Autor Wątek: Kupno używanej Toyoty CH-R  (Przeczytany 8850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Kupno używanej Toyoty CH-R
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Kwietnia 2023, 22:23:10 »
Nawet jeśli rozładowany akumulator to skutek działania użyszkodnika?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Kwietnia 2023, 22:24:51 »
Awaria to awaria .
Tia awaria to awarią pogadaj z tym co musieli silnik wymienić.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:11:41 »
Spoko, w Polsce doszłyby jeszcze problemy z uruchomieniem spowodowane pseudo alarmami montowanymi przez TCE :).
Dla mnie testy ADAC są miarodajne, potrzebuje auta na już/teraz. Czy problem wynika z rozładowanego akumulatora, czy zawartego silnika to już drugorzędną sprawa. Zwłaszcza w aucie na gwarancj.
Po gwarancji niech się martwi ten kogo na to stać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:18:01 »
Weź pod uwagę, że człowiek jest w stanie wszystko popsuć.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Kwietnia 2023, 07:00:39 »
Spoko, w Polsce doszłyby jeszcze problemy z uruchomieniem spowodowane pseudo alarmami montowanymi przez TCE :).
Dla mnie testy ADAC są miarodajne, potrzebuje auta na już/teraz. Czy problem wynika z rozładowanego akumulatora, czy zawartego silnika to już drugorzędną sprawa. Zwłaszcza w aucie na gwarancj.
Wyniki nie są miarodajne ponieważ zawierają w sobie i problemy wynikające z błędów konstrukcyjnych i zaniedbań użytkownika. Bez ich rozróżniania. Silnik zatarty z powodów konstrukcyjnych a z powodu zaniedbania kontrolowania stanu - mają taką samą wagę. Tylko pierwsze jest istotne a drugie nie ma znaczenia. Zachowując kulturę techniczną pierwszego nie unikniesz ale drugiego tak. I jak dodałem wcześniej. Taką samą „awarię” wygeneruje techniczny analfabeta który nie będzie umiał zmienić koła. Tych przypadków nie jesteś w stanie odsiać a zafałszowują statystykę. Ponadto co to za statystyka skoro operuje na liczbach bezwzględnych? Sto tysięcy awarii w Aygo ma takie samo znaczenie co sto tysięcy awarii w Bentleyu Flying Spur Speed?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Kwietnia 2023, 07:14:45 »
Dla mnie testy ADAC są miarodajne, potrzebuje auta na już/teraz. Czy problem wynika z rozładowanego akumulatora, czy zawartego silnika to już drugorzędną sprawa.
Zacznijmy od tego że ADAC to szereg afer od ustawiania testów opon, wyboru aut roku, ustawiania rankingów, defraudacji kasy.

Kolejny temat to wystarczy prześledzić jakie auta zajmowały pierwsze miejsca i tak np.znowu dziwnym trafem xxx lat temu czoło bezawaryjności to 1,6thp i TSI z najgorszych lat powstawania.  A takich przykładów jest x100.

Fajnie się czyta jak rozładowany akumulator to to samo co zatarty silnik tylko trzeba pamiętać że procedura wymiany jednego i drugiego jest całkowicie inna.
W przypadku aku możemy sobie sami poradzić za parę złoty a nawet jak serwis włoży taki sam Aku natomiast przy silniku jest najpierw długi czas oczekiwania na naprawę, dostajemy takie samo g.jak było wcześniej a potem przy odsprzedaży mamy super wizytówkę pod maską która dla nas oznacza stratę $$$.

Dla mnie ADAC to taka sama ściema jak artykuły w AŚ. Czyli mieszanka dziennikarskiej fikcji, z elementami prawdy okraszona moto biznesem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:21:11 »
Dla mnie testy ADAC są miarodajne, potrzebuje auta na już/teraz. Czy problem wynika z rozładowanego akumulatora, czy zawartego silnika to już drugorzędną sprawa.

...no właśnie dlatego to nie drugorzędna sprawa. Wyładowany akumulator albo Sam ogarniesz (np. pożyczysz prądu od kogoś), albo zadzwonisz i Ci dowiozą w góra kilka godzin (u mnie kiedyś w fordzie 30min). Wymiana/naprawa silnika którą też przerabiałem (Nissan) to było 23dni.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:26:51 »
Awaria to awaria . Aku czy inna pierdułka  to awaria bo nie możesz odjechać i musisz wezwać pomoc
Jak samochód się rozkraczy to wkurzenie jest takie same, czy to akumulator czy silnik. Przy samochodzie na gwarancji i tak dostaję samochód zastępczy, na czas naprawienia awarii i mało mnie obchodzi jak szybko go naprawią.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:38:10 »
Auto zastępcze przy awarii ( nie z OC/AC) należy się tylko gdy w warunkach  gwarancji jest taki zapis (a to rzadki przypadek), reszta to wola ASO/gwaranta.
Co do złości tak, ale inna jest złość chwilowa, a inna jak naprawa trwa  kilka tygodni.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 11:40:27 wysłana przez Krisman »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:58:44 »
Wkurzenie może takie same. Gorsze będzie jak okaże się, że przez własną głupotę zatarleś silnik. Co nijak ma się do jakości samochodu ale ADAC to odnotuje jako zepsuty samochód danej marki.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:02:46 »
Auto zastępcze przy awarii  należy się tylko gdy w warunkach  gwarancji jest taki zapis
Nie wiem czy rzadki, ja zawsze zwracałem na to uwagę i miałem taki zapis. Bo nie mogę zostac bez samochodu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Kwietnia 2023, 14:49:35 »
Wiem o "Mobilo" w Mercedesie, ale czytałeś te zapisy?
O ile mnie pamięć nie myli, to zobowiązanie jest do auta zastępczego do trzech dni.
Nie mówimy o dodatkowych pakietach, a o gwarancji na auto.
Znalazłem:
"Samochód zastępczy
Podstawienie samochodu zastępczego na czas naprawy – maksymalnie na 3 dni robocze. Przyjmuje się zasady powszechnie przyjęte na rynku (np. udział własny w przypadku samochodów wypożyczonych). Typ samochodu zastępczego zależy od dostępności. Nie są pokrywane dalsze koszty, np. płynów i smarów itd.X"

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Kwietnia 2023, 15:25:16 »
Wiem o "Mobilo" w Mercedesie, ale czytałeś te zapisy?
Czytałem , dlatego na wszelki wypadek wykupiłem dodatkowy pakiet. Lubię być zabezpieczony na każdą ewentualność

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Kwietnia 2023, 15:51:37 »
... a no widzisz, zmienia to trochę sens poprzedniej Twojej wypowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 15:53:22 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:08:18 »
... a no widzisz, zmienia to sens poprzedniej Twojej wypowiedzi.
Nie do końca, bo większość awarii, jednak w kilka dni jest do naprawienia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl