Autor Wątek: RAV4 2016 hybrid 2wd - Jazda do tyłu zamiast do przodu  (Przeczytany 8174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 2016 hybrid 2wd - Jazda do tyłu zamiast do przodu
« dnia: 11 Marca 2023, 15:05:03 »
Wczoraj zdarzyła mi się dziwna i niebezpieczna sytuacja. Wyjeżdżałem z miejsca parkingowego, włączyłem bieg wsteczny i kawałek podjechałem do tyłu. Następnie przełączyłem dźwignię w pozycję "D", nacisnąłem dość mocno gaz aby ruszyć, auto ruszyło szybko, ale pojechało do tyłu!!! Całe szczęście, że za mną było dość dużo miejsca i w nic nie uderzyłem. Nacisnąłem hamulec, zatrzymałem auto, nie ruszając dźwigni biegów upewniłem się, że na wyświetlaczu jest symbol "D" a nie "R", po czym nacisnąłem ponownie gaz. Tym razem auto pojechało do przodu.
Zastanawiam się, co z tym robić. Taka sytuacja grozi kolizją. Czy to jakaś usterka mojego egzemplarza, czy zdarzyła się komuś jeszcze? Jechać do serwisu, czy zgłosić problem wprost do Toyoty? Co o tym myślicie?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2016 hybrid 2wd - Jazda do tyłu zamiast do przodu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marca 2023, 15:43:32 »
przez siedem lat używałem taka ravke z 2016. kilka razy zdarzyła się sytuacja, w której nie ruszyłem z powodu niedokładnie włączonego trybu D. mialem świadomość ze to z powodu mojej nonszalancji, więc nie drazylem sprawy. gdyby jednak było inaczej, sprawa jest nie do wykrycia w serwisie, nie na tym etapie usterki..

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2023, 15:55:36 »
przez siedem lat używałem taka ravke z 2016. kilka razy zdarzyła się sytuacja, w której nie ruszyłem z powodu niedokładnie włączonego trybu D. mialem świadomość ze to z powodu mojej nonszalancji, więc nie drazylem sprawy. gdyby jednak było inaczej, sprawa jest nie do wykrycia w serwisie, nie na tym etapie usterki..
U mnie chyba trudno zwalić winę na niedokładnie włączony tryb "D". Przecież między "D" a "R" jest jeszcze "N", więc niedokładnie wybrana pozycja dźwigni może spowodować co najwyżej to, że auto nie ruszy. Tymczasem ono u  mnie ruszyło, ale do tyłu...

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2023, 16:05:48 »
trudno mi się odnieść. dźwignia zmiany trybu jest połączona linkami ze skrzynia. mnie te sytuacje zdarzyły się w jednym miejscu: na parkingu przy budowie która od pewnego czasu realizuje. tam jest dość duże nachylenie terenu i na nim parkowalem auto; dziobem mocno w dół. uznałem ze silnik przesunął się na poduszkach i to wpłynęło na niewłączenie trybu D..

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2023, 19:00:41 »
dźwignia zmiany trybu jest połączona linkami ze skrzynia
Na pewno? Piszesz, że to hybryda. Poza mechaniczną zapadką na "P" reszta jest moim zdaniem elektroniczna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2023, 19:25:34 »
Juz o tym było na forum, są linki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2023, 20:06:34 »
ravka do tylu jedzie wylacznie na pradzie, nie ma mechanicznego wstecznego biegu. wcisnales gaz zanim przelaczyles na D. to jedyne logiczne wytlumaczenie..

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2023, 20:41:08 »
Juz o tym było na forum, są linki.
Możesz podać link albo zasugerować, co wpisać w wyszukiwarkę, żeby znaleźć opis tego problemu?

ravka do tylu jedzie wylacznie na pradzie, nie ma mechanicznego wstecznego biegu. wcisnales gaz zanim przelaczyles na D. to jedyne logiczne wytlumaczenie..
Jestem pewien, że auto ruszyło do tyłu już po przełączeniu na "D". Zresztą jutro zrobię jeszcze próbę: Przełączę z "R" na "D" jeszcze w czasie toczenia się do tyłu i zobaczę, czy po dodaniu gazu auto przyspieszy do tyłu czy ruszy do przodu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2023, 20:44:11 »
odradzam, lecz jesli sie zdecydujesz, daj znak co die stalo:)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2023, 20:44:18 »
Nie było o tym problemie, było o budowie przekładni.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomac

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2023, 20:49:33 »
odradzam, lecz jesli sie zdecydujesz, daj znak co die stalo:)
Jeśli do tyłu jedzie tylko na silniku elektrycznym bez przełączeń mechanicznych to nie powinno być problemu. Falownik powinien płynnie wyhamować ruch do tyłu i zmienić kierunek na "do przodu".

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Marca 2023, 20:49:51 »
Jestem pewien, że auto ruszyło do tyłu już po przełączeniu na "D". Zresztą jutro zrobię jeszcze próbę: Przełączę z "R" na "D" jeszcze w czasie toczenia się do tyłu i zobaczę, czy po dodaniu gazu auto przyspieszy do tyłu czy ruszy do przodu.

Zdecydowanie odradzam, to nie jest hydrokinetyk aby to łyknął bez problemu...
Ale to Twój samochód.
Jak to mówią, no risk, no fun...
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 20:51:25 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Marca 2023, 20:59:49 »
rzekłbym raczej ze to nie elektryk. skrzynie hydrokinetyczne tez miewaly rozne konstrukcje, min. dlatego holowanie jest zwykle niedopuszczalne. niemniej, ktos musi sprawdzic zeby na forum stala sie jasnosc..

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Marca 2023, 21:06:05 »
Zakaz holowania hydrokinetyków wynika (najczęściej) z faktu, iż bez silnika nie chodzi pompa ATF i skrzynia nie ma ciśnienia. A bez ciśnienia może być duże AUĆ. Do tego zazwyczaj nie ma jak odpiąć kół napędzanych od ASB, aby planetarki nie chodziły.

Były jednak testy jak ludzie starych klasycznych automatach hydraulicznych przy 100km/h wrzucali Rakietę - po kilka razy pod rząd. I nie zabili ASB.

Odrębna kwestia, czy w elektryku wrzucenie R przy większej prędkości nie wyrządzi szkody? Choć zapewne nie pozwoli zapiąć R przed wyhamowaniem samochodu.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2023, 21:08:40 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2023, 21:14:15 »
w elektryku Rakieta to wirtualna sprawa, podobnie jak pozostale tryby. logika nie pozwoli na wyrzadzenie szkod.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl