Jakie? blokowanie? Zawieszanie? Banowanie? To ostateczność mi się wydaje.
Wiele grup przeniosło się na FB co wg. mnie nie jest dobrym rozwiązaniem bo mimo świetnej dostępności jak to FB to tematy giną i płyną jak rzeka.
Byłem niegdyś moderatorem dużej grupy technicznej, obecnie 3 grup na FB skupiających kilka tysięcy ludzi i przyznaje, że nie jest to łatwe. Trzeba po prostu być aktywnym i często sprawdzać zgłoszenia od użytkowników. Tutaj mam wrażenie moderacji jako takiej nie ma. Musiał bym sprawdzić kto jest moderatorem bo nie wiem
Nie ma go w naszych wątkach, aczkolwiek admin kiedyś mi pomógł. Z poślizgiem, ale pomógł.
Nie jest łatwe, tak jak piszesz, Blokowanie, Banowanie i Zawieszanie to ostateczność, najważniejsze jest zaangażowanie w tematy które się pojawiają na forum i uczestniczenie w życiu tego forum.
Dla mnie w momencie w którym miałem poprzednie auto logiczne było wytworzenie miejsca w którym będę mógł bardzo aktywnie o nim rozmawiać, niestety fora internetowe były skupione na całym przekroju modelowym danego producenta. Podobnie mamy tutaj, to sprawia, że z jednej strony masz dużo userów ale z drugiej strony ciężko zapanować nad jakością treści na każdym z poddziałów. Z FB mam podobny problem, na szybko może coś znajdziesz pod warunkiem że ktoś o tym wspomni, a później pojawia się szukanie, lupka etc. i teksty że to już było...z drugiej strony na forum wertowanie 50 stron wątku również nie jest przyjemne jak musisz na szybko znaleźć odpowiedź.
Tym niemniej właśnie dlatego sam sobie stworzyłem forum i bez specjalnego ciśnienia będę akumulował sobie tam wiedzę....jak ktoś będzie chciał dołączyć to je wynajdzie w necie...moje założenie jest takie, że musi dotyczyć tylko i wyłącznie modelu, którym obecnie jeżdżę...wtedy mam pewność, że nie piszę o głupotach i mogę się sam angażować w dyskusję.