, 07:03:23 »
Ile masz przejechane km?
Ile km w trasie, a ile w mieście?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 07:22:16 wysłana przez josef »

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marca 2023, 08:35:26 »
Najechane mam ok 103k, większość jeździłem w trasie
Kupiłem jak było 86k

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marca 2023, 09:24:01 »
Nie wiadomo, jak był eksploatowany samochód przez poprzedniego właściciela. Może zdecydowanie więcej jeździł w mieście i miał częste wypalanie DPF-a. W takim razie w tym filtrze nagromadziło się już sporo niepalnego popiołu powstałego po wypaleniu sadzy. Część z tych popiołów jest mocno "zakleszczona" w kanalikach wkładu filtra, natomiast luźno zalegający popiół jest od czasu do czasu wyrzucany na zewnątrz, stąd ten biały dym. Popiół "zakleszczony" we wkładzie filtra można usunąć tylko mechanicznie.
Ja mam przejechane ok. 216 tys. km i od kilku lat mam ten sam objaw. Jak zauważam w lusterku biały dym, żeby nie denerwować jadących za mną kierowców, którzy w takiej sytuacji zwiększają odstęp do mojego samochodu (co jest pozytywnym objawem w kontekście bezpieczeństwa  :grin:), natychmiast redukuję bieg nawet na II, gdy jadę w mieście, i dodaję sporo gazu, aby zwiększyć ciśnienie wydmuchiwanych spalin. W ten sposób skracam znacznie czas wyrzucania tego białego dymu.
Na pewno sprzyja powstawaniu sadzy i w konsekwencji częstemu wypalaniu DPF-a i tworzeniu się popiołu, gwałtowne dodawanie gazu.

Offline matiqazwsx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marca 2023, 16:42:12 »
Czyli najlepiej byłoby wyjąć, przeczyścic mechanicznie i tyle

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marca 2023, 18:14:51 »
Moim zdaniem nie ma sensu robić koszty. Nie przejmuj się tym dymkiem dopóki auto nie wchodzi w tryb awaryjny. Nawet jak auto wejdzie w tryb awaryjny, w ASO wypalą Ci sadzę. Czyszenie DPF-a, to ostateczność, gdy wchodzenie w tryb awaryjny ma miejsce bardzo często, co utrudnia eksploatację auta.

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2023, 20:13:11 »
Opowieści z mchu i paproci.
Co wy z tym czyszczeniem. Ten DPF jest "wyczyszczony" aż za bardzo.
Biały dym to nie spalona ropa z 5go wtrysku.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2023, 07:29:04 »
To jest dopiero opowieść z mchu i paproci. :grin:
Ale, jak ktoś nie widzi różnicy między ropą a olejem napędowym, to nie dziwią takie opowieści.
Temperatura zapłonu oleju napędowego wynosi ok. 220 st.C. W komorach spalania silnika i w DPF-ie krótko po uruchomieniu silnika jest zawsze temperatura ponad 220 st.C. Jak więc może nie spalić się olej napędowy. Mogą co najwyżej nie spalić się całkowicie węglowodory i powstaje sadza. Nie widziałem jeszcze sadzy białej. :grin: Popiół biały, jako produkt spalania węglowodorów, widać bardzo często.
Autorowi tej opowieści proponuję pojeździć samochodem z oryginalnym testerem Toyoty, a nie z chińczykiem, i zobaczyć, kiedy uruchamiane są dotryski paliwa w komorach spalania silnika, jak podnosi się temperatura w DPF-ie, przy jakiej temperaturze w DPF-ie uruchamiamy jest dopiero piąty wtrysk, kiedy następuje koniec wypalania DPF-a.
I dopiero wówczas niech opisze swoje doświadczenie.
Ja to zrobiłem oraz przeprowadziłem konsultację z centralą Toyoty w Polsce. :grin:
Popiołu, jako produktu wypalania sadzy, nigdy nie da się uniknąć. Problem tylko w tym, jak dużą pojemność ma DPF i ile może tego popiołu pomieścić. Gdy dochodzi do jego znacznego napełnienia popiołem, powtórzę - popiół jest niepalny i nawet w tem. 1000 st.C się nie spali - popiół jest wyrzucany na zewnątrz w postaci białego dymku (bo popiół jest biały). W sytuacji krańcowej popiołu jest tak dużo, że tylko czyszczenie mechaniczne (żadna chemia nie pomoże) albo nowy DPF.
Oczywiście, ilość powstałego popiołu ma ścisły związek z ilością sadzy, jako produktu niecałkowitego spalania węglowodorów w oleju napędowym. A ilość tej sadzy ma z kolei ścisły związek ze sprawnością silnika, sposobem jazdy, warunków, w jakich odbywa się jazda samochodem, jakością paliwa, jakością pracy sterownika silnika itp.

PS
Nie widziałem, w jakim stopniu wyczyszczony jest DPF po zabiegu mechanicznym. Mam wątpliwości, czy da się całkowicie wyczyścić z popiołu kanaliki wkładu filtra. Może w jakimś stopniu tak, ale prawdopodobnie niecałkowicie, lecz w wyniku czyszczenia zostanie usunięty z filtra popiół luźno zalegający w nim w przestrzeni między wkładem a obudową filtra. Po takim zabiegu na pewno na jakiś czas DPF odżyje. Na jak długo? Na pewno nie na tak długo, jak nowy DPF.
Jak napisałem wyżej, mam najechane ok. 216.000 km. Dymek pojawia się dość często, w  zależności, czy jadę w trasie, czy po mieście. Szczególnie często, gdy jeżdżę po mieście. Jeśli podejmę decyzję o zakupie nowego filtra, stary dam do wyczyszczenia pod warunkiem, że firma czyszcząca w jakimś  uzgodnionym stopniu zasponsoruje mi takie doświadczenie. Dla potomności. A może także pogłębienia wiedzy tej firmy, jeśli nie robiła takich doświadczeń.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2023, 07:56:50 wysłana przez josef »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl