Autor Wątek: [RAV4 IV] Przednie czujniki parkowania  (Przeczytany 3943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RaQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2015 AWD
[RAV4 IV] Przednie czujniki parkowania
« dnia: 06 Marca 2023, 15:29:59 »
Cześć,

po zakupie używanej RAV4 IV 2015r okazało się, że nie działają przednie czujniki parkowania. Po włączeniu guzikiem obok zegarka, słychać było pisk buzzera. Po odłączeniu modułu do przednich czujników (PZ464-X2424-01), tylne działały OK. Okazało się, że przewód do jednego z przednich (10CA0213A) był przegryziony, po naprawie i wpięciu z powrotem modułu, błędu nie było, jednak przednie czujniki zachowywały się "dziwnie", tj. albo nie reagowały wcale, albo reagowały dopiero jak przeszkoda była blisko i był ciągły pisk.
Pytanie, jak te czujniki powinny działać, cały czas po włączeniu ich tylko guzikiem obok zegarka, jakiś warunek prędkości? Czy po wrzuceniu biegu wstecznego? i z jakich odległości łapać? Nie znalazłem żadnej instrukcji, oprócz montażowej ( https://www.toyota-tech.eu/aimuploads/f95ee603-9c35-4945-a18b-d7404de04517/RAV4%20TPA%20Front%20LHD%20PZ464-X24240-0%20AIM%20002%20738-0.pdf ). W instrukcji auta opisane jest tylko działanie tylnych i wynika niej, że boczne łapią z mniejszych odległości nić centralne (mowa o tyle), jak to się ma z przodu?

pozdrawiam,

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: [RAV4 IV] Przednie czujniki parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2023, 18:22:03 »
nie wiem jak w 2015, natomiast w 2016 przednie domyślnie włączone są zawsze, przyciskiem można je wyłącznie deaktywowac. skoro po włączeniu zapłonu przechodzą test, uszkodzony może być któryś z czujników w sensie mechanicznym. taka diagnostyka nigdy nie jest prosta, sterownik bierze pod uwagę sygnał z więcej niż jednego dla detekcji określonego obszaru..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2023, 22:17:32 »
Działać będą tak jak inteligentnie ktoś zamontował i na co pozwala centralka. Raz są na wyłącznik, raz na właczenie na kilka sekund aktywowane pedałem hamulca a raz po sygnale prędkości.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline RaQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2015 AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2023, 15:16:51 »
nie wiem jak w 2015, natomiast w 2016 przednie domyślnie włączone są zawsze, przyciskiem można je wyłącznie deaktywowac. skoro po włączeniu zapłonu przechodzą test, uszkodzony może być któryś z czujników w sensie mechanicznym. taka diagnostyka nigdy nie jest prosta, sterownik bierze pod uwagę sygnał z więcej niż jednego dla detekcji określonego obszaru..
Tutaj przełącznik jest mechaniczny on/off, jak je przyciskiem deaktywuję to przycisk zostaje wciśnięty aż do ponownego wciśnięcia. Bardziej chodzi mi o to, czy oprócz włączenia tym przyciskiem, muszą być spełnione jeszcze jakieś warunki (jak np. wrzucenie wstecznego przy tylnych czujnikach). Czyli przykrywając jeden czujnik nie jestem w stanie namierzyć, że to on działa niepoprawnie?

Działać będą tak jak inteligentnie ktoś zamontował i na co pozwala centralka. Raz są na wyłącznik, raz na właczenie na kilka sekund aktywowane pedałem hamulca a raz po sygnale prędkości.
To że sposoby montażu i możliwości jednostki sterującej są nieograniczone to wiem. W tym przypadku moduł jest seryjny, został zainstalowany wg. instrukcji Toyoty, tak jak i w/w model sterownika. Z instrukcji montażu nie wynika, czy wpięcie w pin nr. X, wysteruje pedałem hamulca czy po sygnale prędkości - stąd moje pytanie, jak to się zachowa przy seryjnym założeniu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2023, 16:44:55 »
to wyglada na dołożone przednie czujniki, kompletnie nie mam z tym doświadczenia. bistabilny włącznik sugeruje permanentne odłączenie zasilania, nie wydaje się żeby do ponownego włączenia potrzebne było spełnienie innych warunków. te czujniki to głośnik oraz mikrofon w jednym; zwykle pierwszy pada głośnik, więc jeśli masz dobry słuch, starczy przyłożyć ucho..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl