Autor Wątek: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?  (Przeczytany 10116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Jak myjecie i dbacie o swoje samochody?
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Marca 2023, 12:56:31 »
Kilka dni temu pojechałem do myjni automatycznej...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Marca 2023, 17:36:32 »
Nie musisz domyć auta ze wszystkich osadów. Musisz tylko wypłukać sól i/lub tłuszcze które w bezpośrednim kontakcie z zabezpieczeniem mogłyby rozpuścić nawet najlepsze powłoki. Jak ktoś jeździ mało po mieście, to wystarczy raz w tygodniu przemyć, a jak ktoś jeździ trasy, to niestety musi po każdej trasie płukać auto na bezdotyku.
Powiem tak.
Z jednej strony masz rację.
Z drugiej - ceramika ma 2 podstawowe funkcje. Ochronna i wizualna. Chroni lakier również przed chemią. Usunąć dobrze nałożonej ceramiki łatwo nie jest.
Jak szukałem ceramiki to chciałem 2 letnią, nie więcej i o takim uniwersalnym działaniu.

Kładziesz ceramikę w celu zabezpieczenia lakieru, a nie dbania o niego podwójnie. Zobaczymy jak się sprawdzi, ale na pewno nie położyłem jej po to żeby podwójnie dbać o lakier.
Dla mnie to bez sensu tak jak oklejanie całego auta folią.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marca 2023, 17:44:29 »
ja z tym nie przesadzam: jak musiałem jechać po posolonym, staram się zmyć to z nadwozia oraz podwozia możliwie szybko, nawet przy niesprzyjającej pogodzie. zawsze na bezdotykowej; conajwyzej raz w roku poprawie szmatą oraz woskiem w płynie żeby ew. szkody zobaczyć.
czy to jest źle?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Marca 2023, 18:29:46 »
ja z tym nie przesadzam: jak musiałem jechać po posolonym, staram się zmyć to z nadwozia oraz podwozia możliwie szybko, nawet przy niesprzyjającej pogodzie. zawsze na bezdotykowej; conajwyzej raz w roku poprawie szmatą oraz woskiem w płynie żeby ew. szkody zobaczyć.
czy to jest źle?
jasne, też tak mam :D
Z podwozia niestety nie dasz rady ;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Marca 2023, 18:54:11 »
Mi to wygląda jak następny etat.
To żeby myć bezdotykowo - powiedzmy raz na miesiąc i tak przez rok to co zrobić?
Nie da się? A wosk ile wytrzyma? Może lepiej częściej wosk nakładać?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Marca 2023, 19:10:23 »
Z podwozia niestety nie dasz rady

wtykam lance pod wóz i splukuje przez kilka minut. nic to nie kosztuje, lecz może najgorsze wypłucze. czwórka po siedmiu latach w pl wyglądała od spodu bardzo dobrze..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Marca 2023, 14:17:41 »
Ja we wszystkim staram się zachować umiar. Staram się, żeby samochód był czysty z zewnątrz i wewnątrz. Myję dywaniki. Parkuję tak, aby nikt nie obijał drzwiami, nawet jak przez to muszę przejść kilkanaście metrów więcej z parkingu. Myję pod domem, i to lubię najbardziej. Myję na myjniach bezdotykowych, ale jakoś bez gąbki nie udaje mi się samą pianą idealnie umyć wszystkich zakamarków. Zimą kilka razy myłem na myjni automatycznej i nie widzę żadnych rys, no może oprócz tych widocznych pod lupą. Ale powiem wam tak. Klienci, którzy kupowali moje wcześniejsze samochody też nie oglądali ich z lupą. A jak ktoś mi pokazuje na 8 letnim samochodzie zaprawkę na masce po uderzeniu kamienia, to mu wyjaśniam, że samochód jest używany. Ostatni klient pytał mnie, jak mi udało się zachować 8 letni samochód w tak idealnym stanie. Nie woskuję, nie nakładam ceramik, nie konserwuję podwozia. Nie zarzekam się, że nie zakonserwuję kiedyś podwozia, ale dopiero jak będę wiedział, że zostanę z tym samochodem na dłużej niż 6-8 lat. Jeżeli znów będę sprzedawał po 8 latach, niech konserwuje drugi właściciel.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Marca 2023, 15:50:28 »
dobrze napisane:)

Offline specjalniedlaps4pro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Marca 2023, 15:58:33 »
Myje samochód średnio raz na miesiąc, zima wogole. przy każdej wizycie w myjni bezdotykowej obowiązkowo gąbka, bez tego mycie czarnego lakieru mija się z celem. Po wszystkim przydałoby się trochę go wypucowac do sucha ale to już dla mnie za duzo. Raz na rok jakiś czas po zimie aplikuje wosk. Nie lubię za to kurzu i piasku wewnątrz i tam sprzątam pewnie i 2 razy miesięcznie, przy takiej regularności samochód w środku wygląda jak nowy. Z zewnątrz nie ma szans aby go tak długo utrzymać, trzeba chyba wtedy dbać codziennie albo wydawać dużo kasy na środki detailingowe.
btw pewnie mało osób o tym wie ale za mycie płukanie itp samochodu nawet na własnej posesji jest mandat:)
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2023, 16:01:54 wysłana przez specjalniedlaps4pro »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Marca 2023, 16:33:36 »
Myje samochód średnio raz na miesiąc, zima wogole. przy każdej wizycie w myjni bezdotykowej obowiązkowo gąbka, bez tego mycie czarnego lakieru mija się z celem. Po wszystkim przydałoby się trochę go wypucowac do sucha ale to już dla mnie za duzo. Raz na rok jakiś czas po zimie aplikuje wosk. Nie lubię za to kurzu i piasku wewnątrz i tam sprzątam pewnie i 2 razy miesięcznie, przy takiej regularności samochód w środku wygląda jak nowy. Z zewnątrz nie ma szans aby go tak długo utrzymać, trzeba chyba wtedy dbać codziennie albo wydawać dużo kasy na środki detailingowe.
btw pewnie mało osób o tym wie ale za mycie płukanie itp samochodu nawet na własnej posesji jest mandat:)
Poza odpowiednio przygotowanym miejscu do tego wyznaczonym.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Marca 2023, 17:53:27 »

Debilny (albo mało precyzyjny przepis). Ja się nim nie przejmuję...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Marca 2023, 18:00:25 »
Akurat wyjątkowo sensowny. Ochrona środowiska - aby detergenty nie zanieczyszczały ziemi.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Marca 2023, 18:12:59 »
Nie woskuję, nie nakładam ceramik, nie konserwuję podwozia
Ja się przekonałem do wosku. Raz, że samochód dużo lepiej wygląda, ale przede wszystkim - nieporównywalnie łatwiej się myje. Spłukanie na bezdotykowej spokojnie daje radę. Używałem tego Adbl, ze względu jak pisałem na prostotę nakładania. Teraz spróbuję ten, który polecił Bartek

Po wszystkim przydałoby się trochę go wypucowac do sucha ale to już dla mnie za duzo
Widziałem jakiś czas temu w gadżetach motoryzacyjnych na TVN Turbo ręcznik do samochodu. Przy odpowiedniej gramaturze wystarczy go położyć na lakier i przesunąć, również na elementach bocznych. Jeszcze nie przetestowałem, ale planuje kupić

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Marca 2023, 18:29:07 »
Akurat wyjątkowo sensowny. Ochrona środowiska - aby detergenty nie zanieczyszczały ziemi.

Bezedura. Co ma umycie auta do detergentów i ochrony środowiska...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Marca 2023, 18:48:35 »

Bezedura. Co ma umycie auta do detergentów i ochrony środowiska...
Chodzi o to, żeby ludzie nie myli syfem.
Wystarczy szukać szamponów, które nie mają z tyłu żadnych piktogramów i taki szampon działa jak nawóz dla trawy. Oczywiście pod żadnym pozorem nie wolno tego robić w pobliżu rzek, jezior czy stawów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl