Autor Wątek: Rav4 V generacji z USA - co warto wiedzieć?  (Przeczytany 13709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pokush

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
Rav4 V generacji z USA - co warto wiedzieć?
« dnia: 20 Marca 2023, 14:09:26 »
Cześć Wszystkim,
Rozważam import RAVki V generacji w hybrydzie z USA, zanim proces rozpocznę chciałem, zorientować się w temacie. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był w stanie pomóc i odpowiedzieć na poniższe pytania:

1. Jakie są różnice między wersja EU a US? Pytanie pod kątem dostosowania autka do panujących w Polsce przepisów.
a) Z tego co wiem to na pewno światła przednie - tylko wymiana czy istnieje możliwość "przerobienia"?
b) Tylne przeciwmgłowe trzeba dołożyć czy jest?
c) Wyświetlane jednostki - mph na km/h, stopnie F na C - kwestia przeprogramowania czy wymiana modułów?
d) Częstotliwość radia - ale to najmniej istotne...
e) Jakieś inne pułapki?
f) Jakieś różnice mechaniczne?

2. Jakieś ogólne komentarze? Może ktoś sprowadził i jest bardzo zadowolony albo bardzo niezadowolony?

Będę wdzięczny za kazdy wkład w ten wątek i każdą podpowiedź/sugestię.

Pozdrawiam
Bogusz
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2023, 14:20:18 wysłana przez Pokush »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V generacji z USA - co warto wiedzieć?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2023, 17:24:07 »
również witamy na forum :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2023, 17:32:49 »
Rozważam import RAVki V generacji w hybrydzie z USA, zanim proces rozpocznę chciałem, zorientować się w temacie. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był w stanie pomóc i odpowiedzieć na poniższe pytania
Poszukaj na forum tematu o programowaniu kluczyków czy coś w ten deseń. Niedawno ktoś tu pisał, że sprowadził Rav z USA i on miał akurat problem, bo nie było kluczyków ale może zna odpowiedzi na Twoje pytania.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2023, 20:39:51 »
Witamy. Oświetlenie musisz przerobić, dużo rzeczy działa na innych częstotliwościach stąd nie włożysz i nie wykorzystasz elementów europejskich. Przełączyć skalę na zegarach się da. To samo stopnie.
im większa mielonka tam kupiona tym większe wydatki w PL, ponieważ jest kryzys z częściami zamiennymi.
Sporo sterowników ma zakodowany region dystrybucji więc skazany jesteś na części używane z USA albo nowe z rynku USA.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2023, 06:50:01 »
Co do licznika, to polskie przepisy mówią:
§ 11  ust. 1 pkt 4 rozporządzenia z 31.12.2002r.: Pojazd samochodowy wyposaża się w prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy, wyskalowany w km/h albo jednocześnie w km/h i mph oraz w licznik przebiegu pojazdu (drogomierz).

Więc jeżeli licznik będzie jednocześnie w milach i kilometrach, to nic nie trzeba przerabiać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2023, 07:14:20 »
Co do licznika, to polskie przepisy mówią:
§ 11  ust. 1 pkt 4 rozporządzenia z 31.12.2002r.: Pojazd samochodowy wyposaża się w prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy, wyskalowany w km/h albo jednocześnie w km/h i mph oraz w licznik przebiegu pojazdu (drogomierz).

Więc jeżeli licznik będzie jednocześnie w milach i kilometrach, to nic nie trzeba przerabiać.

Polskie przepisy jak zwykle bezsensu:P przecież gdyby było napisane tylko o km/h, to licznik posiadający obydwie podziałki również spełniałby ten wymóg. Byłoby przy tym prościej i zwięzłej, ale po co...

Jakkolwiek w ravce jest to konfigurowalne w ustawieniach, więc nie ma tematu

Offline Zagir

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2023, 08:56:15 »
Właśnie jedzie do mnie rav4 5gen z USA, mam pytania jak sobie poradziliście z modyfikacjami
- światła przeciwmgielne tył, czy wymienialiście klosze? Czy montowaliście chińczyka w zderzak np
https://a.aliexpress.com/_EuYj5Nl
- światła przód, czy coś trzeba modyfikować?

Czy coś jeszcze trzeba ogarnąć przed rejestracją?

Offline chwiejak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2023, 21:52:09 »
Właśnie jedzie do mnie rav4 5gen z USA, mam pytania jak sobie poradziliście z modyfikacjami
- światła przeciwmgielne tył, czy wymienialiście klosze? Czy montowaliście chińczyka w zderzak np
https://a.aliexpress.com/_EuYj5Nl
- światła przód, czy coś trzeba modyfikować?

Czy coś jeszcze trzeba ogarnąć przed rejestracją?

Jak tam kolego poradziłeś sobie z przeróbkami? Możesz napisać dokładnie, bo i ja zamierzam ściągnąć RAV4 V hybrid z USA. Pewnie dopiero w styczniu ale warto się przygotować:)

Offline agedee

• Początkujący
  • Samochód:: Czarny
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2023, 23:58:21 »
Cześć Panowie,
też ostatnio zastanawiam się nad RAV4 i też po głowie mi chodzi import z USA natomiast osobiście mam doświadczenia z autami z USA i powiem tak:
- zapomnijcie, że auto będzie kiedykolwiek 100% dostosowane do przepisów UE. Przeróbka świateł to tylko zamiatanie pod dywan, bo takie światła nie mają i nigdy nie będą mieć homologacji. W grę wchodzi tylko wymiana na europejskie jeżeli chcesz mieć 100% legitnie. Wiem, że przeróbki się robi i takich aut jeździ masa, a policja ani diagnosta z reguły się tego nie czepia ale zawsze jest ryzyko, że ktoś się przywali np po kolizji
- części z wersji EU mogą nie pasować, a nawet jeśli będą to trzeba znać numer części europejski. Na oryginalnych częściach będą numery amerykańskie (tak przynajmniej jest w Fordzie)
- niektórych aut z USA nie da się zakodować/przerobić na język PL czy na nasze jednostki - jeszcze nie wiem jak to jest z toyotą
- nie kupujcie aut z uszkodzoną pirotechniką bo osiwiejecie jak poznacie rynek airbagów w polsce... Ciezko to importować z USA bo to towar niebezpieczny więc tylko kontener wchodzi w grę
- wersja na Kanadę różni się tylko jednostkami na liczniku. Radio nadal będzie do przekodowania, światła symetryczne, brak przeciwmgielnego, języki itp. Jedyne co to kierunki czasem są pomarańczowe fabrycznie
- tego auta nie sprzedacie nigdy w cenie europejczyka. Cena zawsze będzie niższa, więc na imporcie się nie oszczędza, bo te auta po prostu są tańsze i kropka. Natomiast walory mają podobne lub czasem nawet lepsze :D
- czas oczekiwania na auto potrafi doprowadzić do szału, a jak już w końcu przyjedzie to robi średnie wrażenie (można się mocno rozczarować...) No chyba, że auto widzisz pierwszy raz dopiero po naprawie i detailingu, ale to dodatkowe 2/3 miesiące czekania... Mi od momentu kupna do rejestracji minęło 5 miesięcy.
- nie można po prostu iść do intercars czy ASO i kupić części. Jest spora szansa że po vin nikt ci nic nie znajdzie, bo na USA jest zupełnie inna pula VIN. Musisz podać numer części europejskiej, albo szukać po vin jakimś europejskim o ile wiesz ze to będzie pasować...
- jeżeli w aucie była uszkodzona pirotechnika to nawet jeżeli to były tylko napinacze pasów, to musisz wykasować moduł poduszek. Według prawa EU trzeba ten moduł wymienić na nowy, ale zwykle się to po prostu kasuje. Natomiast w amerykańcach często trzeba to robić "na stole", a nie przez OBD, wiec trzeba się dokopać do modułu żeby go wymontować, a często jest on przytwierdzony gdzieś głęboko pod tapicerką do nadwozia. Przy takiej zabawie na 80% coś się odłamie, coś wpadnie, coś się odklei albo uszkodzi. Potem to drażni bo coś odstaje albo brzęczy. Jak zrobisz to samemu to jeszcze to jakoś wyjdzie, ale mechanicy to robią niedbale i na szybko...
- i wiele innych drobiazgów o których mało się mówi (mozna by książke napisać)

Natomiast nadal ogromnym plusem aut z ameryki jest cena szczególnie, że te auta mozna kupić z niskim przebiegiem. Mamy też carfax, którego nie mają auta z niemiec, francji itd
Przy obecnych cenach samochodów może to być bardzo dobry kompromis. Ja właśnie jestem w trakcie zbierania wiedzy na temat rav4 z usa i jeżeli z częściami nie będzie problemu, to jest duża szansa, że się zdecyduję na takie auto, ale z jakimiś minimalnymi uszkodzeniami bez pirotechniki, a najlepiej po jakimś gradobiciu. I lampy założę EU, bo widziałem jak się robi te przeróbki lamp... Klej epoksydowy i gwintowane pręty...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2023, 00:34:23 »
Prawda jest taka, że tanio to już było. Zasadniczo jak się policzy wszystkie koszty i problemy to nie wychodzi jakoś specjalnie tanio - chyba, ze się mocnego rozbitka weźmie albo cierpliwie szuka. Carfax też nie jest taki pewny, ponieważ nie zawsze wszystkie szkody tam trafiają. Zasoby Copartu, IAAI, bidfaxu itp mają już swoich "czyścicieli" - pierwszy z brzegu https://cleanvin.info/pl.
Ale, jak to mówią - jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2023, 01:24:35 »
Cześć Panowie,
też ostatnio zastanawiam się nad RAV4 i też po głowie mi chodzi import z USA natomiast osobiście mam doświadczenia z autami z USA i powiem tak

Bardzo dużo napisałeś ale wyolbrzymione zostały małe problemy typu części zamienne i ich numery albo pirotechnika i moduły a zgubiłeś właściwie to nad czym trzeba się zastanowić czyli wątpliwa kwestia ekonomii która jest dla Ciebie najprostsza.

Dla mnie rav4 nie spełnia podstawowego warunku do tego żeby kupić ją z USA nie ma tam na tyle fajnych wersji i różniących się od wersji eu żeby podejmować trud i ryzyko ściągania z późniejszą odsprzedażą.

Pod względem zaangażowania ilości pieniędzy będzie taniej ale nic więcej.

Rav4 bym nie kupił z USA bo szkoda zachodu vs pozytywy.
Pewnie są jakieś wyjątki jak mój znajomy który kupił RAV4 z USA z nalotem 9k.mil i wyszło super od strony finansowej ale to był zwykły fart bo źle była zrobiona wycena a uszkodzona skrzynia okazała się ok.

Z USA szukaj modeli najlepiej których nie ma w eu albo są jakieś fajne wersję typu land cruiser V8 a nie europejskie V6 z kiblowatą skrzynią.

Prawda jest taka, że tanio to już było. Zasadniczo jak się policzy wszystkie koszty i problemy to nie wychodzi jakoś specjalnie tanio - chyba, ze się mocnego rozbitka weźmie albo cierpliwie szuka. Carfax też nie jest taki pewny, ponieważ nie zawsze wszystkie szkody tam trafiają. Zasoby Copartu, IAAI, bidfaxu itp mają już swoich "czyścicieli" - pierwszy z brzegu https://cleanvin.info/pl.
Dokładnie jest tak jak piszesz tylko trzeba dodać że w dzisiejszych czasach rozbitek nie da gwarancji tego że będzie taniej.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2023, 02:04:48 »
Albo Sequoia...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopada 2023, 06:24:36 »
Zapominasz @ledziu, że zwykły zjadacz chleba nie szuka "ciekawych" rodzynków, tylko odwrotnie, czegoś taniego ale popularnego w EU, do czego kupi masę części bez problemu w EU.
Ci co szukają wersji extra, są w zdecydowanej mniejszości.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2023, 08:07:17 »
Zapominasz @ledziu, że zwykły zjadacz chleba nie szuka "ciekawych" rodzynków, tylko odwrotnie, czegoś taniego ale popularnego w EU, do czego kupi masę części bez problemu w EU.
Ci co szukają wersji extra, są w zdecydowanej mniejszości.
Jest tak jak mówisz dlatego bym odpuścił chyba że kogoś urządza trochę taniej względem kupna auta w EU.

Chociaż tu Toyotę/lexa trzeba pochwalić bo nawet auta nietypowe w Pl serwisuje się względnie ok.

Topoll Sequia kawał dobrego auta ale to kategoria zabawki.

« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 09:05:34 wysłana przez ledziu »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Rav4 V generacji z USA - co warto wiedzieć?
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2023, 12:21:07 »
Nie zgodzę się, Sequoia to bardzo wygodne i praktyczne auto. O ile nie mieszkasz w Krakowie. ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 12:47:03 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl