Autor Wątek: Brak pamięci klimatyzacji  (Przeczytany 5982 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zurcik

• Toyot Leżący
  • *
Brak pamięci klimatyzacji
« dnia: 20 Marca 2023, 14:01:55 »
Toyota Auris 2015 1600cm, 97 kW, nie hybrydowy. Problem z pamięcią klimatyzacji, tzn. nastawów, temperatury. Po wyłączeniu samochodu pamięć nastawów działa przez 1 godzinę, jeżeli przerwa trwa dłużej to muszę przycisnąć przycisk Auto i dopiero mogę ustawiać nawiew i temperaturę. Podejrzewam moduł klimatyzacji ale nie wiem gdzie on może się znajdować żeby sprawdzić jaka to wersja.

Offline zurcik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Brak pamięci klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2023, 15:04:13 »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2023, 23:39:21 »
No dobra, ale na foto klima OFF jest. Wyświetla wtedy dobrze. Jak pamiętam temp. wyświetla się tylko kiedy działa, a nie stale. Mi po włączeniu pokazuje się temp. ustawiona z poprzedniego działania. AC może być wyłączone lub włączone, bez wpływu, jeśli AUTO włączone to temp. będzie widać. Ja mam jeszcze medium poza soft i fast.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2023, 23:41:38 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline zurcik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2023, 08:54:52 »
Właśnie problem w tym, że jakie by nie były nastawy z poprzedniej jazdy, jeżeli minie godzina to zawsze wygląda to jednakowo jak na pierwszym zdjęciu. Myślę, że wymiana modułu klimatyzacji, który nie jest drogi rozwiązało by sprawę. Tylko nie mogę go znaleźć żeby sprawdzić jego numery. Gdześ musi być głębiej ukryty.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2023, 01:25:33 »
Kolego masz prawidłowo, nie szukaj kosztów dodatkowych, bo to nic nie zmieni. Odpalasz auto i jest jak na pierwszym foto. Czyli podświetlenie wyświetlacza, z pokazem kierunków nawiewów, bez działania dmuchawy i poniżej z info o otwartym wlocie pow. z zew. Wskazanie temp. wyświetla się tylko po włączeniu AUTO, tak samo jak i z AC czy bez AC. Odpalenie silnika nie inicjuje samo w sobie startu klimy, tu zaznaczę zawsze przed zgaszeniem silnika ja ją wyłączam. Jeśli przy zgaszeniu silnika klimy nie wyłączysz przyciskiem AUTO, to tak przy starcie silnika wystartuje po chwili. Włączenie klimy widać po zapalonej zielonej diodzie przycisku AUTO i ew. AC. Oraz przez chwilę po włączeniu również na górze wyświetlacza radia.

Problem to będzie, jeśli latałeś np. z 22C, zgasiłeś auto. A po ponownym uruchomieniu i wciśnięciu AUTO nie będzie tam nadal 22C.

Ja zauważyłem coś innego. Włączając AUTO zimą, przy - temp. z góry nie określonych/sprecyzowanych w zakresie, nie startuje po AUTO AC. A latem jak przed zgaszeniem silnika, tak jakieś 5min. wyłączę AC, tak by przesuszyć tam, takie anty grzybki na parowniku. To przy kolejnym odpaleniu silnika i wciśnięciu AUTO nadal AC nie załącza się. Tak perfekt tego nie obserwowałem, zauważyłem takie tendencji.

A jednak medium masz, ale nie masz podgrzewania foteli.

Offline zurcik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2023, 11:25:56 »
Dziękuję za odpowiedź, niewykluczone, że masz rację. Muszę to osobiście sprawdzić w innym samochodzie. Wszystko przez to, że  znajomy twierdził, ze jakie nastawy pozostawi podczas ostatniej jazdy to następnego dnia wszystkie pozostają lącznie z AUTO, temperaturą i klimatyzacją, tak jak u mnie przed upływem jednej godziny.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2023, 19:03:11 »
U mnie (dwustrefowa) jak odpalam samochód to wraca do ustawień sprzed wyłączenia - więc jak zostawię włączoną jak gaszę to przy odpalaniu jest włączona, jak wyłączę przy gaszeniu to jest wyłączona przy odpalaniu.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2023, 20:47:05 »
Ten sam panel tyle że w hybrydzie pamięta ustawienia sprzed wyłączenia auta nawet po kilku dniach.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2023, 21:11:50 »
U mojego Ojca w benzynie (dwustrefowa) przywraca ustawienia tak samo jak u mnie.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2023, 21:26:46 »
Pany tylko rozgraniczmy jedno.

1. Klima wyłączona przed zgaszeniem silnika. Nie startuje od ponownego odpalenia, podświetla się tylko wyświetlacz, widać kierunki i zielone przy otwartym obiegu.
2. Klima nie wyłączona przed zgaszeniem silnika. Od ponownego odpalenia startuje od raz i dodatkowo widać zakres temp. która była ustawiona przed zgaszeniem.

Jedna norma, bez względu na dwa powyżej przypadki, ponowny start klimy i temp. musi być taka jaka była podczas wcześniejszej jazdy. 

@zurick nic nie dokupuj, dołóż na olej, płukanki i coś do paliwa, tam coś bankowo się może polepszyć. :cool:  W Auris taka jest norma, w innych autach może być inaczej, porównań nie można robić, w sensie wszędzie tak będzie. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2023, 22:25:01 »
No ale u kolegi nie działa to tak jak powinno tzn. działa poprawnie do godziny czasu a po godzinie od wyłączenia auta niewidzialna ręka wciska przycisk OFF.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2023, 22:48:32 »
Jeśli kolega zostawia klimę non-stop ON, odpala auto kolejny raz, klima startuje widać temp. i podczas jazdy, po 1h ginie widok temp. no to jest coś nie tak.

Jeśli kolega ma non-stop klimę ON, i po przelocie, zgaszeniu auta na 1h, ona przy kolejnym odpaleniu nie startuje, to jest coś nie tak.

Więc musimy my sprawdzić u siebie. Choć ja nigdy klimy nie zostawiam na stałe na ON, to się przemogę. Wiemy jaki jest standard. To że podczas działania klimy samo AC się wyłącza, to zauważyłem, wpływ na to ma temp. Np. w garażu mam +, wylatuję na - i tak jakby dopiero kiedy czujnik temp. zmieni temp. na 0 lub - na zegarach i cyk AC nie ma.

Pewny jestem tego, że tempomat włączony (sama ikona) bez działania, każde zgaszenie silnika kasuje ikonę. Nie zdziwię się, jak standardem będzie dla "zapominalskich" takie przemyślane działanie Toyoty, ta niewidzialna ręka i OFF.   

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2023, 23:01:06 wysłana przez Rademenes »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2023, 22:54:40 »
Być może w wersji nie hybrydowej działa to inaczej niż w hybrydzie. U mnie w hybrydzie AC samo nie gaśnie nawet przy -30st a panel pamięta ustawienia nawet po tygodniu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marca 2023, 23:05:27 »
No to sprawdzone będą dwie wersje Aurisa, na bogato. A może aku macza w tym palce, lub jest jakaś jak w laptopach mała ala bateria, dla podtrzymania daty/godziny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2023, 07:34:23 »

Być może w wersji nie hybrydowej działa to inaczej niż w hybrydzie. U mnie w hybrydzie AC samo nie gaśnie nawet przy -30st a panel pamięta ustawienia nawet po tygodniu.
Kiedyś AC nie gasło, ale sprężarka i tak nie startowała w temp. poniżej 0°C. Teraz w nowszych modelach najczęściej gaśnie w takiej sytuacji, jak i samo się włączy  gdy temp. na to pozwoli na uruchomienie sprężarki, o ile nie zmieniliśmy nastaw. Raz zadanej temperatury nie powinna zmienić w automacie  o ile sami tego nie zrobimy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl