Autor Wątek: automatyczne parkowanie - challenge  (Przeczytany 2747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
automatyczne parkowanie - challenge
« dnia: 12 Marca 2023, 22:10:38 »
Cześć,

Dzisiaj napotkałem miejsce, które stanowiło wyzwanie do zaparkowania równolegle. Spieszyło mi się, więc samodzielnie na dwa razy udało się wcisnąć w tę dziurę. Trochę patrzenia w lusterka, sporo patrzenia w kamerki 360stopni. Dojazd do zderzaków sąsiednich samochodów "do czerwonego sygnału" - można było jeszcze parę centymetrów wynegocjować:

Dość fajnie wyszło, zwłaszcza że nie twierdzę, że czuję już ten samochód jak własne kapcie. Z prawej strony brakło jakieś 20cm do wzorcowego przyklejenia się do krawężnika.

Ale nie własnym parkowaniem chciałem się pochwalić, ale przetestować jak by sobie w tym miejscu poradził system parkowania Toyoty. Na początek postanowiłem sprawdzić, jak samodzielnie stamtąd wyjedzie. No i szybko się dowiedziałem, że raczej muszę samochód wynieść na plecach:

Oczywiście wyjechałem ręcznie (na dwa razy, analogicznie jak wjeżdżając). Ustawiłem samochód obok zwolnionego miejsca, wcisnąłem magiczny guzik i bardzo się zdziwiłem, że system miejsce rozpoznał i był gotowy do parkowania tam. Czar prysnął już kilkanaście sekund później, kiedy w połowie wjazdu tyłem wyskoczył komunikat "Too narrow space" albo coś podobnego i parkowanie zostało przerwane. Niestety zdjęcia nie zrobiłem, bo komunikat i widok z góry zniknął po wciśnięciu hamulca.

Podsumowując - podtrzymuję moją niską ocenę dla automatycznego parkowania w samochodzie wyposażonym w kamery 360. Rozumiem, że algorytm stosuje spore marginesy bezpieczeństwa (chociaż łudziłem się, że będą mniejsze a dodatkowo precyzja manewru nadrobi). Ale czemu wskazuje miejsce jako akceptowalne, a później zmienia zdanie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: automatyczne parkowanie - challenge
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2023, 23:22:27 »
Mam takie somo zdanie co do tych systemów jak na razie i nie tylko w tej lidze, ale i o półkę wyżej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
automatyczne parkowanie - challenge
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2023, 01:46:47 »
Ok zgoda - system automatycznego parkowania działa prawidłowo tylko
Tam gdzie jest zapas miejsca i gdzie użytkownik jest sam w stanie zaparkować szybciej.

Jest jedno Ale - system automatycznego parkowania dostajesz razem z pakietem kamer 360 - które w mojej ocenie są bardzo dobrej jakości i znacznie ułatwiają manewrowanie autem zwłaszcza w ciasnych miejscach, czego przykładem może być pierwszy post.

I choć by nie wiem jak zaklinać rzeczywistość jak chcesz mieć kamery 360 to zawsze on w toyocie występuje z tym systemem parkowania czy się nam podoba czy nie - nie jest to osobna pozycja w cenniku za którą dopłacasz - wiec narzekanie na ten system ma mniejszy sens niż byśmy specjalnie go dokupili.

Owszem gdyby kamery 360 były by tańsze bez automatycznego parkowania miało by to też sens - ale póki jest to integralna cześć tego systemu to nie narzekam bo ten system 360 świetnie daje radę i to jak działa może być wzorem dla innych aut.

Automatyczne parkowanie traktuje jako ciekawostkę o aucie - sprawdziłem
Działa i potrafi dosyć często sam dobrze zaparkować, jednak bardziej można się tym okazyjnie pochwalić kolegom przy piwie niż z tego korzystać na codzień :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2023, 01:48:26 wysłana przez KLP89 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2023, 05:07:12 »
Ok zgoda - system automatycznego parkowania działa prawidłowo tylko
Tam gdzie jest zapas miejsca i gdzie użytkownik jest sam w stanie zaparkować szybciej.

Jest jedno Ale - system automatycznego parkowania dostajesz razem z pakietem kamer 360 - które w mojej ocenie są bardzo dobrej jakości i znacznie ułatwiają manewrowanie autem zwłaszcza w ciasnych miejscach, czego przykładem może być pierwszy post.

I choć by nie wiem jak zaklinać rzeczywistość jak chcesz mieć kamery 360 to zawsze on w toyocie występuje z tym systemem parkowania czy się nam podoba czy nie - nie jest to osobna pozycja w cenniku za którą dopłacasz - wiec narzekanie na ten system ma mniejszy sens niż byśmy specjalnie go dokupili.

Owszem gdyby kamery 360 były by tańsze bez automatycznego parkowania miało by to też sens - ale póki jest to integralna cześć tego systemu to nie narzekam bo ten system 360 świetnie daje radę i to jak działa może być wzorem dla innych aut.

Automatyczne parkowanie traktuje jako ciekawostkę o aucie - sprawdziłem
Działa i potrafi dosyć często sam dobrze zaparkować, jednak bardziej można się tym okazyjnie pochwalić kolegom przy piwie niż z tego korzystać na codzień :)

Wydaje mi się, że nie masz racji. Nie zawsze jak masz kamery to gwarantuje to, że masz asystenta parkowania. Nie widziałem by w Rav4 była ta opcja mimo że kamery tam są ale niech mnie poprawią ci którzy Rav4 już mają :)

Tu chyba nikt nie chce oceniać przydatności kamer 360 tylko temat tyczy się automatycznego parkowania a najwyraźniej to kuleje. To, że ktoś kupuje exe żeby mieć np. wentylowane fotele nie oznacza, że nie może powiedzieć złego słowa o bagażniku który się elektrycznie wolno otwiera, bo ma go w pakiecie i nie może z niego zrezygnować. Oglądałem sobie wczoraj cennik skody octavi rs i jest tam np, jak nie chcesz kamery cofania to nie ma problemu i dostajesz jeszcze -1100zł z ceny :) w toyce niestety tak się odejmować nie da. Może by ludzie oszczędzili coś na systemie parkowania np.

Z tego co mi tłumaczono, to system ten podobno się sam od siebie uczy i kolejne parkowania które robi są szybsze, że zamiast na 3 razy wjedzie na 2 itp. Vvk a Ty często tym się bawisz, czy to incydentalny test? Może jeszcze się nauczy wjeżdżać w takie miejsce
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2023, 05:13:56 wysłana przez kenny »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2023, 08:08:25 »
Co do uczenia się systemu to coś w tym jest - bo gdy parkowalwm pod domem po raz pierwszy to auto to zrobiło na 5 razy zdaje się - a ostatnim razem wjechało bez poprawek - raz do przodu i raz do tylu - uznałem to za przypadek. Nie patrzyłem na to z tej strony że auto mogło nauczyć się miejsca…

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marca 2023, 14:54:23 »
Hmm, użyłem jedynie kilka razy i zawsze w innym miejscu. Ciekawa ta teoria o uczeniu się. Szkoda, że się nie uczy od kierowcy :D

Offline Jaś Fasola

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR II 2.0 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marca 2023, 23:08:39 »
Dość fajnie wyszło, zwłaszcza że nie twierdzę, że czuję już ten samochód jak własne kapcie. Z prawej strony brakło jakieś 20cm do wzorcowego przyklejenia się do krawężnika.

Pal sześć automatyczne parkowanie, bardziej mnie zaintrygowały Twoje felgi - od jakiegoś czasu szukam czegoś do letnich opon i właśnie coś w czerni i w podobnym wzorze  :cool:. Czy możesz vvk zdradzić coś więcej - co to za marka, rozmiar i czy czarny mat czy może połysk (trochę mało widać na tych zdjęciach). W internecie coś mało popularna jest jeszcze CC i wg marki mało tych felg można znaleźć, z kolei po rozmiarze - zawsze któryś nieco odstaje albo ET albo szerokość  :| :roll:     
CHR I 1.8 '18 Selection
Corolla Cross 2.0 '22 Style+Tech

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2023, 19:26:08 »
dopiero przez przypadek zobaczyłem że CROWN ma taki sam system parkowania ale o krok dalej rozwinięty. Przez to, że ma elektroniczne wybieranie biegów samochód wszystkie czynności wykonuje bez udziału kierowcy. Zapewne kolejna generacja Camry będzie to miała. To co prawda jest tak samo powolne ale już ciekawsze bo kiedy samochód robi te wszystki przód tył lewo prawo można zacząć sie zbierac do wysiadania, pozbiarac telefony klucze itd.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl