Autor Wątek: Jazda na elektryku  (Przeczytany 8138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Jazda na elektryku
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Marca 2023, 17:21:05 »
Zauważyłem jednak taką że silnik nie ładował, nie napędzał a jednak pracował.
Taką sytuację zauważam obecnie codziennie jak ruszam zimnym autem. Silnik pracuje na stałych obrotach ale auto jest napędzane z elektryka. Monitor energii pokazuje jazdę tylko na elektrykach, nie ma żadnego przepływu energii z silnika, EV się nie świeci natomiast chwilowe spalanie maleje ze wrostem prędkości co świadczy o tym że silnik zajmuje się grzaniem siebie samego. Mówię o ok  500 metrach jazdy po osiedlu z max 40km/h.

Sytuacje, o których było wyżej są inne. Auto rozgrzane, prędkośc większa, spalanie 0, EV nie świeci, przepływy energii tylko koła <--> elektryk. Czy silnik nie pracuje wtedy? No wydaje mi się że na 95% nie i potwierdza to zerowe spalanie ale pewności nie mam, bo hałas od kół i powietrza może go zagłuszyć. Słyszałem natomiast głośną pracę silnika przy spalaniu zero gdy na dłuuuuuugim zjeździe bateria się naładowała i silnik brał udział w utrzymaniu prędkości czyli hamował. Czy EV świeciło to nie pamiętam.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Marca 2023, 17:25:24 »
Słyszałem natomiast głośną pracę silnika przy spalaniu zero gdy na dłuuuuuugim zjeździe bateria się naładowała i silnik brał udział w utrzymaniu prędkości czyli hamował. Czy EV świeciło to nie pamiętam.
W tym wypadku EV się nie świeci.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Marca 2023, 23:28:25 »
Sytuacje, o których było wyżej są inne. Auto rozgrzane, prędkośc większa, spalanie 0, EV nie świeci, przepływy energii tylko koła <--> elektryk. Czy silnik nie pracuje wtedy? No wydaje mi się że na 95% nie i potwierdza to zerowe spalanie ale pewności nie mam, bo hałas od kół i powietrza może go zagłuszyć. Słyszałem natomiast głośną pracę silnika przy spalaniu zero gdy na dłuuuuuugim zjeździe bateria się naładowała i silnik brał udział w utrzymaniu prędkości czyli hamował. Czy EV świeciło to nie pamiętam.

W tym wypadku motor spalinowy pracuje, aby sam się nagrzał , a co ważniejsze nagrzał sam katalizator trójdrożny, który wpływa na ekologię.Taka jest strategia pracy układu.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marca 2023, 06:41:04 »

W tym wypadku motor spalinowy pracuje, aby sam się nagrzał , a co ważniejsze nagrzał sam katalizator trójdrożny, który wpływa na ekologię.Taka jest strategia pracy układu.

to co opisuje MarekJ zauwazylem u siebie ale wtedy kiedy bateria zbliża sie do pełna :), to układ jakby hamował silnikiem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Marca 2023, 10:28:52 »
Wczoraj i dziś trochę poobserwowałem i chyba faktycznie są momenty gdy silnik nie napędza i nie ładuje (bo monitor przepływu tego nie pokazuje), a jednak pracuje.
Zauważyłem, że w tym stanie choć silnika nie było słychać to z rury wydechowej leciała para / dym. Gdy przestała lecieć - EV się zaświeciło, na monitorze energii w tym czasie nic się nie zmieniło.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Marca 2023, 10:46:12 »
No właśnie dokładnie o takim zjawisku napisałem . Nie wierzę z bug, który nie zaświeca EV w systemie tłuczonym przez toyotę od 20 lat. Skoro się nie zaświeca kontrolka znaczy że silnik pracuje ale bardzo wolno i cicho.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 10:48:34 wysłana przez wszim »

Online vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Marca 2023, 14:22:52 »
W CC też mam dziwne przypadki, że EV powinno się moim zdaniem świecić, a się nie świeci.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Marca 2023, 16:59:29 »
Ja zauważyłem, że jak kilkukrotnie depniecie w pedał i ostrzej poprzyspieszacie to potem jak np staniecie to przez jakis czas układ nie ładuje, a silnik pracuje, tak jakby coś chłodził.
Tak samo jest np jak bateria jest naładowana, ale spadnie temp silnika, to zalaczy sie i bedzie sie sam grzał, ale nie bedzie ładował akumulatora trakcyjnego.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Marca 2023, 17:15:02 »
Wczoraj i dziś trochę poobserwowałem i chyba faktycznie są momenty gdy silnik nie napędza i nie ładuje (bo monitor przepływu tego nie pokazuje), a jednak pracuje.
Zauważyłem, że w tym stanie choć silnika nie było słychać to z rury wydechowej leciała para / dym. Gdy przestała lecieć - EV się zaświeciło, na monitorze energii w tym czasie nic się nie zmieniło.

tez zauważyłem, w czwartej generacji nie miało to miejsca. pośredni wtrysk paliwa powoduje taka cichą prace silnika. po coś to zaimplementowali, niestety nie mam wiedzy..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Marca 2023, 17:51:04 »
W III generacji jeśli bateria trakcyjna jest zbyt mocno naładowana po zatrzymaniu auta słychać dźwięk spalinowego silnika wchodzącego na wysokie obroty. Czytałem gdzieś, że w ten sposób układ pozbywa się nadmiaru energii z baterii zużywając ją na obracanie silnikiem spalinowym przez silnik elektryczny. Pisałem już o tym na forum ale jakiś mądruś stwierdził że to bzdura. Niech sobie więc każdy sam poszuka w internecie. Ja tylko wskazuję możliwy trop.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Marca 2023, 17:55:34 »
moim zdaniem to mylny trop, delikatnie ujmując. Japończycy maja wiele wad, jednak ich zachowanie zawsze jest racjonalne..

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Marca 2023, 23:53:46 »
A jak się pozbyć nadmiaru ładunku w baterii trakcyjnej po długim hamowaniu albo zimą kiedy silnik spalinowy częściej pracuje aby nagrzać wnętrze a przy okazji ładuje baterię trakcyjną? Korzystając z Hybrid Assistant zaobserwowałem to co opisałem i co potwierdziło to co przeczytałem gdzieś w sieci.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marca 2023, 01:34:30 »
A jak się pozbyć nadmiaru ładunku w baterii trakcyjnej po długim hamowaniu albo zimą kiedy silnik spalinowy częściej pracuje aby nagrzać wnętrze a przy okazji ładuje baterię trakcyjną? Korzystając z Hybrid Assistant zaobserwowałem to co opisałem i co potwierdziło to co przeczytałem gdzieś w sieci.
Tak, już raz o tym pisaliśmy chyba. Nie wiem jak to jest u Ciebie, nie używałem hybrid asistant więc nie mówię, że u Ciebie tak nie ma - zdaje się że Ty masz Aurisa, tak? Dla mnie nie ma sensu w ogóle pozwolenie na ładowanie na maksa skoro potem trzeba to rozładowywać. No i po co rozładowywać? Wiem oczywiście, że baterie nie zawsze lubią być naładowane na maksa ale to jest przecież sytuacja incydentalna. A jak po zjechaniu z góry od razu wyłączysz silnik to się przecież nie rozładuje - nawet tą dziwną metodą. W Auris jest przekładnia e-CVT (planetarna) czy zywkła CVT (z paskiem?). Może tu jest różnica? Nie no, po prostu tego nie rozumiem. W RAV po 23kkm  ani razu nie zaobserwowałem zjawiska żeby przy naładowanej baterii ciepły silnik pracował bez sensu na wyższych obrotach. Oprócz długiego zjazdu ale to na 100% było hamowanie silnikiem, wyłączenie tempomatu powodowało natychmiastowe zatrzymanie silnika i delikatne przyspieszanie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marca 2023, 08:58:25 »
Już raz wałkowaliśmy temat. Nikt prócz przmor'a nie widział sensu w rozładowaniu akumulatora silnikiem ani o tym nie czytał. Bo to nie ma sensu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marca 2023, 09:41:12 »
Dwa dni miałem okazję teraz jeździć starszym aurisem hybryda, tam się może wszystko dziać. Takiej hybrydy to nigdy bym nie chciał mieć. Wyje, ryczy, nic nie przyśpiesza, bateria cały czas pełna, nawet jak się spokojnie jedzie, lampka ev nigdy się prawie nie włącza. Katastrofa :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl