Autor Wątek: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?  (Przeczytany 10093 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Marca 2023, 17:59:48 »
Dzięki Panowie za kilka fajnych wskazówek. Prześledziłem też temat dołączony przez Krisman i też można znaleźć tam kilka fajnych tipów.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Marca 2023, 18:23:40 »
Ja mogę od siebie polecić forum kosmetykaaut.pl tutaj szkoda się rozpisywać na te tematy, skorotamto forum jest stricte o tym, a jest kilka razy większe.
Warto obejrzeć też na yt mxnowicki, ale trzeba mieć świadomość, że oni trochę obsesyjnie do tego podchodzą

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Marca 2023, 21:54:23 »
Auto Bartka jest zadbane jak mało które i jeśli tylko ma do tego chęci i warunki, to super.

Mi aż tak się nie chce, ale też nie lubię jeździć uwalonym samochodem. Szukałem czegoś, co jest dość proste/szybkie w aplikacji, a jednocześnie daje w miarę zadowalający efekt (no "Bartkowego" półśrodkami się nie osiągnie). Używam wosku w sprayu Adbl. Jego zaletą jest to,.że nie trzeba super-dokladnie polerować i można go nakładać na lekko mokry samochód. Robię takie kompleksowe mycie mniej więcej raz na miesiąc (o ile jest w miarę ciepło - w zimie nie robiłem w ogóle) i zajmuje to wtedy koło godziny (umycie na bezdotykowej, wstępne wysuszenie, nałożenie Adbl+ felgi). Po tym.zabiegu wystarcza zwykle przepłukanie na bezdotykowej raz w tygodniu. Mam najtrudniejszy w utrzymaniu lakier (czarny), ale ogólnie w ten sposób daje radę.

Na opony też czernidło Adbl w sprayu

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Marca 2023, 22:06:31 »
Jeśli chcesz efekt bez polerowania,to nałóż sobie ten wosk , zobaczysz efekty i przyjemność z mycia
Tak puszka starczy ci na ok 2 lata ,jak nie więcej.

https://allegro.pl/oferta/collinite-476-super-doublecoat-wax-legendarny-wosk-8197735263

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Marca 2023, 22:23:10 »
Jeśli chcesz efekt bez polerowania,to nałóż sobie ten wosk , zobaczysz efekty i przyjemność z mycia
Tak puszka starczy ci na ok 2 lata ,jak nie więcej.

https://allegro.pl/oferta/collinite-476-super-doublecoat-wax-legendarny-wosk-8197735263

Akurat mi się kończy Adbl (jeszcze na jeden raz wystarczy), więc chętnie spróbuję. Jak często sugerujesz to stosować?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Marca 2023, 22:24:59 »
Sam ocenisz po "Kropelkowaniu"

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Marca 2023, 22:48:28 »
U mnie na wsi taka oferta - zresztą wyboru nie ma, jedyna taka firma, ale może akurat jest jak z tym koziołkiem co "po szerokim szukał świecie tego co jest bardzo blisko"?

https://studio-alpha.pl/powloka-ceramiczna-na-nowe-auta-1500-zl/
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Marca 2023, 22:51:59 »
Niewątpliwie cena w porównaniu z innymi firmami bardzo atrakcyjna.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Marca 2023, 22:53:42 »
Cena Bdb, fajnie by było jakby na usługę dali certyfikat.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2023, 00:11:45 »
Jutro podjadę i popytam. Czy nie pytać? Czym robią i jak nie ważne, ważny "certyfikat"?
SUV +300. Robi się 1800 - to dalej cena OK? Ja jednak materialista jestem - wierzę w to co widzę.
Takie 3-letnie powłoki to dla mnie ściema - ale może się mylę.
Certyfikat co ma gwarantować?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Marca 2023, 09:01:49 »
Bo co rok trzeba odnawiać. Przynajmniej u mnie są takie zalecania. Certyfikat dostałem, ale nie wiem co on daje.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Marca 2023, 09:29:22 »
A podpowiecie jakąś ceramikę?
Aqua 9H. Polecam

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Marca 2023, 09:46:16 »
Bo co rok trzeba odnawiać. Przynajmniej u mnie są takie zalecania. Certyfikat dostałem, ale nie wiem co on daje.
Nie odnawiać, tylko oczyszczać i poprawiać hydrofobowość. Auto myje się dużo mocniejszymi  środkami, a później nakłada tak zwany top coat, który porpawia hydrofobowość. Wiele osób upatruje tu spisku, twierdząc, że pewnie ten top coat można by nałożyć co rok bez całego procesu i było by po sprawie. Większoś top coatów nie wytrzymało by 3 miesięcy, a w zimie 2 tygodnii, a na powłoce wytrzymają rok i dłużej, chociaż są firmy, które mają dwa rodzaje powłoki (o tej samej nazwie, większość firm na kilka powłok w ofercie) jedną podstawową a drugą z dopiskiem lite, no i właśnie ta słabsza wersja jest jednocześnie top coatem dla mocniejszej oraz samodzielną powłoką o trwałości z reguły do roku.

Z autem zabezpieczonym powłoką jest też taki problem, że o powłokę trzeba dbać, np. W zimie zaleca się myć przynajmniej bezdotykowo auto raz w tygodniu, oraz ręcznie w momencie, kiedy auto bezdotykowo już się nie domywa. Taka nagromadzona warstwa brudu zabije każde zabezpieczenie lakieru.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Marca 2023, 09:59:21 »
W zimie zaleca się myć przynajmniej bezdotykowo auto raz w tygodniu, oraz ręcznie w momencie, kiedy auto bezdotykowo już się nie domywa. Taka nagromadzona warstwa brudu zabije każde zabezpieczenie lakieru.

To zaprzeczenie. Nie ma opcji domycia bezdotykowo z tego co jest w zimie na jezdni. Z tego co piszesz wynika że trzeba myć tylko dotykowo.
Przetrzyj sobie białą rękawiczka lub jakimś materiałem okolice nadkoli. Nie ma opcji.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Marca 2023, 10:18:12 »
W zimie zaleca się myć przynajmniej bezdotykowo auto raz w tygodniu, oraz ręcznie w momencie, kiedy auto bezdotykowo już się nie domywa. Taka nagromadzona warstwa brudu zabije każde zabezpieczenie lakieru.

To zaprzeczenie. Nie ma opcji domycia bezdotykowo z tego co jest w zimie na jezdni. Z tego co piszesz wynika że trzeba myć tylko dotykowo.
Przetrzyj sobie białą rękawiczka lub jakimś materiałem okolice nadkoli. Nie ma opcji.
Nie musisz domyć auta ze wszystkich osadów. Musisz tylko wypłukać sól i/lub tłuszcze które w bezpośrednim kontakcie z zabezpieczeniem mogłyby rozpuścić nawet najlepsze powłoki. Jak ktoś jeździ mało po mieście, to wystarczy raz w tygodniu przemyć, a jak ktoś jeździ trasy, to niestety musi po każdej trasie płukać auto na bezdotyku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl