Autor Wątek: Odcina elektrykę Auris e15 1.4 d4d  (Przeczytany 746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Edek

• Toyot Leżący
  • *
Odcina elektrykę Auris e15 1.4 d4d
« dnia: 20 Marca 2023, 17:15:20 »
Cześć,
od pewnego czasu mam problem z moją Auriską 2008r e15 1.4 d4d.

Czasami odcina w niej totalnie elektrykę, nic nie działa, ani zamek centralny, nic się nie podświetla, a po przekręceniu kluczyka nawet rozrusznik nie kręci, tak jakby odłączony był akumulator.

A czasami wszystko zaczyna szaleć, np radio samo się wyłącza, zegary przygasają, ale nie całe tylko ten po prawej od komputera pokładowego. Zapala się jednocześnie lampka od ABS i ręcznego, chwile poświeci i gaśnie.
Czasami tak się dzieje jeśli włączę światła albo radio, a czasami bez dodatkowej ingerencji.
Czasami prędkościomierz przestaje działać i podskakuje od zera do 20km/h. i przy tym zapalają się lampki od ABS i ręcznego.

Jest to totalnie losowe, nie zależnie czy umyję auto i dostanie się gdzieś woda czy kilka dni jest sucho. Nie występuje też codziennie, raz na tydzień mniej więcej.

Silnik pracuje przy tym normalnie, obroty nie falują itd.

Jeśli to w czymś pomoże, mam zamontowany dodatkowy immobilizer, który był założony niedawno po zakupie w salonie (2008r).

Szukałem odpowiedzi w internecie, ale nie spotkałem się z taką przypadłością.
Yaris '02

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Odcina elektrykę Auris e15 1.4 d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2023, 17:33:38 »
Sprawdź na początek masy w aucie, oczyść, popraw.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2023, 20:32:02 »
Cześć. A potem klemy na akumulatorze
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2023, 23:52:12 »
A czasami wszystko zaczyna szaleć, np radio samo się wyłącza, zegary przygasają, ale nie całe

E tam, egzorcysta potrzebny to jakiś demon. Nikt nie umarł w wozie.  :-)

Obserwuj kiedy to się dzieje, jakie warunki na zewnątrz ( sucho, deszcz, zimno, ciepło). Jeśli w czasie jazdy, to jaka droga wyboista, gładka. Co ruszasz w aucie, może przyjmij kolejność. Musi być jakiś wspólny mianownik, a od tego może być bliżej do rozwiązania. Mi mrugał ABS, okazało się zimne luty przekaźnik, im cieplej pod maską, albo wyboista droga to częściej. Nie działała szyba, na razy, sucho lepiej, mokro gorzej, zimne luty na płytce w drzwiach.

Aku bym też sprawdził, a może gryzoń kabelki dorwał.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl