Autor Wątek: Potrzebne Fotki Instalacji Gazowej Do Starletki.  (Przeczytany 7210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinStarletka

• Gość
Potrzebne Fotki Instalacji Gazowej Do Starletki.
« dnia: 19 Lipca 2005, 22:30:50 »
Witajcie.   :D  

W związku z ciągłym wzrostem cen paliwa   :twisted:   i topnieniem kasy na paliwo   :asmiliecry   chodzi mi po głowie montaż gazu do mojej gwiazdki. Silnik 1.3 2E-E (wielopunkt i katalizator) 12v. Jeżeli dalibyście radępopstrykać troche swoje instalacje to będęwdzięczny. Interesowało by mnie rozmieszczenie poszczególnych elementów w samochodzie i co powinno być zamontowane i gdzie, żeby gazownik mnie nie zrobił w wała. Jakich firm instalacje polecacie żeby nie było z nimi kłopotu. Jak macie jakieś spostrzeżenia co można by poprawić w waszych instalacjach to też napiszczie. Na co zwracać uwagępodczas montażu przez gazownika, żeby czegoś nie spartolił (Oczywiście będępatrzył im na ręce). Podejrzewam że do mojego auta będzie pasować instalacja II generacji z pełną elektroniką.

Pozdrawiam i czekam na fotki.     :modlitwa   :D

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipca 2005, 22:43:19 »
po pierwsze pomierzyłbym bagażnik i proponowane butle - czy aby na pewno w koło - tu rozwaga jest niebagatelna, bo w starletce malutki bagażnik a i zapasówkęteż trzeba wozić.
po drugie ważne jest by założył Ci zakład znany renomowany, niedaleko położony od twego miejsca zamieszkania i polecany przez zadowolonych klientów i w miarępopularną instalacjęz dobrą elektroniką
Co do rozmeszzczenia elementów w komorze silnika - tam wiielkiego problemu nie ma bo miejsca jest dosyć, nie mniej jednak poproszękumpla o obfotografowanie swojej machiny już niebawem (choć kilka rzeczy mu tam zrobili nienajlepiej).

kitza

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2005, 14:02:11 »
Witam.
Nie wiem kiedy uda mi sie zrobić zdjęcia bo w tej chwili moja Starletka stoi u mechanika z głowicą leżącą obok prawego koła i tłokami na warsztacie :(
Założyłem gaz jakies 2 miesiące temu.II generacja Lovato ale z polską elektroniką.Gaziarz twierdził że nie ma różnicy po między polską a włoską, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać 200 zł :)
Zbiornik mam kołowy bo innego sie nie włoży.Sa owszem takie malutkie, nie wiem ile litrów ale i tak nie wiem czy dało by sie przy nich wyjąć koło zapasowe.
Jeśli chodzi o spalanie to przy paleniu niecałych 5,5 l/100 km beznynki przy jeździe 80 % w trasie, gazu pali niecałe 7l/100 km.Tankuje na Orlenie.
Ogólnie jestem zadowolony bo nie zauważyłem spadku mocy, a silniczek chodzi nawet jakby ciszej.
Jeśli chodzi o cenęto zapłaciłem 1650 zł, w tym za zbiornik toroidalny dodatkowa 100.
Pozdrawiam

Starletka 1,3, 12 V 2E-E

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2005, 16:45:44 »
Kitza a co Ci sięstało z silnikiem? Wina gazu czy coś innego poszło.

Mam jeszcze pytanie jakiej średnicy powinien być zamontowany mikser, żeby autko nie zmulało na wysokich obrotach. Żeby mi nie wstawili jakiegoś małego.
Jak sięma gaz do zużycia oleju w tym silniku, bo moja trochęlubi sobie go wypić (zużycie 0,7 l / 1000km, przebieg 165 tyś.). Czy nie dobije gazem silnika. Przed zamontowaniem gazu chcęjeszcze wymienić uszczelniacze na zaworach - może nie będzie tak piła, o ile to pomoże.
U mnie instalka wacha sięod 1800 do 2100 (butla w koło)

Pozdro i czekam na fotki.

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2005, 21:34:30 »
Cytuj (zaznaczone)
zużycie 0,7 l / 1000km, przebieg 165 tyś

Jejku !!!!! moja ma 200kkm przejechane i bierze mi 2 l na 12 kkm (od zmiany do zmiany)
I ja uwżażam że to dużo:(
U mnie założenie istalacji kosztuje około 1000 zł ( z tym że ja nie mam model DX na gaźniku)

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2005, 22:34:02 »
Szfystack ja też uważam że to duże zużycie (a olej mam Castrol GTX High Mileage 15W40 czyli minerał do silników z przebiegiem powyżej 100 tyś. był też zalany Mobilem 15W40 i nie było różnicy w zużyciu) ale niestety poprzedni właściciel nie dbał o silnik i wymieniał olej chyba co 30 tyś, albo jeżdził na tandetnym oleju bo po zdjęciu pokrywy zaworów jest cały czarny jak smoła. Ogólnie silnik poza połykaniem oleju jest cacy. Ma kopa i chodzi bez zarzutu. Nie kopci ani na czarno ani na niebiesko, a spaliny na analizatorze są ok. Zużycie paliwa: miasto 7-9 l w zależności od nogi, a trasa 5-7 l w zależności od nogi. Nie chce robić z tego powodu kapitalnego remontu, bo wyznaje zasadę"nie rusz gówna, bo śmiedzi" i znając życie po rozebraniu okazało by sięże trzeba jeszcze zrobić to i to przy okazjii. I koszt by sięzamknął w okolicy 1500 zyla. :cry:

Pozdro

kitza

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2005, 09:02:36 »
Silnik robięwłaśnie ze względu na pijaństwo Starletki. Piła czasami nawet ponad litr na 1000 km.Dojeżdżam do pracy codziennie 70 km więc wydatki na olej niewiele różniły sie od tych na paliwo :D
Tez myslałem że wystarczy tylko uszczelniacze wymienic i dość.
Ale po padaniu sprężania okazało sie że na jednym cylindrze jest zbyt  małe ciśnienie i trzeba tez wymienić pierścionki.
Mój przebieg to obecnie 182 kkm.Gaz założyłem jakieś 3,5 kkm temu i jak juz pisałem autko przynajmniej w mojej ocenie chodzi jak burza.
Jak tylko go odbiorępostaram sie zrobić zdjęcia i zmierzęmixer.
co do zużycia oleju przed i po założeniu gazu niestety nie wiem.Przy tej ilości ile piła ciężko zauważyć różnice :)
Sam temat zwiększenia zużycia jest długi i raczej nie do rozwiązania.Np. mój ojciec w Clio ma gaz juz długi czas i od wymiany do wymiany nie dolewa ani kropli oleju.
To jest chyba kwestia każdego silnika z osobna.

Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2005, 09:21:01 »
Myslę, że powinieneś najpierw Marcin zrobic coś z silnikiem, by nie żłopał tyle oleum. Gaz - fajna rzecz, ale stawia większe wymagania dla silnika - po prostu dobijesz ten silnik.

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2005, 20:14:51 »
Witam Wszystkich  :D

Coś tych waszych fotek nie widać. Wiem, że to nie takie proste ale bardzo mi zależy. Doszedłem do wniosku, że jak silnik padnie to sie go wymieni na inny i dalej bedzie jeżdzić, bo za remont zawołali mi od 1500 do 2500 (wymiana wszystkiego: tłoki, pierscienie, remont głowycy z planowaniem, szlifowanie cylindrów itp.), a za tą cenęto mam silniczek w dobrym stanie na wymianę. Niech mój popyka chociaż 100 tyś zanim padnie to i tak będzie dobrze. Na razie planuje przed montażem gazu wymienić uszczelniacze na zaworach i zobacze jaka jest różnica na zużyciu oleju.
Doradźcie mi jeszcze jakiej firmy założyć: BRC, LOVATO, ELIPGAZ czy jakieś jeszcze innej, która najlepiej sięsprawuje w starletce i nie sprawia późniejszych kłopotów (regulacja, żywotność reduktora, jakość elektroniki)

Gandalf

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpnia 2005, 16:48:50 »
Cytat: MarcinStarletka
Witam Wszystkich  :D

Na razie planuje przed montażem gazu wymienić uszczelniacze na zaworach i zobacze jaka jest różnica na zużyciu oleju.
Doradźcie mi jeszcze jakiej firmy założyć: BRC, LOVATO, ELIPGAZ czy jakieś jeszcze innej, która najlepiej sięsprawuje w starletce i nie sprawia późniejszych kłopotów (regulacja, żywotność reduktora, jakość elektroniki)

Według mnie wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych  nie na wiele sięzda.
Raczej spróbuj obejrzec cały silnik z kazdej strony czy nie ma wycieków
U siebie tez dolewam ok.1l oleju na 1000 km ale to dlatego,że mechanior spierdaczył robote i źle włożył uszczelniacz wału korbowego--i to dwa razy
po raz trzeci juz tam nie pojade  :bnono  

jesli nie masz wycieków to pewnie pistonsy do wymiany  :(  

BRC,LOVATO i ELPIGAZ to akurat dośc dobre firmy.
Wydaje mi się,że LOVATO sięsprawdzi w Starletce.  Jesli zaś chodzi o zywotność reduktora, to większość działa w miare dobrze do 100 tyś km, pózniej wymiana
Zanim zdecydujesz sięna cokolwiek zapytaj tu i tam , nie łaszcz sięna taniochę, bo moze nie warto;)

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2005, 19:18:05 »
Coś tych waszych fotek nie widać

Tu sięjeden zadeklarował zrobić z za chwilęzakupowanej -->  http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=5796

Gandalf

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2005, 19:25:13 »
Cytat: Spro-ket
Coś tych waszych fotek nie widać

Tu sięjeden zadeklarował zrobić z za chwilęzakupowanej -->  http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=5796

jeszcze duzo wody w Wisle upłynie zanim zrobie te fotki,  :wink:   więc moze ktoś bedzie szybszy  :D  
oczywiście postaram siępomóc  :athunbsup

kitza

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2005, 08:25:44 »
:aduh   zapomniałem sobie  :aduh  

Jeśli sięuda to postaram sięjutro coś wkleić.Mam jedno ogólne zdjęcie komory silnika na którym widać conieco.
Postaram sie jeszcze dorobić kilka dokładniejszych.
Co do instalacji to jak juz pisałem mam LOVATO i nie narzekam.
A po remoncie silnika, który wyniósł mnie 420 zł części (w tym same pierścionki 260) + 620 zł robota (wymiana pierścionków, planowanie głowicy, frezowanie zaworów, wymiana uszczelniaczy itd.) oleju bierze niewiele.Zrobiłem juz 1 kkm i dolałem tylko jakieś 200 ml, a to w sumie tylko ze względu na docieranie sie pierścionków.
Może jednak warto zrobic silnik tylko poszukać wcześniej dobrego taniego mechanika, niekoniecznie duży warsztat.

Pozdrawiam

MarcinStarletka

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpnia 2005, 21:08:20 »
Witajcie
Udało mi sięznaleźć instalkęza 1900 w koło - reduktor włoskiej firmy TOMASETTO AGC w wersjach 100KM i 140KM (który lepiej założyć  :?: ) i pełną elektroniką firmy AUTOTRONIC (na co zwrócić uwagęodnośnie elektroniki). Szczerze to o tym reduktorze nie wiele słyszałem. Czy taki skład za te pieniądze to dobre rozwiązanie? Co o tym sądzicie?

Pozdro

kitza

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Sierpnia 2005, 13:26:31 »
Mam zdjęcie takie ogólne komory silnika ale nie za bardzo wiem jak je wkleić, a nie mam za bardzo czasu na szukanie serwera gdzie można zdjęcie umieścić (limit czasu neta w pracy :( )
Jeśli chcesz mogęprzesłac ne mejla.
Co do instalacji Tomasetto, nie pamietam jakie to byyo fora, bo przejrzałem ich cała masęgdy zakładałem gaz, ale nie słyszałem zbyt pochlebnych opini na jej temat.
Z drugiej jednak strony dobór instalacji jest sprawą indywidualną każdego silnika. Mi też odradzano Lovato, a zwłaszcza z polską elektroniką.
Założyłem, jak na razie zrobiłem ok 5 kkm i odpukać, nic sie nie dzieje.

Co do zdjęcia daj znać.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl